Slik får du perfekte ski i påska

Artikkelen er over 3 år gammel

TELEMARK: Det er lite som er så irriterende som når skiene klabber i påska, eller når en guttunge raser forbi på perfekte ski. Neste gang er det du som har perfekte ski takket være smøretipsene til Kenneth.

DEL

- Du må gi skiene litt kjærlighet for å få perfekt glid, sier smøreekspert Kenneth Bjaanes. Han jobber i forretningen G-sport i Behakvartalet i Porsgrunn og er vant til å gi gode smøretips.

- Det er ingen heksekunst å få gode ski, sier han.

TURGÅERE

Vil du lære dette en gang for alle anbefaler vi deg å se fullversjonen av smørefilmen øverst i saken. Her viser Kenneth deg alt fra rensing av skiene til smøring og hvordan du skal få den av igjen.

- Jeg viser frem det som er viktig for turgåere. De som konkurrerer om hundredeler kommer uansett og spør oss direkte, sier Bjaanes. Det første du må gjøre er uansett å rense skiene.

- Det er viktig å rense skiene selv når de er helt nye fra butikken, forteller Bjaanes. Når han er ferdig med dette gyver han løs på glisonene. Her bruker han et produkt som herder på få minutter.

SANDPAPIR

For å få feste måler Bjaanes opp festesonen med tommestokk. Deretter går han drastisk til verks.

- Jeg bruker sandpapir slik at smøringen har fiber å feste seg til, sier Bjaanes. Her må man ikke være redd for å ta i litt, sier smøreeksperten. Deretter er turen kommet til den gode gamle skismøringen. Denne legger han på i pyramidemønster og bruker gjerne flere forskjellige vokstyper dersom føret og tempetaruren kommer til å forandre seg i løpet av dagen. Smørningen legges på i tynne lag.

- Her er det alltid en fordel å bruke varme. Du kan godt bruke bestemors strykejern, men du får egne produkter som har blitt veldig billige i sportsbutikkene, sier Bjaanes. Når det gjelder hva slags festesmøring du skal bruke må du lese instruksjonen på boksen. Deretter er det bare å legge ut på lange deilige skiturer med varm kakao og appelsiner i sekken.

RENSE SKIENE

Når skituren er unnagjort anbefaler Kenneth at du renser skiene. Dette er spesielt viktig dersom du har brukt klister. Metoden er enkel. Du bruker samme type tørkepapir som i starten, men du legger det rett på skiene. Deretter sprayer du skirens på papiret slik at det blir fuktig før du tørker av smøringen.

Artikkeltags