Gå til sidens hovedinnhold

Blant de beste i verden

Artikkelen er over 11 år gammel

Eva Stubberød fra Skien Nanbudoklubb har som fjerde kvinne i verden klart å nå grad seks av svart belte i Nanbudo.

Under en høytidelig seremoni hos Skien Nanbudoklubb lørdag formiddag fikk Eva Stubberød overrakt beltet og tittelen som kun tre andre kvinner i verden har klart før henne. Det var sportens grunnlegger som stod for overrekkelsen.

- Det er en veldig stor ære. Jeg var jo klar over det for jeg fikk graden i oktober, men det er under en slik seremoni som vi har hatt her i dag at det er fullgjort, sier Stubberød.

Hardt arbeid

Svart belte er det høyeste i Nanbudo og det finnes ti grader av denne fargen. To kvinner fra Norge og en fra Frankrike har grad seks fra før. For Stubberød har det å jobbe seg opp til denne graden krevd mye hardt arbeid.

- Det er mye blod, svette og tårer, men også mye kunnskap som man får gjennom Nanbudo. Dette er kunnskap som man kan bruke både i arbeidsliv, privatliv og på trening. Det er et konsept for livet, sier Stubberød.

Stubberud har drevet med Nanbudo i 14 år, og klubbens ansvarlig for den tekniske utviklingen, Rune Hansen, er stolt.

- Jeg er kjempestolt. Det setter Skien og Norge på kartet, sier Hansen.

Største klubb i verden

Skien er allerede en stor by på Nanbudokartet. Klubben i Skien er faktisk verdens største.

- Det er vanskelig å si hvordan det har gått til, men vi har holdt på i snart 40 år nå og har satset mye på barn og unge, sier Hansen.

Grunnlegger

Nanbudos grunnlegger, Nanbu Doshu Soke, drev tidligere med kampsport og er en som en legende å regne. Han sluttet med kampsport for å utvikle sin egen retning, og dette ble Nanbudo. To ganger i året besøker han Skien får å se utviklingen til klubbens medlemmer.

- Jeg er veldig glad for det Eva har klart, sier Soke. Han legger også vekt på hvor mye hun har jobbet for å nå dit hun er nå. Han gleder seg også over å se de unge medlemmene i klubben,

Nanbudo legger vekt på å jobbe med den innvendige energien, og skiller seg fra andre kampsporter ved at det fokuseres på selvforsvar og ikke angrep.