Gå til sidens hovedinnhold

Født til nanbudo

Artikkelen er over 12 år gammel

Lørdag 6. juni var det gradering i Skien Nanbudoklubb. Grunnleggeren og overhodet for nanbudoen, Nanbu Doshu Soke, har forberedt utøverne gjennom uken.

Det har deltatt hele 118 utøvere på kurset, 11 av dem kom fra Spania, Kroatia, Frankrike (Paris og Marseille). Skien Nanbudoklubb har også hatt besøk av utøvere fra Sandefjord og Porsgrunn.

Alle barn med beltegrad hvitt til og med grønt med hvit stripe ble evaluert for gradering under treningen i uke 23. Resterende barn, samt alle ungdommer og voksne graderte seg lørdag.

20 BARN

Lørdagen startet med de aller yngste barna. De har hatt Michelle Greenfield som trener. Hun forteller at det har vært 20 barn på treningene en gang i uka semesteret igjennom. Nå har hun trent dem i et og et halvt år.

– Jeg blir glad i de barna, sier Michelle.

Pewe utøverne (4-6 år) hadde en oppvisning med chokusen kombinasjon og shihotaier.

Sunniva Follaug gledet seg til å få diplom av Nanbu Doshu Soke. Hun har trent hardt i år og trener med en venn. De andre barna har hun blitt kjent med underveis. Moren Linda fortalte at hun setter pris på det inkluderende miljøet hvor det er rom for alle.

- Jeg har stor respekt for Michelle som trener de små, de mister fort konsentrasjonen – men treneren takler det helt naturlig.

MAMMA BLE MED

Neste gruppe ut på matta var barna som har blitt trent av Fredrik O. Hansen. De viste rene nanbudoteknikker og stor presisjon. Tydelig at de har fulgt nøye med på sin sensei. Anders Brekke Rasmussen sto spent og filmet datteren sin Marthe i aksjon. Marthe (11 år) var i Skien sentrum for tre og et halvt år siden, og så en nanbudo-oppvisning. Dette pirret nysgjerrigheten til Marthe – og hun begynte i Skien nanbudoklubb. Lørdag fikk hun blått belte med hvit stripe.

- Jeg har trent jevnt dette semesteret og bare gått glipp av to treninger. Jeg liker best å hoppe og rulle over noen, sier Marthe.

I fjor var hun med på oppvisning på St. Hans-aften. I år skal hun også delta i nanbudoshowet denne kvelden.

Etter at Marthe hadde trent i et halvt år ville også moren, Marita Brekke Rasmussen, prøve seg.

- Endelig fikk hun seg en hobby, smiler mannen Anders.

Lørdag mottok Marita Brekke Rasmussen stolt 1. grad av sort belte.

- Graderingen var kjempefin. Jeg var nervøs, men er ganske stolt nå (og smugtittet på stempelet i nanbudo-passet sitt). Jeg er kjempefornøyd med seminaret. Samholdet i klubben er supert, helt fantastisk – jeg gleder meg til hver eneste trening! Det er moro og jeg lærer noe nytt hele tiden. Stadig nye utfordringer. Treningen her i klubben sammen med Marthe er koselig – vi trener ofte på stuegulvet hjemme – vi hjelper hverandre, forteller Marita, som også skryter av den dyktige trenere Rune O. Hansen som er flink til å lære bort.

MANGE IDEER

Rune O. Hansen er stilartsleder i Skien Nanbudoklubb, og er en av de høyest graderte i verden med sin Renshi-tittel (7. grad av sort belte). Han har mange ideer for klubben videre.

- Jeg ønsker å trene på helheten – vi skal ta hensyn til beltegrad, alder og fysikk – gjøre elevene bedre – det er alltid et forbedringspotensial. Her har vi det gøy og det skapes stadig nye vennskap. Til høsten starter vi opp med et nytt parti; kaze-partiet. Her ønsker jeg nye og gamle medlemmer velkomne. Det er et kurs som inneholder «helsebiten» av nanbudo. Videre har jeg stor tro på klubbens instruktører. De har bred erfaring og arbeider hardt for at klubben fortsatt skal være en av verdens ledende nanbudoklubber. Jeg er meget fornøyd med gjestene, som er på besøk denne uken. Serge (6. dan) fra vennskapsklubben vår i Marseille er her for fjerde gang.

FRANSK VETERAN

Serge Salvai er 43 år gammel og har trent nanbudo i 20 år. Han er stilartsleder i klubben Umsestaque.

- For meg er nanbudo lidenskap, sport og jobb. Jeg reiser til Norge fordi jeg får god feedback og menneskene er flotte. Jeg er meget fornøyd med seminaret og har fått innblikk i noen nye nanbudoteknikker. Hvert år reiser jeg rundt på 10 seminarer med Nanbu Doshu Soke (i landene Sveits, Spania, Kroatia, Slovenia og Norge). Det er spesielt å være her i Skien på grunn av det store flotte treningslokalet, de dyktige instruktørene og de vennlige menneskene.

Styret vil også takke den fantastiske dugnadsgjengen som består av søsken og foreldre. De har gjort det mulig å avvikle graderingsuka og –dagen. Dugnadsgjengen har bakt kaker, stekt vafler, ryddet og servert middag til oppglødde utøvere og besøkende. Til slutt en stor gratulasjon til alle utøverne, som har deltatt på seminaret og avholdt gradering.