- Spillerne har dårlige rådgivere

Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

SKIEN: Dag-Eilev Fagermo mener unge spillere styres av dårlige rådgivere. Nå er treneren bekymret for tidligere Odd-spillere på benken i utlandet. Og han henter dem gjerne hjem igjen.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

– Det skulle jeg veldig gjerne gjort, men det er nok urealistisk. Både økonomisk og tidsmessig. De må få litt mer tid på seg, men jeg er bekymret og synes det er trist å se spillere som Fredrik Semb og Torgeir Børven sitte på benken, eller ikke engang å være i kamptroppen, sier Dag-Eilev Fagermo.

Nå er han redd det samme skjer med Herolind Shala. Odds nummer 10 har sagt at han forsvinner til utlandet etter denne sesongen.

– «Lindi» skulle helt klart vært minst ett år til i Odd, og døren står åpen fra vår side. Men han virker helt klar på at han skal videre. «Lindi» er fantastisk målfarlig, men han løper for lite. Det gjør blant annet at han blir mer anonym i bortekampene når vi ikke klarer å styre så rått som vi gjør hjemme. Han vet om det selv, og skal ta tak i det, men han trenger mer tid, sier Odd-treneren.

DRAR FRA KOLLEKTIVET

Fagermo tror det er flere grunner til at spillere som lykkes i Odd - og Norge - ikke får det til i utlandet.

– Hos oss er kollektivet det viktigste. Sammen med en tydelig spillestil gjør det oss gode. Laget gjør deg god, og du får trygghet. I mange utenlandske klubber er det spilleren som skal gjøre laget bra. Det er helt motsatt tankegang enn vi har, mener Dag-Eilev Fagermo.

Fredrik Semb var en bauta i Odd-forsvaret og var fast i a-landslagstroppen. I sommer ble han solgt til Brøndby for fem millioner kroner. Der er han helt ute i kulden, og har ikke vært i troppen i de tre siste kampene.

Elba Rashani har spilt ni kamper etter seksmillionerovergangen fra Odd til Brøndby i sommer, men også han har vært på benken - som sist da han kom inn og scoret 5-0-målet.

– Jeg griner hver gang jeg ser at Elba og Fredrik ikke starter. Fredrik var eliteseriens beste midtstopper. Begge burde vært faste på a-landslaget i løpet av denne vinteren og våren. Nå er de ikke i troppen en gang, sier Odd-treneren før han smeller til mot rådgivere og agenter:

– Spillerne har dårlige rådgivere. De snakker stort om større ligaer og penger, men tenker mer på eget honorar enn spillernes utvikling. For agentene handler det bare om å selge. Og at Brøndby bruker så mye penger på Fredrik Semb, uten å bruke ham, overrasker meg. Spillere sitter på benken i klubber som ikke er bedre enn Odd. Brøndby er ikke bedre enn oss. Og jeg tror heller ikke Midtjylland er bedre enn Molde. I Nederland er det annerledes, men klubbene fra midten og ned er nok ikke så mye bedre enn de beste i Norge, mener Fagermo, som selv har vært ned og besøkt Torgeir Børven - målscoreren som ble en hit i Odd før han ble solgt til Vålerenga og til Twente. Børven sitter også godt plantet på benken, og har bare startet én kamp og kommet inn sluttminuttene i fire kamper denne sesongen.

– RETTE KLUBBEN

– Jeg skjønner jo at spillere vil ut. Etter hvert. Men ikke for alt i verden når de er 20-21 år. De bør få ut potensialet før de drar. Og de må gå til rette klubben. Se på Martin Ødegaard i Drammen nå. Der ser det ut som faren skjønner det og har en klar plan - uten innblanding fra agenter, sier Odd-sjefen.

Fagermo forteller at han så på akkurat samme problemstilling da han jobbet med B-treneroppgaven mot slutten av 90-tallet. Da handlet det om Rosenborg-spillere som gikk til utlandet.

– Bortsett fra Steffen Iversen, havnet så å si alle på benken. Og det var heller ikke i storklubber. Da forlot de også et velfungerende kollektiv, sier suksesstreneren.

Odd er i ferd med å gjennomføre tidenes sesong - selv om skiensklubben har solgt Rashani og Semb. Nå ser Fagermo nye utfordringer. Nevnte Shala vil videre, André Hansen går til Rosenborg og Emil Jonassen forsvinner.

– Tar vi med de vi mistet i fjor, i sommer og etter sesongen, begynner det å bli mange på relativt kort tid. Emil må ha spilletid, så hans valg har jeg full forståelse for. Men de andre kunne gjerne blitt ett år eller to til. Det hadde vært best for alle. Nå får vi en utfordring med å bygge et nytt lag, og jeg tror ikke vi har komplett stall ved juletider. Dette bekymrer meg. Altfor mange norske unge spillere drar for tidlig. Vi får fram mange og gode spillere, men det går til hodet på dem. Mye på grunn av agentene, mener Dag-Eilev Fagermo.

Og han mener verken Magnus Lekven eller Niklas Gunnarsson har blitt bedre etter overgangene til Esbjerg og Vålerenga.

– Jeg håper flere ser dette, og at det framover kan bli lettere å holde på spillerne litt lenger - både for vår del og for spillernes utvikling, avslutter Odd-treneren.

- TAR FEIL

Agent Kent Karlsen er langt fra enig med Odd-trener Dag-Eilev Fagermo.

– Hadde det ikke vært for «dårlige» rådgivere hadde ikke Odd gått med overskudd i 2014, skriver Kent Karlsen i en sms til TA.

Han svarer på Fagermos kritikk av rådgivere og agenter, som Odd-treneren mener tenker for mye på eget honorar - og ikke på spillernes utvikling.

Karlsen viser videre til at Odd satt igjen med rundt 11 millioner kroner da Fredrik Semb og Elba Rashani i sommer ble solgt til Brøndby.

Agenten sto bak begge disse overgangene, som også Odd beskrev som meget gode for klubbens økonomi. Spesielt bra var seks millioner for Rashani som var på utgående kontrakt og ikke ville forlenge med Odd.

Kent Karlsen er også agenten til Torgeir Børven.

Karlsen skjønner heller ikke argumentet med at spillere går til utlandet for tidlig - eller at de ikke havner i riktig klubb.

– I for eksempel Holland er du for gammel hvis du er eldre enn 24, skriver Kent Karlsen videre.

Han ønsker ikke å snakke om at spillere sitter på benken.

– Det ønsker jeg, av forskjellige grunner, ikke å utdype i media, avslutter Karlsen.

Artikkeltags