– Koronasituasjonen preger barn og unge. Konsekvensene har blitt mer synlige nå, sier Aslaug Timland Dale. Hun forteller at snittalderen på dem som tar kontakt på Mental Helses sidetmedord.no er 21 år.

– 80 prosent av dem som bruker chatten vår er under 26 år. Mange er bekymret for endringene som følge av korona. Skolesituasjonen, at de føler seg isolerte, fravær av venner og, utfordringer knyttet til vekt, mat og utseende er temaer som går igjen, forteller Dale og legger til at Skien kommune har gitt et økonomisk tilskudd for å styrke chatten gjennom julen. Hun mener ungdommene sliter ekstra nå som de er mindre sammen med andre.

– Det gjør at problemene deres ikke blir fanget opp av folk rundt dem. Jo mer alene de er, jo vanskeligere er det for andre å fange det opp. Mange unge er bekymret, engstelige og redde.

Tusen flere

Fra september til oktober har 1000 flere ringt Mental Helses hjelpetelefon. 1710 ringte hjelpetelefonen. Stadig flere har også slått nummeret til Foreldresupport og Arbeidslivstelefonen, viser ferske tall.

– Vi har hatt en jevn økning på alle våre plattformer. Mørketiden, med de korte dagene, gjør tankekjøret vanskeligere å håndtere. Konsekvenser av tiltak som er gjort i forbindelse med pandemien har blitt mer synlige. Permisjoner og konkurser fører til økonomiske problemer og bekymringer. Mange vet ikke lenger om de har en jobb å gå til. Også studenter ringer oss, sier Aslaug. Forrige uke fikk de, etter søknad, støtte fra Stiftelsen Dam til en egen linje for denne gruppen.

Egen linje for studenter

Nå jobber de videre med å finansiere driften.

– Mange av dem har hatt småjobber i restaurantbransjen ved siden av studiet og har blitt permitterte. Det er ikke alle som har foreldre som har anledning til å bidra til å finansiere studiet. Det er tøft for dem når de knapt har råd til å betale husleien. I tillegg er det mange som er usikre på julefeiringen, særlig dersom de skulle reist til familie i utlandet og må sitte i karantene. Det er ikke praktisk gjennomførbart, sier Dalen. Hun understreker at det hjelper å sette ord på problemer.

– Det å gjøre tanker til ord er langt på vei nøkkelen til suksess. Like viktig som å vaske hendene er det å snakke med noen.

Dersom du vil ha noen å prate med kan du ringe Mental helse.

Hjelpetelefonen: 116123 (åpen hele døgnet og gratis å benytte)

Arbeidslivstelefonen: 22566700 (stengt julen)

Foreldresupport: 116 123 (tast 2) (Gratis å benytte og åpen hele døgnet)

Eller du kan gå inn på chattesiden: www.sidemedord.no