Gå til sidens hovedinnhold

- Blir en livsstil

Artikkelen er over 10 år gammel

Stig Sandberg Hansen (29) startet ved en tilfeldighet med Nanbudo som 11-åring. 18 år senere ble han lørdag gradert til den nest høyeste graden, 6. grad Shiam - svart belte, som yngstemann i hele verden.

- Det er en veldig stor ære for meg å få dette beltet, sier Stig Sandberg Hansen, som ble overrakt beltet lørdag ettermiddag av sportens grunnlegger Nanbu Doshu Soke.

Soke var på plass i Skien og Skien Nanbudoklubb under graderingen lørdag.

- Det er stort å få en slik utmerkelse, og den bærer jeg med stolthet og verdighet, sier Sandberg Hansen til TA.

Med 18 år bak seg i idretten fikk han en stor belønning for strevet lørdag.

- Det er mange rundt meg som har gjort dette mulig, og spesielt Rune O. Hansen og Jan Moen har jeg mye å takke for, sier 29-åringen.

TILFELDIG START

Sandberg Hansen begynte ved en tilfeldighet med nanbudo da Moren hans jobbet med noen som drev med den da ukjente idretten.

- Jeg ble raskt bitt av basillen, og senere har det blitt en livsstil, forklarer Stig Sandberg Hansen.

Som utøver, trener, dommer og nestformann i klubben, samtidig som han innimellom er med på oppvisninger, vier han mye av tiden sin til nanbudo.

- Det blir nesten 24 timer i døgnet, og det er det helt klart verdt.

Han har bak seg seks år på landslaget og flere sterke plasseringer internasjonalt, men er ikke i tvil om hva noe av det mest morsomme er.

- Som trener er det veldig artig å se barn og unge lære seg kunnskapen og utføre det vi driver med, forklarer 29-åringen.

Han gleder seg over klubbens 250 medlemmer, som gjør den til verdens største nanbudoklubb, men ser gjerne enda flere i klubbens lokaler.

- Vi har plass til mange flere, og dette er en idrett for alle. En del starter opp som 5-åringer, og det går veldig bra, forteller Sandberg Hansen.

HØYDEPUNKT

Nanbudo, som er en japansk stilart og bygd opp av mange forskjellige stiler, går i korte trekk ut på trening i selvforsvar, kroppsbeherskelse og selvdisiplin.

- I tillegg har vi stort fokus på det å gjøre hverandre gode. Det er svært viktig for oss og drar oss fremover, forteller Stig Sandberg Hansen.

To ganger i året er grunnleggeren Nanbu Doshu Soke på plass i Skien for å gradere klubbens utøvere. Lørdag var nærmere 60 utøvere oppe til gradering etter en ukes trening styrt av grunnleggeren i forkant.

- Dette er et stort arrangement for oss, men folk gjør en kjempejobb med dugnad i den forbindelse. Det sosiale samværet er veldig viktig, og sånne dager er svært positive, sier Stig Sandberg Hansen.