Halve bygda er med i idrettslaget

FLOTT HALL: Idrettsleder Helge Reinholt og Treungen IL har grunn til å være stolte av en flott hall i flerbrukshuset. Her er det aktivitet nærmest fra morgen til kveld.

FLOTT HALL: Idrettsleder Helge Reinholt og Treungen IL har grunn til å være stolte av en flott hall i flerbrukshuset. Her er det aktivitet nærmest fra morgen til kveld. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

TREUNGEN: For få år siden var det bare et par personer som holdt liv i Treungen IL. Da sto nesten bare fotball på menyen. Så kom Flerbrukshuset. Det - sammen med et driftig styre og en fantastisk dugnadsgjeng - har skapt en liten revolusjon i aktivitet med en rekke nye grupper og idretter.

DEL

- Jeg kom med for å skape nytt liv i skigruppa. Men så ble jeg valgt til leder, og siden har jeg hatt litt for mye å stå i med. Nå handler det mye om organisering, struktur og delegering, ler Helge Reinholt.

Medlemstallet har i løpet av disse årene doblet seg. Laget har 304 medlemmer og en omsetning på rundt 400 000 kroner, en økning på nær 40 prosent. Halve bygda er med, og de aller fleste betalende medlemmer er aktive i en eller flere av de 27 ulike gruppene. Dyrt er det heller ikke. Et familiemedlemsskap koster bare 300 kroner.

- Flerbrukshuset som så dagens lys var godt politisk håndverk. Leie av hallen koster ikke laget fem øre, derfor kan vi drive billig, sier Reinholt.

Huset er allerede sprengt. Det finnes nesten ikke ledig kapasitet. Nå vil laget få bygd et avlastningsrom til ca. 4 millioner kroner i tilknytning til hallen, og behovet er stort for et slikt rom også blant fysioterapeut, helsesøster, leger, funksjonshemmede og for grupper med høy terskel for aktivitet.

- Vi har en plan og et budsjett på dette, som i fjor høst ble laget i en møteserie sammen med alle avdelinger som har med helse å gjøre i kommunen. Vi trenger det, ikke minst fordi hallen av og til stenger all trening til fordel for andre arrangementer, sier Helge Reinholt.

MYE SKRYT

Treungen IL avviklet sist helg sitt årsmøte, og styret hadde spandert en infomiddag på 20 gruppeledere, trenere og instruktører. Blant annet kunne man lytte til leder i Telemark idrettskrets, Trond Inge Haugen, og ordfører Halvor Homme.

- Vi fikk mye skryt både fra ordføreren og kretslederen. Det ble vist et samfunnsregnskap der dugnad og helseeffekt blir regnet på, som viser at vi sparer kommunebudsjettet for 1,7 millioner kroner i året, sier Reinholt, som bruker uttrykket at idrettslaget er revitalisert.

SYKEFRAVÆRET NED?

Og folk benytter seg av tilbudene over en lav sko. Bare spinninggruppene huser 70 personer. Også en rekke andre aktiviteter er svært populære.

- Vi er blitt en av de store treningsbygdene i Telemark. Sykefraværet i kommunen de siste årene har visstnok gått ned med et par prosent. Om så er tilfelle, tar vi gjerne litt av æren for det, og det er snakk om store summer som er spart inn for kommunen. For en av våre viktigste oppgaver er å motivere folk til å trene og oppleve gleden ved å komme i bedre form, sier Reinholt.

Om bygda og idrettslaget har rekord i voksenmosjon, dropper den ikke tilbudet til barn og unge.

- Vi tar gjerne med enda flere barn. Nå har vi fem-seks fotballag, og for første gang på lenge et jentelag. Kanskje blir det til og med to, sier lederen.

GODT SAMARBEIDE

Anne M. Espelid er enhetsleder for kultur i kommunen. Hun er en person idrettslaget samarbeider tett med.

Nissedal er en folkehelsekommune og er som den første i Telemark utnevnt til en trygg kommune, «Trygge Nissedal,» som den første i Telemark. Det skjedde i 2010.

Anne M. Espelid er svært fornøyd med samarbeidet med Treungen IL og har mange gode tanker om folkehelsa og det som skjer i bygda for tida. Hun er også sekretær for idrettsrådet.

Artikkeltags