Målet er VM i triatlon på Hawaii

SATSER PÅ VM: Kjell Richard Botten går all in for å kvalifisere seg til Ironmandistansen i VM i triatlon på Hawaii i oktober, etter et nylig tilbakelagt skademareritt som varte i 20 måneder. Nå er han i full gang med trening – mye trening. 47-åringen satser på å kvalifisere seg til VM gjennom topplasseringer i knallharde Ironman-konkurranser i løpet av sommeren.FOTO: MADELEINE BOTTEN/TERJE BAKKE

SATSER PÅ VM: Kjell Richard Botten går all in for å kvalifisere seg til Ironmandistansen i VM i triatlon på Hawaii i oktober, etter et nylig tilbakelagt skademareritt som varte i 20 måneder. Nå er han i full gang med trening – mye trening. 47-åringen satser på å kvalifisere seg til VM gjennom topplasseringer i knallharde Ironman-konkurranser i løpet av sommeren.FOTO: MADELEINE BOTTEN/TERJE BAKKE

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

BAMBLE: Kjell Richard Botten er kjent for å ha høye ambisjoner som idrettsutøver - og som regel innfrir han. Nå er 47-åringen omsider skadefri, og målet for et comeback i 2018 er å kvalifisere seg til deltakelse i VM i triatlon, som arrangeres på Hawaii i oktober.

DEL

Ingen kan beskylde Stathelle-mannen for å være beskjeden i sine ambisjoner, og ingen kan si at han ikke har oppnådd mye bra som idrettsutøver. Men selv om han begynner å bli godt voksen, føler han at han ikke er helt i mål ennå. Dersom han klarer å kvalifisere seg, vil en deltakelse i VM i triatlon på Hawaii være et verdig punktum for ham.

Vil realisere drømmen

– Jeg har drevet med triatlon og løping de siste årene. Resultatene har vært overraskende bra og det har vært en fantastisk tid. De siste 20 månedene har jeg dessverre vært skadet, og jeg har hatt det helt forferdelig. Dette har fått meg på litt større tanker for hva jeg ville gjøre når jeg ble skadefri igjen. Og nå er jeg der, kroppen er frisk igjen og jeg er klar, sier Kjell Richard Botten.

Kjøkkenmontøren fra Stathelle har ventet og ventet på at kroppen skulle reparere seg etter skadeproblemene i både akillesen og korsryggen, og igjen bli klar for store treningsdoser.

Nå som han omsider er i gang igjen, er han klar for å realisere drømmen om å kvalifisere seg til VM i triatlon på Hawaii.

– Ja, jeg jobber nå for å kvalifisere meg til VM i oktober. Det håper jeg å klare i Ironman Haugesund i juli, men klarer jeg det ikke der, så prøver jeg igjen i Ironman Copenhagen i august. Jeg skal klare det, understreker Botten.

Tilbakeblikk

Den svært dedikerte idrettsmannen har hatt en brokete vei frem til der han er i dag, og vi tar gjerne et lite tilbakeblikk sammen med ham. – Jeg var friidrettsutøver i alderen 10–17 år, før jeg konverterte til sykling. Jeg har syklist når jeg var mellom 17 og 28 år, blant annet med to seire i norgescupen. Men så sluttet jeg med idrett, og etter ti år uten trening veide jeg 103 kilo, forteller Botten, som for øvrig vant Nyttårsløpet i 1995.

Han innså etter hvert at noe måtte gjøres, og i 2008 bestemte han seg for å gjøre comeback som idrettsutøver.

– Jeg brukte tre år på å trene meg opp, samtidig som jeg gikk ned til en matchvekt på 80 kilo. Da kom også resultatene. I 2013 løp jeg mila på 33.18, og i 2014 og 2015 løp jeg halvmaraton på 1.14. Bestetiden min på 5 kilometer ble 15.54. Tidene mine på halvmaraton og 5 kilometer var de raskeste i Norge i klasse 45–49 år i 2015, forklarer løpsmaskinen fra Stathelle.

Triatlon var målet

Men det var triatlon han bestemte seg for å satse på da han kom i gang igjen med treninga som en relativt tung 38-åring i 2008. Også i den idretten hevdet han seg meget bra.

– Jeg måtte i voksen alder lære meg å svømme, og etter mye trening begynte treninga å betale seg. I 2013 vant jeg Hove triatlon, og i NM senior elite i Hove triatlon i 2014 ble jeg nummer 9. Jeg vant også Rena triatlon i 2014, og Kon-tri triatlon vant jeg både i 2014 og 2015, sier Botten.

Han vant også klassen sin i Challenge Danmark (full Ironman-distanse), og tiden 9,19 holdt til 15. plass totalt, inklusive proffer. I Ironman Haugesund i 2014 ble han nummer 2 i klassen og kvalifiserte seg dermed til VM i Las Vegas.

– I VM ble jeg nummer 29, etter dårlig svømming og uerfarenhet. Det var jeg ikke fornøyd med, forteller den godt voksne idrettsmannen, som representerer Gjerpen i løping og Skagerak Sportsklubb i triatlon.

Han tok også hjem en klasseseier i Ironman Haugesund i 2015, og endte totalt på 9. plass i NM elite langdistanse. Da var han 45 år.

Skademareritt

Men så kom problemene, i første rekke på grunn av svært mye løping på asfalt. Akillesen i det ene beinet ble ikke bra, og han måtte gjennom en operasjon, der de fjernet arrvev og nerver som hadde dannet seg etter mange akillesbetennelser. I tillegg ble korsryggen overbelastet, etter kombinasjonen mye trening og arbeid som kjøkkenmontør.

– Disse problemene varte i halvannet år før jeg kunne begynne med opptreningen igjen. Etter kun 12 uker med løpetrening klarte jeg å løpe mila på 34.36, det var nå i oktober. Kroppen fortsatte å respondere bra på trening, og jeg bestemte meg for å satse mot VM på Hawaii, der de kjører den lengste distansen innen triatlon, Ironman. Jeg har ikke hatt Ironman som noe mål før, men det er på tide nå, sier Botten.

Han understreker at han kjenner at alderen tynger, men han har planen klar.

– Jeg kommer til å trene litt mindre harde økter og heller ha mer fokus på mengdetrening. Da tror jeg at jeg lettere klarer å beholde overskuddet gjennom vinteren, selv om det blir mye trening, forteller han.

«All in»

Han røper at treningsplanen i vinter inneholder 80–140 kilometer løping hver uke, i tillegg til 3–6 sykkelrulleøkter på 1–2 timer og noen svømmeøkter hver uke. Når vinteren slipper taket blir det mye sykling utendørs, anslagsvis 30–50 mil i uka fra mars og ut juni. Mye trening må til for å svømme 3,8 kilometer, sykle 180 kilometer og løpe 42,2 kilometer (Ironman-distansen) på en sterk tid.

– Målet er å svømme 3,8 kilometer på under en time, sykle 18 mil på 4,50 og løpe maraton på 3,15. Klarer jeg en sluttid på drøye 9 timer så må jeg være godt fornøyd. I kvalifiseringskonkurransene i Haugesund og København må jeg uansett prestere bra, for jeg bør være blant de tre beste i klassen et av de stedene for å bli direktekvalifisert til VM, sier 47-åringen.

Som en del av forberedelsene til både kvalifiseringen og til selve VM skal han også gjennom en del vårløp og kortere triatlonkonkurranser. Nesten all fritid dedikeres til trening.

– Jeg går nå all in for trening og forberedelser til de viktige konkurransene neste sommer og høst, og jeg håper inderlig at den aldrende kroppen tåler den store treningsmengden, avslutter Kjell Richard Botten, før han legger ut på en ny treningsøkt.

Artikkeltags