Geson om livet - og litt til

TILBAKE: Ronny Geson Gunnarsson er tilbake for fullt etter et tøff tid. Nå gleder han seg igjen over livet og jobben i et miljø han elsker.

TILBAKE: Ronny Geson Gunnarsson er tilbake for fullt etter et tøff tid. Nå gleder han seg igjen over livet og jobben i et miljø han elsker. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

PORSGRUNN: Han møter oss med matchende John Lennon-solbriller. Et bredt smil i et brunt ansikt lyser opp. Som alltid er Geson stilrent antrukket. Jakke, jeans, åpen skjorte i halsen med et gullkjede som smyger seg fram mens mannen legger ut. Mest om livet. Fotballivet.

DEL

- Tjänare! Va trävligt!

Geson - Ronny Gunnarsson for de som har gått glipp av døpenavnet - er en fargeklatt i et folkehav av mennesker på Porsgrunns største kjøpesenter. Kaffe og Farris og en middels chiabatta tas med ut i vårsola. Den gamle Pors-treneren, som ble værende i Telemark og slo seg opp som fotballkonsulent, er tilbake for fullt.

Å intervjue Geson er som en reise gjennom tid og rom uten å ane hvor du havner. Et enkelt spørsmål om fotball kan ende opp hos foreldrene i Göteborg eller møtet mellom Vinnie Jones og Dorthe Skappel. Eller i eget sjelsliv. For mannen er alt annet enn lukket. Om han er dønn ærlig vet ikke jeg, men jeg tror faktisk det.

EN SMELL

Etter åtte års blomstrende samarbeid med superagent Rune Hauge, ville Geson gå egne veier. Det gikk på skinner en god stund. Mannen med flere fotballkontakter enn det er løvetann i disse dager, fosset gjennom livet og opplevde suksess som konsulent. I tillegg var han både foredragsholder og døråpner.

- Jeg liker ikke fotball. Jeg elsker fotball, sier 56-åringen og legger ut om venner og kontakter i miljøet i Norge, Sverige og ikke minst i England.

Geson var på farten hele tiden. Han gikk i tospann med landets ledende agent, og opplevde det meste av det som vi vanlig dødlige aldri får innsyn i. Det var gullalder for norsk og internasjonal fotball. Millionene satt løst, og agenten trodde at dette hadde han kontroll på og sa opp samarbeidet med Hauge for å starte for seg selv.

MISTET SELVFØLELSEN

Det gikk bra en stund, inntil han ble lurt av mennesker han trodde han kunne stole på.

De økonomiske problemene som fulgte i kjølvannet ble for tøffe for den joviale entusiasten, og mot slutten av 2008 gikk han inn i en dyp depresjon. Den skulle vare i 17 måneder.

- Det var fryktelig. Jeg mistet helt selvfølelsen, trodde ikke jeg var verdt noe som helst. Uten en fantastisk kone, forståelsesfull familie og noen få gode venner ville jeg ikke sittet her i dag. Disse menneskene var en utrolig hjelp i den tøffe tiden, sier han.

- Ragnhild, kona mi, sa: Du må gå til NAV og registrere deg og søke jobb. Ok, sa jeg, men jeg vil ikke bli gymlærer eller fotballtrener, men jeg vil jobbe med mennesker. Dette var i november 2009, forteller Geson på innpust og utpust.

I et øyeblikk kjenner han på smerten fra den tiden - og tar en pause.

- Det var tøft, herregud hvor tøft det var, sier han, vender blikket ned og retter på solbrillene.

- Jeg var altfor snill og naiv og stolte på mennesker. Det ble min bane, og jeg røk millioner av kroner.

TO PROSJEKTER

Sakte men sikkert fikk han ryddet opp i noen av de økonomiske problemene som hadde skapt krisen. Én venn var spesielt raus i en vanskelig tid. Mange ringte og stakk innom for oppmuntring, og etter hvert skjønte han at dette var det mulig å komme ut av. Selvfølelsen (som ikke må forveksles med selvtillit) vendte etter hvert tilbake gjennom egenterapi, der han fortalte seg selv at han var verdt noe. Det gjør han fremdeles.

Men det som virkelig skapte en endring og framgang var da folk i fotballforbundet med Ronny Aasland og Kjell Borgersen i spissen tok kontakt. Geson møtte også Nils Johan Semb og Egil Drillo Olsen på sin vei tilbake.

- Møtet skjedde 11. januar 2010. De spurte om jeg ville ha et oppdrag, fordi de visste at jeg hadde unike kontakter i miljøet.

På den måten kom «Mobile Lighting Rig» (MLR) - en lysrigg som får gresset til å gro for eksempel på Ullevaal, Gamla Ullevi i Göteborg, Parken i København og Old Trafford i Manchester - i Gesons hender. Alle de nevnte banene benytter i dag lysriggene - blant annet takket være Geson.

- Jeg har ikke noe i mot kunstgress. Det er perfekt de fleste steder. Men toppfotball skal spilles på naturgress, presiserer Geson, mens telefonen kimer og han fikser den ut av jakkelomma. Svenning Messmer fra nettopp «Mobile Lighting Rig» er på tråden. Han får følgende beskjed:

- Svenning, jeg sitter midt i et intervju. Ringer straks jeg blir ledig!

NYTT OG SPENNENDE

Enda et spennende produkt har fått med seg Geson på sin vei inn i de store klubbene. «Fanbaseinc» har utviklet et rammeverk som fungerer på 99,9 prosent av alle smartphones som er på markedet i dag.

Løsningen er ifølge Geson enkel å integrere. Man laster bare ned en applikasjon til sin mobil, så får man tilgang til det aller meste som klubbene måtte ønske å sende ut.

Men 56-åringen er ikke bare salgsmann. Han holder også foredrag om følgende temaer på tre språk:

Selvfølelse/selvtillit.

Konsentrasjon/dønn til stede.

Respekt/folkeskikk.

TILBAKE FOR FULLT

Og dermed er den gamle Geson tilbake. Han gleder seg over sønnen Niklas, som har skrevet kontrakt med Odd, men akkurat nå er skadet.

- Jeg håper han er på banen igjen i juni!

Og datteren Mimmi: Hun bor i Roma sammen med sin italienske ektemann og jobber for TV-stasjonen Sky Italy. Akkurat nå har hun mammaperm med lille Ada på to år. I tillegg har hun barna Blu (8) og Filippo (4). Geson er stolt bestefar.

Og stedatteren Desiré. Hun bor og jobber i Oslo og har en ledende stilling i kleskonsernet Kazai.

Han glemmer heller ikke foreldrene i Göteborg - begge over åtti og i fin form. Geson er ofte i fødebyen på besøk. Der var han også i 1998, da Norge møtte Brasil i VM-match og vant 2-1 etter at Tore André Flo ble dratt ned mot slutten av oppgjøret og Norge fikk straffe.

- Dagen etter satt jeg og leste VG og Dagbladet, som man får kjøpt i Göteborg. Avisene var opptatt av om det var straffe eller ikke. På en lokal TV-stasjon ble det sendt et opptak som viste at Flo ble dratt i trøya. Bildene var tatt av en svensk frilansfotograf. Jeg ringte ham og kjøpte klippet for 1000 kroner og tok kontakt med NFF i Norge. På den måten kom beviset på alle TV-kanaler. Det var det jeg som sørget for, forteller Geson.

MANGE VENNER

Han regner både Joe Kinnear og Vinnie Jones som personlige venner. Begge fotballegender. Mannen blir gjenkjent og er på hils med størrelser som Alex Ferguson, Graham Taylor og Terry Venables. Og selvsagt Sven-Göran Eriksson - hele Sveriges «Svennis.»

- Jeg ser nok 75-80 fotballmatcher i året og har vært innom i underkant av 60 anlegg i England. Det betyr og har betydd mye for meg. Men det aller viktigste med livet og med jobben for den saks skyld er at jeg ønsker å glede mennesker. Ingen ting gjør meg mer lykkelig enn når jeg lykkes med det.

Sier Ronny Geson Gunnarsson.

Artikkeltags