Maratondrømmen som endelig gikk i oppfyllelse

I FINT DRIV: Borgar Flaaten i fint driv i New York Marathon. 70-åringen gleder seg over at han fikk oppfylt maratondrømmen til slutt.

I FINT DRIV: Borgar Flaaten i fint driv i New York Marathon. 70-åringen gleder seg over at han fikk oppfylt maratondrømmen til slutt.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

For to år siden dro Borgar Flaaten til USA for å løpe New York Marathon. Storm og påfølgende avlysning satte en stopper for akkurat det. Men i år lyktes det endelig for 70-åringen å få oppfylt maratondrømmen.

DEL

- Jeg hadde for så vidt innstilt meg på at det ikke ville bli noe maratonløp på meg da jeg måtte reise heim fra Statene i 2012. Det til tross for at jeg i over tjue år har hatt en drøm om å få oppleve New York Marathon på nært hold. Det var ganske så utgjort at løpet skulle bli avlyst da drømmen skulle bli oppfylt, sier han.

Men så bød det seg altså en ny mulighet i år.

- Det ble vanskelig å si nei da turoperatøren tok kontakt og lurte på om jeg og kona Hanne Thürmer skulle bli med. Det hadde seg slik at vi som var påmeldte da avlysningen var et faktum, ble garantert startplass året etter eller i 2014.

Borgar Flaaten kan fortelle at han og kona så på hverandre i ti sekunder da forespørselen kom, men var kjapt enige om at de ikke ville la denne muligheten gå fra seg.

TRANGT NÅLØYE

Beslutningen innebar at de måtte punge ut med en god del tusen for å få realisert turen. Det er nemlig en høy prislapp for de som ønsker å svette i New York-gatene den første søndagen i november. 25-30 000 kroner må man ta høyde for at det koster for reise, overnatting og ikke minst startlisens.

Men arrengøren sliter ikke med å fylle opp verdens mest berømte maratonløp, der vår egen Grete Waitz løp først over mål ni ganger. Det er stor rift om de 50 000 startnumrene. I løpet av noen timer var det over en million som meldte sin interesse for de. Nåløyet for å få startplass er syltrangt

BLÅSTE FRISKT

-Jeg hadde ingen annen målsetning enn å komme meg til mål da startskuddet smalt. På en god dag hadde jeg forhåpninger om at det skulle være mulig å få se firetimerstallet. Det så ut til å bli vanskelig da det blåste så friskt som det gjorde. Langs det meste av løypa hadde vi motvind eller en sterk sidevind. Det gjorde at på de store broene og i andre partier var vanskelig å få den ønskede fremdriften, sier Flaaten. Mot slutten av løpet forsto han at det var mulig å komme inn under fem timer. Det fikk holde.

- Det ga ekstra energi. Spesielt når publikum var så behjelpelige, sier 70-åringen etter at klokkene stoppet på 4 timer og 56 minutter.

SLÅTT AV FRUEN

Han måtte erkjenne at fruen i huset var sterkere denne gangen. Det gikk ni minutter fortere med henne. Begge var imponerte over stemningen og folkelivet som møtte de. Publikum sto tett i tett langs løypa.

På amerikansk fjernsyn ble det antydet at så mange som tre millioner tilskuere fulgte løpet fra start til mål.

Flaaten ga uttrykk for at han hadde den samme følelsen som Marit Bjørgen, Petter Northug og andre store norske utøvere hadde da de gikk først under VM i Holmenkollen i 2011 og OL på Lillehammer i 1994.

-Det er stemningen og mestringsfølelsen etter innkomsten i Central Park jeg kommer til å huske best fra min første start i New York Marathon, sier Borgar Flaaten.

Han arbeider tre dager i uka ved Notodden Sykehus. Friskusen drar på smilebåndet når han får spørsmål om han som lege vil anbefale folk å løpe over fire mil på asfalt og brostein.

- Jeg vet vel ikke sikkert om det er sunt. Men jeg er trygg på at det er bra for folkehelsen at folk kommer seg ut og rører på seg!

Sånn sett har maratondeltakelsen en misjon, selv om det er i lengste laget for de aller fleste.

Men ikke for Borgar Flaaten og kona Hanne Thürmer.

Artikkeltags