Gå til sidens hovedinnhold

Startet sin karriere med å jamme på et nedlagt gårdsbruk

Artikkelen er over 1 år gammel

LUNDEVANG: Det er mange år siden det var heftig dans på Lundevang, men nå blir det en ny sjanse med Novafunk, som har sterke lokale røtter.

Novafunk har spilt live funk siden 1998. Bandet startet sin karriere med å jamme på et nedlagt gårdsbruk i Lunde. Nå vender de tilbake til sitt startpunkt for tredje gang.

Førstkommende helg er det klart for det Olav Tveitan kaller en pubkonsert. Men det blir ryddet plass til å bevege seg til rytmene, og dermed blir det en sjelden sjanse til å danse på lokalet som i mange år var et yndet sted for bygdefester.

– Det gleder vi oss veldig til. Nå har vi akkurat varmet opp hos Herr Nilsen i Oslo, det blir en fin stigning i programmet å holde konsert her på Lundevang, sier Olav Tveitan. Han er nå den eneste lundeheringen i bandet etter at det har vært diverse utskiftninger hos Novafunk gjennom årene, men de er alle fra Telemark i nær omkrets til Lunde.

Kommer tilbake

Nå kommer bandet tilbake til Lundevang, etter at de også spilte her i 1999.

Den spede starten var et våningshus som Lars Halvor og Tor Oskar Ova Johnsen hadde tilgang til. Det ble brukt til øvingshus. Tveitan flyttet tilbake til Lunde for 12 år siden.

– Da tenkte jeg Midt-Telemark som et naturlig utgangspunkt. Men etter hvert har det blitt mer og mer viktig for meg det som er lokalt. Når Lundevang igjen begynte å bli et sted som ble brukt, så ble dette et samlingspunkt. Her er det også to filmklubber som jeg er med på å drive, forteller han.

Lundevang som har blitt pusset opp, har blitt et flerbrukshus på mange måter, men konserter er det ikke så mye av.

– Det er noen drypp innimellom. Det brukes litt til konserter, men ellers er det mest et populært flerbrukshus. Den siste konserten var i november med 9 grader nord.

Han liker den lokale tilhørigheten som bandet har, og er sånn litt unikt.

– Det er morsomt å si i byen at vi kommer rett fra skogen, det er litt gimmick. Flere av de andre gutta i bandet har faktisk vokst opp på landet, selv om de sier at de kommer fra byen. Du kan godt si at vi er et band fra bygda, det er i hvert fall jeg stolt av! Vi spiller musikk med trøkk og sjel, rotfesta i 70- og 80-tallet. Det er dette bandet vi lever og ånder for, selv om flere av oss spiller i andre band også.

Blant annet er Endre Christiansen med i Hardhaus og Bjørn Edmund Fosstveit spiller i E-76.

God stemning

Han tror på god stemning under konserten.

– Vi tenker å rigge til en scene i hjørnet til høyre for lerret, og håper å få til en pubstemning. Vi har skjenkebevilling, så om det ikke blir som i gamle dager på lokalet, håper vi i hvert fall at det skal bli litt liv, sier om konserten som bandet arrangerer med hjelp fra gode venner i filmklubben.

– Like viktig som det musikalske er at konserten blir en sosial greie for publikum. Vi vet at lundeheringene benytter sjansen når det skjer noe i bygda, og det er det vi håper på, sier Olav Tveitan. Bandet spilte også under Skifestivalen i kjelleren på en lokale puben i 2010. Så da kan vi slå fast at de kommer omtrent med ti års mellomrom.

– Vi satser på å øke litt nå. Vi spiller på Herr Nilsen neste år, så da får vi prøve å få til en naturlig stigning i programmet med å komme hit neste år, også, ler han.

Bandet har spilt på de flest scenene i Telemark, men også vært innom legendariske Smuget i Oslo.

– Men det er noe eget med det å spille hjemme, det gleder vi oss til, sier han og tror lokalbefolkningen griper sjansen til en dans på lokalet.

– Vi spiller dansevennlig musikk, det var også mange som benyttet sjansen til en svingom på Herr Nilsen i helga, forteller han.

Novafunk består nå av foruten Olav Tveitan, Øystein Aarnes, Endre Christiansen, Bjørn Edmund Fosstveit, Carl Erik Hansen og Thomas Flogstad. Av tidligere medlemmer er det nok flere som kjenner igjen noen navn; Lars Halvor Ova Johnsen, Jo Henning Kåsin, Terje Evensen, Eldar Melkvik, Espen Gjelstad Gundersen, Trond Richard Rasmussen, Ole Morten Sommer, Eivind Aase, Frode Flatland Jensen og Martin van Gastel.