– Et løp man aldri glemmer

SKIEN: På tross av at Norge stadig gjør det bedre på skøyter har ikke sporten fått samme oppturen i Telemark. Nå kommer endelig Telemarks eneste aktive skøyteklubb tilbake for fullt.

DEL

Leder i Herkules skøyter, Roar Eriksen, speider rolig utover isen og ser klubbens yngste rekrutter gå parvis i mål. Overvannet på isen er stigende, men Eriksen er fornøyd. Kretsmesterskapet går mot slutten, og klubbens rekrutter er stadig flere og bedre.

– Dette ble jo en våt fornøyelse, men det er godt å få gjennomført det allikevel. Det er moro å se at så mange unge, talentfulle skøyteløpere representere Herkules i et kretsmesterskap, smiler Eriksen.

Klubben har de siste årene opplevd god vekst i medlemsmassen, men Eriksen tror ikke det er suksessen til blant andre Sverre Lunde Pedersen og Håvard Lorentzen som står bak den økende rekrutteringen. Han mener årsaken er mer nærliggende enn som så.

– For et par år siden startet Marianne og Stian Bjørge opp en skøyteskole for unge skøyteløpere. Søsknene gjør en formidabel jobb med rekrutteringen, og skolen teller nå rundt 30 medlemmer. Det er klart at det har hjulpet oss, sier Eriksen.

Lørdagens kretsmesterskap er en konkurranse for Agder og Telemark skøytekrets. Utøverne er i alderen seks til over seksti, og majoriteten kommer fra Herkules. Eriksen har fått høre at dette løpet er noe som vil henge med deltakerne i mange år fremover.

– Det er rundt 40 deltakere her i helgen og 28 av dem kommer fra oss. De resterende er fra klubbene fra Agder, og vi er jo den eneste aktive klubben i Telemark. Flere av veteranene uttalte til meg at dette var et løp de aldri kom til å glemme. Driver man med utendørsidrett så opplever man jo ulike forhold, men dette regnværet gjorde nok forholdene unike, ler klubblederen.

Lokalt forbilde

Alma Bergersen (7) og Malin Skau Bjørge (6) er i gang med sin andre sesong som skøyteløpere, og har akkurat fullført sin 400 meter. Nå sitter de inne i stua og varmer seg, og diskuterer hvordan løpet gikk.

– Det var veldig vått, men skøyter er jo så gøy, så jeg tenkte ikke så mye på det da vi gikk. Vi har gått 100 meter tidligere, så nå er vi ferdige for dagen, smiler Alma fornøyd.

Jentene går begge på skøyteskolen til Herkules og kan trygt anbefale skøytesporten til de nysgjerrige som vil prøve sporten. Duoen snakker varmt om opplegget, og det sosiale som følger med.

– Det trening to ganger i uka og man kan låne utstyr hvis man vil det. Vi lærer mest teknikker, som for eksempel å svinge på ett bein. Etterpå samles vi og spiser grøt inne, forklarer Malin.

– Grøten er ikke alltid så god da, men det er veldig hyggelig, legger Alma til med et smil.

Norge har opplevd en eventyrlig suksess på skøytebanen det siste året, men jentene følger ikke skøytesporten på TV, de finner skøyteforbildene nærmere enn som så.

– Skøyter på TV er egentlig ikke så gøy, så jeg har ikke helt oversikt over hvem som er gode til å stå på skøyter, sier Malin.

– Så du har ingen forbilder fra skøytesporten?

– Jo, Stian Bjørge. Han er treneren og pappaen min, og han er mitt forbilde, ler Malin fornøyd mens Alma nikker samtykkende.

Artikkeltags