Gå til sidens hovedinnhold

Annette (42) vil bli best: - Jeg er hekta på fart

Artikkelen er over 5 år gammel

SKIEN: Annette Lund Ramstad har som mål å bli best i slalåm i en alder av 42 år - og med et syn på ti prosent. Nå søker hun etter en som er rå i slalåmløypa, og som tør å være hennes ledsager i bakken.

Annette Lund Ramstad ser klart én meter foran seg. Alt på lengre avstand virker slørete. Likevel elsker hun fart.

For to år siden ble hun bitt av slalåmbasillen, en aktivitet hun kun hadde prøvd en gang tidligere, i en alder av 13 år.

I år slo hun en 24 år gammel landslagsutøver i Ridderrennet. Seieren i alpintkonkurransen ga henne blod på tann.

Vil konkurrere mer

Hun har stått slalåm 20 ganger i sitt liv. Nå er målet å satse hardere, og i første omgang ønsker hun å delta på en samling på Folgefonna fra 7. til 12. august sammen med skiforbundet. Derfor søker hun etter en som kan være hennes «øyne» i slalåmbakken. Hun har lagt ut en annonse under småjobber på Finn.no.

- Er du som meg: ung, lovende og helt rå i slalomløypa; ta kontakt. Sammen skal vi konkurrere og se hvor langt vi kan nå, med en utfordring eller to i bagasjen, oppfordrer hun i annonsen.

- Jeg er hekta på fart, og vil konkurrere mer, fastslår Annette Lund Ramstad.

Den opprinnelige bergenseren har bodd 16 år i Skien. Hun avviser at hun går gjennom en 40-årskrise. Hun har snarere fått en åpenbaring.

Viktig med god kjemi

Når Annette kjører med ledsager, står hun rett bak den som fører, og hun må hele tiden stole på at ledsageren får henne trygt ned. Kjemien og samarbeidet må fungere.

- Det blir litt som motorsykkelkommunikasjon, jeg hører han på telefon om jeg skal svinge til høyre eller til venstre. Jeg memoriserer løypa, og etter et par ganger begynner jeg å kjenne den. Jeg har ikke dybdesyn, og ser for eksempel ikke kuler som kommer, opplyser Annette.

Fargesynet hennes er godt. Svaksynt har hun vært siden hun var barn, og nyere utredninger har vist at det ikke er så mye å gjøre med det nedsatte synet. I slalåmbakken må hun lage sitt eget kart, vurdere bredde på sporet, avstander, «høre» snøen, som hun sier.

I det daglige sykler hun litt på egenhånd, men kun den samme veien hun har syklet tidligere. Hun går bare på steder hun kjenner og som hun har memorisert i hodet.

- Jeg reiser sjelden alene til ukjente steder. Når jeg skal ut og reise er ofte mannen min med meg, forteller hun.

I hardtrening

Ridderuka på Beitostølen er verdens største årlige vintersportsuke for utøvere med syns- og bevegelseshemminger. 

Under Ridderuka får alle påmeldte som har behov det, tildelt en ledsager. Det var generalsekretæren i Ridderrennet 2013 som først oppfordret Annette til å spenne på seg skiene. 42-åringens innstilling er å prøve noe hun ikke kan fra før - relativt ofte. Det viste seg at hun likte slalåm veldig godt.

- Nå vil jeg bare stå på ski, sier hun.

Teknikken tar hun fort, og nå har hun også begynt å trene mer styrke og kondisjon. Samlingen på Folgefonna byr på tre økter om dagen, så det gjelder å være forberedt.

Annette Lund Ramstad vil øverst på pallen igjen, og se hvor langt hun kan nå.

Hun tror det finnes flere svaksynte der ute som kanskje ikke tør å ta tak i alt de ønsker å gjøre. Man må ikke være redd for å stikke seg ut.

- Det er mulig. Det føles godt å gjøre noe, sier Annette.