Gå til sidens hovedinnhold

Har gjennomført 57 maraton

Artikkelen er over 12 år gammel

Hun har løpt maraton i Beijing, Sydney, på Hawaii og selvsagt i New York. 57 ganger har hun gjennomført de 42 195 kilometerne i Norge og i storbyer rundt om i verden. Dama har selvsagt også gått Vasaloppet og syklet 30 mil i «Vätteren Rundt» i Sverige.

50-åringen Turid Veggeland fra Gulset er nemlig ikke snau og har aldeles ikke tenkt å gi seg. I helga løper hun 63 kilometer i Bergen. Det handler om halvannen maraton (!).

- Ok, det er en livsstil, sier dama som først startet opp da hun var tretti.

- Jeg vet ikke hvorfor, jeg fikk bare lyst til å prøve meg, og så ble det flere og lengre løp, sier Veggeland.

NEW YORK

Hun gjorde unna legendariske New York Marathon i 1997. Det var også det aller første maratonløpet hun kom seg gjennom. Men før det hadde hun 50 halvmaraton på baken.

Etter New York har Turid Veggeland tatt seg gjennom 56 fulle maraton. 103 ganger har det handlet om halvmaraton i den tjue år lange karrieren.

Men det stopper ikke der. Turid er også en racer på sykkel. Hun gjennomførte for eksempel «Vätteren Rundt» så sent som i juni. Løpet måler 30 mil og tok 12 timer. I tillegg går hun trimløp på skøyter og turrenn på ski. Hun har selvfølgelig også staket seg gjennom Vasaloppet.

- Jeg pleier å si at jeg er «seig og treig». For det går ikke så veldig fort. Men jeg har aldri brutt et maratonløp, sier 50-åringen på en litt avslepet sørlandsdialekt.

Turid Veggeland er nemlig født rett nord for Kvinesdal i Vest-Agder og løp åpenbart forbi «Sarons Dal» på sin vei ut i livet.

FERIE OG LØPING

Hun kombinerer ofte de store løpene med ferie. I Australia oppholdt hun seg i tre uker, på Hawaii i 14 dager.

- Det finnes ikke noe så tilfredsstillende som når du løper over mål i et maratonløp. Du er milevis unna dagliglivets mas og jag og har nådd et nytt mål. Det er bare herlig.

- Men du kjenner det vel i kroppen etter hvert?

- Beina er stive og det går en uke da jeg nesten har problemer med å gå i trapper. Men jeg tåler det bedre nå enn da jeg startet, sier dama, som aldri har vært alvorlig skadet. Muskulaturen kan være litt overbelastet innimellom, derfor trener hun nå litt mer styrke enn tidligere.

- Jeg startet først da jeg var tretti og manglet grunntrening. Det må jeg kompensere for nå, sier hun og røper at hun ikke trener allverden. Ett langløp i uka, og et par kortere turer på en times tid. I tillegg kommer styrke - og alle konkurransene.

50-åringen innrømmer imidlertid at farten har gått litt ned med årene. Men som hun sier:

- Jeg kommer til å løpe så lenge beina bærer meg!

- Hva med triatlon? Ville ikke det vært enda en utfordring?

- Ikke for meg. Vannet er for kaldt, ler 50-åringen.

63 KILOMETER I BERGEN

Og løpe skal hun selvsagt også gjøre denne helga. Lørdag dreier det seg om å gjennomføre 63 kilometer utenfor Bergen.

- Noen galninger løper maraton hver helg. Det gjør ikke jeg. I Bergen blir det årets femte. Jeg setter meg ett mål av gangen, men innrømmer at jeg har 100 gjennomførte fulle maraton i bakhodet. Det ville vært morsomt.

Turid Veggeland er sykehusfarmasøyt. Jobben består i å kvalitetssikre legemidler blant annet på Sykehuset Telemark.

- Det var en tilfeldighet at jeg havnet i Skien. Etter studier i Oslo havnet jeg i Molde, men synes det var litt langt hjemmefra. Så søkte jeg en stilling i Skien - og fikk den.

Det var i 1987. To år senere startet en imponerende karriere med joggesko og treningsdrakt.

Turid trives på Gulset og bruker marka mer enn de fleste. Hun løper både i skogen og på gangveiene.

- Jeg løper mye på asfalt og liker det egentlig veldig godt. Det er jo nesten bare asfalt når du løper maraton, så det er jeg vant til.

ØKT INTERESSE

Hun håper og tror at interessen for lange løp er økende.

- Jeg skulle gjerne sett av mange flere startet å løpe slike løp. Ikke minst jenter.

- Så du føler ikke at du har forsaket mye i livet når du bruker så mye tid på trening, reiser og konkurranser?

- Ikke i det hele tatt. Snarere tvert i mot. Jeg har reist verden rundt og fått mange nye venner underveis, sier dama, som mangler Sør-Amerika og Afrika av verdensdeler der det løpes maraton.

Men det rekker hun sikkert!