Mot Molde sist søndag var det offisielle billettsalget knappe 5000, 4930, men det reelle tallet innefor portene var langt lavere. Kun et sted mellom 3000 og 3500 tilskuere var fysiske tilstede for å se Odd Grenland spille mot den regjerende seriemesteren ledet av Ole Gunnar Solskjær. Det tallet er den harde kjerne som kommer uansett spill - og divisjon. Som om ikke det er nok, så blir det feltet som burde hatt det mest stabile oppmøtet, supporterfeltet på HRL-tribunen, mer og mer glissent. Oddrane supporterklubb fylte en gang den midtre seksjonen. Nå står 75 prosent av setene tomme - også der.

FLERE ÅRSAKER

Supporterklubbens talsmann, Emil Sølyst, prøver ikke engang å pakke inn sannheten.

- Det er tragisk, og det er trist å se at færre og færre kommer på kamp. Her er det selvsagt flere årsaker, sier Sølyst.

Supportere som stiller opp i tykt og tynt blir det færre av, men også i Skien og Telemark har vi tidligere sett potensialet. Vi skal bare noen få år tilbake før det var vanlig med 7000 og 8000 på Odd-kamp.

- Og vi hadde 11 000 tilskuere mot Rosenborg i 2009. Det går an å få til det igjen, poengterer Odd-trener Dag-Eilev Fagermo.

Han er opptatt av supporterklubben, og merker naturlig nok nedgangen.

- Supporterklubben er ekstremt viktig, og det har blitt tatt grep. Hymnen før kamp tror jeg kan bli noe, og vi i klubben skulle gjerne hatt en heltidsstilling som jobbet mot det å fylle stadion. Da kunne også denne personen hjulpet supporterklubben. Vi får midler fra Norsk Toppfotball til ulike stillinger. Kanskje dette er noe som bør prioriteres framover, sier Fagermo.

Emil Sølyst er også opptatt av at supporterklubben må gjøre sitt.

- Vi kan mobilisere for å få flere på kamp, noe vi også gjør, sier han.

- KJEDELIG FOTBALL

Tidligere supporterleder, Atle Johnsen, liker heller ikke trenden. Han har klare meninger rundt nedgangen.

- Det har blitt spilt kjedelig fotball over tid, og mange opplever at det handler mer om taktikk enn å spille underholdende fotball. Men dette har også noe med spillerstallen å gjøre. Vi tror ikke noen andre trenere kunne gjort det bedre enn Fagermo. Han er en veldig bra trener for Odd. Hadde han svidd av 30 millioner på bomkjøp, hadde det vært noe annet. Men han må i stedet selge unna og han har hentet spillere så å si gratis. Slik det er nå, med spillersalg og vanskelig økonomi, kunne ikke engang Alex Ferguson fått bedre resultater. Vi trenger også å få inn en profil ute på banen og vi må få tilbake gleden som vi hadde da vi turte å angripe, mener Atle Johnsen, som opplevde 950 medlemmer i supporterklubben.

Etter reklame- og sponsorinntekter, er billettsalget Odd Grenlands viktigste inntektskilde. Og selv om en del av de som ikke møter opp har betalt for billett eller sesongkort, har klubben budsjettert med 5500 tilskuere i snitt på hver hjemmekamp. Det foreløpige snittet er på 5252.

VELGER TV

Fagermo understreker at interessen for Odd og norsk fotball fortsatt er stor.

- Det er ikke der det ligger. Interessen er stadig stigende den, det ser vi blant annet på besøket til klubbens hjemmeside. Men interessen og folk har flyttet seg litt, og de velger nett og tv fremfor kamp på stadion.

Dagens supporterleder, Tommy Hagen, forteller om en stabil medlemsmasse på rett under 800.

- Slik har det vært de siste årene, med rundt 150 ekstra når det nærmer seg cupfinale og folk vil sikre seg billetter gjennom supporterklubben. Det som overrasker meg er at så mange av supporterne velger å se kamp på tv i stedet for å gå på stadion. Det synes jeg er trist. Men det er kanskje en trend i tiden. Folk treffer heller vennene på Facebook enn i det virkelige liv, sier supporterlederen.

Emil Sølyst viser til andre klubber som opplever lignende nedgang - uten at det er noen stor trøst.

- Se bare på Klanen, de er heller ikke så mange som de var. Dette er veldig sammensatt - uten at jeg har gjort grundige undersøkelser. Jeg vet mange i den yngre garde har dratt til Oslo for å begynne på skole, men disse hadde nok også kommet på kamp hvis det ikke hadde vært så mye negativitet rundt økonomi og spill og all motgangen. Det finnes både med- og motgangssupportere, mener Sølyst.

Også han ser tilbake på oppturen - selv i motgang.

- Da det gikk mot nedrykk i 2007, og stadion langt fra var ferdig, møtte folk opp og fylte det som var av plass i viktige kamper mot Fredrikstad og Bodø/Glimt. Da var det nok spenningsnivået som trigget. Nå har det blitt en vane for folk at Odd spiller i eliteserien, men det er faktisk ingen selvfølge. Og så må vi se helheten i dette. Borgestad trakk seg ut, klubben ble sittende igjen med et underskudd og måtte ta grep. Når det er sagt følger vi i supporterklubben nøye med på hva styret driver med, men vi vil ikke på det nåværende tidspunkt si at den ene eller andre må gå, sier Sølyst, som avlslutter med en støtteerklæring til Dag-Eilev Fagermo.

- Hvis du er formann på en arbeidsplass og mister viktige redskaper, blir det vanskelig å gjøre jobben.