Gå til sidens hovedinnhold

Startet som seksåring – nå har han fått kulturprisen

ULEFOSS: Han startet karrieren seks år gammel. Etter en formidabel innsats i 60 år kunne Runar Johansen ta imot Nome kommunes kulturpris tirsdag.

Og han var litt overrasket over å få prisen.

– Jeg er overrasket, spesielt over at det skjer i et år som har vært stengt ned, sier han til TA.

Deler med kona

Det er en pris han gjerne deler kona Ann Iren Haatveit Johansen. Det var hun som lokket ham til Ulefoss. De traff hverandre på Dagsrudheimen.

– Jeg ble så imponert over at hun hadde nøkler, da var det gjort, ler han.

Kona har holdt skansen hjemme, men også vært sammen om musikkinteressen som de har delt på ulike musikkarenaer.

– Vi har vært mye sammen, og delt den interessen. Men han også vært særdeles aktiv. Det var ikke alle som hadde funnet seg i det, men jeg kan ikke stoppe ham, innser hun.

Spilte trompet

Karrieren startet da han spilte seks år gammel i Skotfoss kirke.

– Det var et bilde av meg i en avis, og da var jeg like lang som trompeten, ler han.

Musikkinteressen kommer fra en far som var veldig interessert.

– Jeg lærte meg tidlig noter, forteller han.

Det ble starten på en lang musikerkarriere, mesteparten av den har foregått på Ulefoss.

– Jeg flyttet hit når jeg var 24 år, og har bodd her i over 40 år, forteller 66-åringen.

Utdelingene skjedde under tirsdagens kommunestyremøte.

Formidabel innsats

Begrunnelsen for årets prisvinner er som følger:

Runar Johansen har i mange tiår gjort en formidabel innsats for kulturlivet i kommunen, spesielt innen musikkfeltet. Han er en dyktig og allsidig musiker som har stilt opp i «talløse» sammenhenger i forbindelse med framføringer for kor, lag, enkeltpersoner og i band.

Han har spilt mye med Skala, Unge røster, for Kompis og Lunde kammerkor. Han har medvirka til å arrangere julekonserter på Samfunnshuset, og har akkompagnert på mange tilstelninger på Berget bedehus, Fredheim og Dagsrudheimen for å nevne noe.

I tillegg har han akkompagnert mange enkeltartister både fra Lunde og Ulefoss. Han har vært med på cd-er som er gitt ut og har spilt i Union Tribe.

Han har deltatt mye både i Lunde og på Ulefoss i både i verdslige og religiøse sammenhenger. Årets kulturprisvinner er en uvurderlig pådriver for det lokale musikklivet i Nome.

– Hyggelig og overraskende

Det ble også delt ut to ungdomsstipend. Nome kommunes ungdomsstipend deles ut til spesielt talentfulle, unge, utøvende og skapende ungdom under 25 år.

Ungdomsstipend kan fortrinnsvis kun mottas en gang. Det må kunne dokumenteres at søker har et talent. Ungdomsstipendet skal henge litt høyt.

Stipendet har som formål å motivere og stimulere til å videreutvikle et spesielt talent.

Et stipend gikk til Sander Haugerød (17) fra Ulefoss. Han er langrennsløper går på toppidrett langrenn på Bø vidaregående skule. Han trener sammen med Team Teve, og har som regel 12–15 timer trening i uka. I forrige sesong deltok han i kretsmesterskap på langdistanse klassisk og tok sølv. Han ble også nr. 5 i Halvhelten i Helterennet og han deltok i Norgescup.

Han er nå klassifisert blant de 50 prosent beste på sitt årskull. I år har han, på tross av covid-19, fått pallplassering med Kretsmesterskap bronse på rulleski fristil. Sander er blant de 15 beste langrennsløperne i Telemark og Vestfold i 18-årsklassen, lyder det fra juryen.

– Dette var veldig hyggelig overraskende. Det spørs om det blir staver og annet utstyr nå, forteller han om stipendet på 5000 kroner.

Han er glad for påskjønnelsen som han bruker som motivasjon.

– Det er vanskelig å si hvor god jeg kan bli, det er mange som driver med dette. Men jeg har et mål om å nærme meg topp hundre litt oftere, sier 17-åringen.

Høyt nasjonalt nivå

Det andre stipendet gikk til Ingrid Skåland Lia (22) fra Lunde. Ingrid er saksofonist, vokalist, komponist, tekstforfatter og produsent fra Lunde. Hun har de siste årene studert på jazzlinjen ved Norges musikkhøgskole i Oslo. Før dette gikk hun jazzlinja ved Sund folkehøgskole og musikklinja på Skien videregående skole. Hun har ledet og spilt i prosjekter med noen av Norges mest fremadstormende jazzmusikere.

Prosjektene holder et høyt nasjonalt nivå og har blitt spilt på flere av Norges fremste jazz-, impro- og klubbscener scener som Molde jazzfestival, Jazzfest Trondheim, Skien jazzfest, Oslo jazzfestival, Victoria Nasjonal jazzscene, Bergen improklubb, Vossajazz, Ibsenhuset, Rockefeller, Herr Nilsen mfl.

For to år siden startet hun og to studievenninner bandet Han Gaiden. Bandet har fått gode anmeldelser, og spås en lys framtid på elektronikascenen. Bandet jobber nå med debutalbumet som kommer våren 2021. Andre utgivelser Ingrid kommer til å være med på i 2021 er albumet til Passe Planta og Daniela Reyes.

I tillegg til å være utøvende musiker er Ingrid også kulturprodusent med både festivaler, konsertserier og deleierskap i et bookingselskap under beltet.

Tidligere kulturprismottakere:

1988: Nils Buverud

1989: Gerhard Hedlund

1990: Gunnar Oppheim

1991: Pådrivergruppa Øvre Verket

1992: Per Bernt Tufte

1993: Olav Herregården

1994: Steinar Tveito

1995: Lunde helselag

1996: Torbjørn Nygård

1997: Ruth Bærland

1998: Martinius Haugland

1999: Tormod Rønningen

2000: Ulefoss revygruppe

2001: Revygruppa på Svenseid

2002: Alf Haugland

2003: Holla historielag

2004: Gudny Dahlen

2005: Askeladden barnefilmklubb

2006: Viser ved Kanalen

2007: Torgeir Hegland

2008: Arne Johan Gjermundsen

2009: ingen utdeling

2010: Olav Ajer

2011: Vakre Lunde v/Else Sæterdal og Vakre Ulefoss v/Aud Køller

2012: Bernt Solvoll

2013: Wings & Wheels

2014: Ragnhild Hagen, Nils Per Hovland og Arne Arnesen

2015: Linn Jeanethe Kyed, ærespris: Halvard Kårstein

2016: Lunde sogelag, hederspris: Erland Dahlen

2017: Birger Bergland

2018: Villa Lunde: Elisabeth de Lunde og Jakob Zethner, hederspris: Lillian Nilssen

2019: Mette og Gunnar Sanden