Han startet med knekt kragebein. Nå skal verdensmesteren prøve seg i verdens hardeste

PORSGRUNN: Det startet med fall og knekt kragebein. Etter det var tidligere verdensmester i seiling, Frode Johansen (54), hekta på triatlon. Neste år jakter han sort trøye i Norseman.

DEL

– Den seilinga vi drev med var ikke veldig fysisk krevende. Men jeg har vært kald og hatt det dårlig ganske mange ganger på sjøen. Det er nok parallellen man kan trekke.

– Man må rett og slett like å ha det litt vondt.

Frode Johansen prøver å forklare hvorfor han, i voksen alder, har fått smaken på lange og seige triatlon-konkurranser.

Mannen, som sammen med Jørn Pettersen og Stian Selander gikk til topps i VM i Yngling i USA i november 1982, står med både seier i Ironman Haugesund og med NM-sølv i olympisk klasse i sin aldersklasse i triatlon de siste årene.

– Det handler vel om utfordringen. Det er rett og slett kult når du får det til. For min del er det også variasjonen mellom de tre øvelsene svømming, sykling og løping. Jeg er ikke så veldig god i noen av delene, men til sammen blir det ganske greit, sier han.

Nervøs etter trekning

Og nesten på dagen 36 år etter at han ble verdensmester, og sammen med lagkameratene på «Alliance» skapte stor ståhei hjemme i Brevik, står han med en billett til verdens hardeste triatlon i hånda. En billett han har forsøkt å få siden 2011.

– Jeg hadde vel ikke trodd da, at jeg en gang skulle være med på en sånn triatlon-konkurranse. Men jeg tenker at jeg er heldig som har muligheten til å være med på noe sånt, at jeg har helse til det, sier Johansen.

3,8 kilometer svømming i iskalde Eidfjord «midt på natta», 180 kilometer sykling over Hardangervidda til Austbygde og 42 kilometer løping som ender på Gaustatoppen.

Mens de fleste av oss grøsser på ryggen av noe sånt, ble Johansen hoppende glad da han i forrige uke endelig fikk billetten.

– Jeg var ute og løp sammen med kona og hadde direktesendingen av trekningen på øret. Jeg hylte opp og feiret da jeg hørte navnet «Frode Johansen». Da vi kom hjem igjen begynte jeg imidlertid å bli litt nervøs. Navnet er jo relativt vanlig, så det kunne hende det var en annen Frode Johansen som hadde fått plassen. Det skjedde nemlig i fjor. Men da jeg fikk kontakt med arrangørene dagen etter fikk jeg bekreftelsen på at det var meg, smiler han og forteller hvorfor deltakelse i Norseman henger så høyt:

– Det er en av de ekstreme triatlon-konkurransene som har en veldig høy stjerne. Det er god atmosfære rundt konkurransen, samtidig som det jo er på hjemmebane. Å få avslutte på toppen av Gaustatoppen hadde vært kult. Det er noe jeg har veldig lyst til.

Debut i Siljan Tri

Den aktive seilerkarrieren la han på hylla i 1988. For etter å ha blitt verdensmester i 1982, handlet det meste om å komme med til OL. Det gikk ikke i 1984, men i 1988 lå han og resten av båten han var på meget godt an. Helt til Norge valgte å ikke sende noen til OL i det hele tatt.

Da fikk det være nok.

– Da var det tomt på flere kontoer, ler han.

Da han etter hvert fikk jobb og familie, ble ikke trening like mye prioritert. Men da sønnen Lars Myklebust Johansen, som var et meget stort talent, og flere andre ble med i satsingen «Team Brevik» med Frode selv som trener, bedret det seg. Da slang han seg ofte med på øktene til ungguttene.

– Jeg var med i mitt første sykkelritt i 2010. Jeg gjennomførte Helterittet, og det ga meg mestringsfølelse. Svømming har jeg drevet med siden jeg var guttunge og jeg har alltid likt å løpe.

– Derfor slang jeg meg med på Siljan Tri. Det endte med at jeg falt på sykkeldelen og brakk kragebeinet. Så starten var veldig bra, smiler han.

Etter det har han imidlertid ikke sett seg tilbake. Nå trener han stort sett hver eneste dag.

– Jeg tror også den treningen jeg og flere andre driver med, som er på lav intensitet, gir god helsegevinst. Jeg sitter i det hele tatt veldig mye stille i min jobb, så det er godt å få beveget seg litt. Litt mosjon hver dag er noe alle burde drevet med.

Flere fra Telemark

Treningen fram mot Norseman blir ikke mye annerledes enn det han er vant til. Han har nemlig testet seg i ekstreme triatlon-konkurranser tidligere også, Icon i Italia blant annet., og vet hva som skal til. I Italia var det enda flere høydemeter å forsere enn i Norseman.

– Når vi kommer til Norseman, har jeg har først og fremst en målsetting om å få en fin reise, dernest handler det selvsagt også om den svarte trøya, sier han.

Den trøya er det bare de første 160 på resultatlista som får. Og den er gjev å kunne vise fram.

– Jeg bare gleder meg, jeg. Det vannet i Eidfjord er ikke så kaldt som folk skal ha det til, smiler han.

Johansen representerer Skagerrak sportsklubb. Også Beate Lærum Berg, som var med i fjor, har fått billett. Det samme har Snorre Gunnarschjå. Gjerpens tidligere fysiske trener Joe-Helge Ruud er en annen telemarking som har fått plass i det som kalles «verdens hardeste triatlon».

Artikkeltags