Rumenere jakter på profflivet

PÅ PLASS: Fra v.: Maxim Cosmin (19) og Pavlicu Inocentiu (20) har fått jobb i skisenteret på Gautefall. Rumenerne opplevde å bli avvist av toppklubber i hjemlandet fordi de ikke hadde penger nok til å vise seg fram. Nå skal de spille for Drangedal i 4. divisjon, før de håper å ta steget videre i norsk fotball.

PÅ PLASS: Fra v.: Maxim Cosmin (19) og Pavlicu Inocentiu (20) har fått jobb i skisenteret på Gautefall. Rumenerne opplevde å bli avvist av toppklubber i hjemlandet fordi de ikke hadde penger nok til å vise seg fram. Nå skal de spille for Drangedal i 4. divisjon, før de håper å ta steget videre i norsk fotball. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

DRANGEDAL: Fotballspillerne Maxim Cosmin (19) og Pavlicu Inocentiu (20) fikk aldri prøve seg i de største klubbene i Romania. Nå håper guttene - som har spilt på tredje øverste nivå i hjemlandet - at proffdrømmen oppfylles i Norge.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Det er Drangedal-trener Oddvar Kilane som har fått de to rumenerne til Norge. Kilane er ofte på besøk i Romania, og kom over de to ungguttene for et par år siden.

- Jeg har lenge lekt litt med tanken på å hente et par rumenere til Norge, men jeg har vært opptatt av å finne de rette. Jeg brukte lang tid på å finne disse to, men da jeg så dem spille for første gang - var jeg ikke i tvil. Da startet jeg prosessen med å finne jobb til dem i Norge, forteller Kilane.

- KORRUPSJON

Både Maxim og Pavlicu har spilt på tredje nivå i Romania, men guttene fikk aldri sjansen til å prøve seg i en av de aller største klubbene. Rett og slett fordi familiene ikke hadde råd. Maxim fikk til slutt nei av Dinamo Bucuresti, mens Pavlicu fikk avslag hos Farul.

- I Romania får man ikke vise seg fram i en stor klubb hvis man ikke har god råd. Gir man treneren penger, får man vise seg fram. Hvis ikke, nytter det ikke. Jeg liker det ikke, men faktum er at det fungerer slik i Romania. Det er ikke bra, sier Pavlicu, før han fortsetter:

- Faren min ga treneren til Farul noen penger, men det var ikke nok - til tross for at dårligere spillere enn meg fikk prøve seg, sier spilleren som også har vært en del av Gica Pupescus fotballskole.

- VI GA OPP

Maxim har opplevd akkurat det samme som kameraten.

- For to år siden var jeg på vei inn for å prøvespille for Dinamo Bucuresti. Det ble aldri noe av, fordi treneren i klubben skulle ha 10 000 euro for at jeg skulle få vise meg fram. Det hadde jeg ikke råd til. Slik er det ikke i Norge. Her får man en fair sjanse, sier Maxim.

Etter dette mistet guttene troen på at det er mulig å slå igjennom som fotballspiller.

- Vi ga opp. Håpet var på en måte borte.

SKRYTER AV GUTTENE

Spillerne mistet gnisten, men det var helt til de møtte Oddvar Kilane sommeren 2010.

- Jeg har sett de flere ganger i kamp, og de var med og trente med Drangedal da vi var på treningsleir i Romania. Jeg har ikke hentet guttene hit for å forsterke Drangedal. Det som er viktig er at begge får sjansen til å vise seg fram, så vil tiden vise om de er gode nok til å ta steget opp på toppnivå i Norge, sier Kilane.

Drangedal-treneren er ikke i tvil om at Maxim og Pavlicu har det som skal til for å nå langt på fotballbanen.

- De har jo allerede spilt på et høyt nivå i Romania. Nivået på 2. divisjon der nede ligger nok et sted mellom 2. divisjon og Adeccoligaen i Norge. Det vil overraske meg om de ikke blir gode nok for et av de tre beste lagene i Telemark, sier Kilane, før han fortsetter:

- Jeg trente Kjell Roar Kaasa da han var ung, og Pavlicu - som er spiss - er bedre enn det Kaasa var da han var 20 år. Begge disse spillerne kan gå hele veien, mener han.

ALDRI I TVIL

Maxim og Pavlicu var ikke i tvil om at de ønsket å komme til Norge.

- Vi var 100 prosent sikre da muligheten dukket opp, sier duoen som det siste året har nøyd seg med å spille for Sparta i hjembyen Techirghiol - vel vitende om at en ny utfordring nærmet seg.

Rumenerne ankom Norge torsdag kveld og skal spille for Drangedal i 4. divisjon neste år. Jobb har de fått i skisenteret på Gautefall.

- Dette er en stor mulighet for oss, også utenfor fotballbanen, sier guttene.

- Så fort Gautefall sa ja til å ansette dem, var det aldri noen tvil. Her vet jeg at guttene har gode folk rundt seg og at de får riktig lønn, sier Kilane.

- Vi gleder oss til å lære språket, skyter guttene inn.

- Kan dere noe allerede eller?

- Nei, svarer de to, og ler, før Maxim fyrer løs.

- Gratulerer, skål, vin, lyder det.

Tre norske ord har duoen lært seg. Det skjedde under en bursdagsfeiring de fikk være med på da Drangedal var på treningsleir i Romania.

AMBISIØSE

Guttene kommer fra kysten i hjemlandet og er ikke vant til mye snø.

- Hvordan er førsteinntrykket av Norge?

- Vi visste ikke så mye om landet fra tidligere, men dette er en fin plass med vakker natur og hyggelige mennesker. Også er det veldig god luft her, og ikke minst utrolig godt drikkevann, smiler de to.

Maxim kan spille både på kanten og sentralt på midten. Pavlicu er spiss.

Begge to har et mål om å ta steget videre fra Drangedal.

- Vi ønsker og tror at det er mulig å spille på et høyere nivå i fremtiden. Målet er å kunne leve av fotballen og få et godt liv. Vårt fokus ligger helt klart på fotballen, sier de ambisiøse rumenerne, som trekker fram Real Madrid som den ultimate fotballdrømmen.

Begge to har hørt om fylkets fotballflaggskip, Odd Grenland. Og én ting har de virkelig bitt seg merke i.

- Den headingen fra midtbanen har vi sett på nettet. Kanskje vi også får sjansen i Odd en gang, sier guttene.

- SKEPSIS I DRANGEDAL

Oddvar Kilane, som har 12 år bak seg som Drangedal-trener, forteller at deler av bygda har vist sin skepsis til å hente de to rumenerne.

- Miljøet i Drangedal har vært skeptiske, men spillergruppa er positiv og styret har stilt seg bak dette. Guttene har ikke blitt hentet av klubben, men på et privat initiativ fra meg. Klubben har null utgifter på disse to, sier Kilane, som tror at tilvekstene kan være med på å løfte hele klubben.

- De lokale spillerne blir også bedre av dette, og det skjerper alle, sier han.

Treneren mener Drangedal bør henge med i toppen av 4. divisjon neste år.

- Vi bør være med toppen, og det er for dårlig om vi ikke er topp fem, sier Kilane.

- Hva hvis rumenerne imponerer såpass at du mister dem med en gang?

- Ingenting gleder meg mer enn om de lykkes. Vi har hentet dem hit for å gi dem en god mulighet som fotballspillere, avslutter Oddvar Kilane.

Artikkeltags