Gå til sidens hovedinnhold

Tapte veddemålet: Dette må treneren gjøre etter bronse-NM

Artikkelen er over 5 år gammel

Gåsbu: Langrennstalentet Henrik Dønnestad skøytet inn til bronsemedalje på 10 kilometer fri teknikk i junior-NM lørdag. Det betyr at trener Tord Bakke Arvesen har tunge tak i vente.

Allerede i fjor høst lovet Bakke Arvesen at han skulle løpe distansen fra NM-arrangør Gåsbu (utenfor Hamar) til Skien dersom enten Dønnestad eller Kragerø-løper Even Kristoffersen tok medalje i mesterskapet. Lørdag gikk det troll i ord.

- Han får ha god tur, gliste bronsevinner Dønnestad til TA etter å ha sikret karrierens første NM-medalje.

Gulset-løperen gikk et kruttsterkt løp til tredjeplass, og som om ikke det var nok ble Even Kristoffersen like godt nummer fire. 14 sekunder skilte de to telemarkingene i kampen om bronsemedaljen.

Avstanden opp til norgesmester Mattis Stenshagen fra Follebu var 28,3 og 42,9 sekunder. Sølvet gikk til Johannes Høsflot Klæbo – Byåsen-gutten som ble den store løperen på herresiden under junior-VM i Romania nylig. Dønnestad og Kristoffersen hevdet seg dermed i særdeles celebert selskap lørdag.

Treneren felte tårer

Etter målgang var trener Bakke Arvesen både veldig rørt og veldig stolt over det elevene hadde fått til.

- Den prestasjonen disse gutta gjør er egentlig helt vill. Også så mange som ikke har hatt troen på at dette skulle gå, sa Grenland-treneren til TA – før han trengte noen minutter for seg selv.

Etter å ha summet seg litt, sa han følgende om veddemålet og løpingen som nå står foran ham.

- På sett og vis gleder jeg meg litt. Jeg kan jo løpe og tenke på dette. Når man er stor i kjeften, må man jo bare følge opp. Det er sånn det er, smilte Bakke Arvesen – og tilføyde:

- Løpeturen er et symbol på fremgangen til disse gutta. I tillegg har det jo blitt litt blest rundt dette, og det er gøy å ha satt litt fokus på langrenn i Telemark. Grenland Ski har alltid levert veldig bra med bredde, men nå har vi fått til toppene også. Det er utrolig moro, sa han.

Grenland-treneren røper samtidig at han allerede i god tid før junior-NM skjønte at en medalje kunne være under oppseiling. Derfor ba han pent om å få tilpasset veddemålet til sine egen travle timeplan.

- Timeplanen min er stappfull, så jeg spurte Henrik om det var mulig å få løpe på tredemølle. Det fikk jeg lov til, og det var heldigvis også mulig å gjøre unna litt på forhånd. Derfor har jeg allerede gjort unna rundt en tredel av distansen, sier Bakke Arvesen – og opplyser at 185 kilometer gjenstår å løpe.

- Nå blir det bare å fylle all ledig tid på mølla, og i tillegg planlegge noen av de litt lengre distansene. Det er jo litt gøy det også, smilte han.

Travel hverdag

Grenland-treneren ber om forståelse for at tilpasningene måtte gjøres.

- Jeg studerer og har full jobb ved siden av i Stavanger, så jeg må bruke tiden mellom slagene på å løpe de kilometerne jeg klarer. Vi får se hvor mye jeg rekker å få unna før påske, sa han.

- Når går fristen ut for å ha løpt den totale distansen?

- Vi snakket vel om at det hadde vært greit å få gjort unna til NM del 2, men det er ikke lett å få det til, smilte han.

Andre del av årets norgesmesterskap går på Beitostølen første helga etter påske.

Der får Henrik Dønnestad og Even Kristoffersen en smak av nivået blant landets beste seniorer. Begge tar med seg mange gode følelser fra lørdagens kjempeløp på Gåsbu.

- Helt fantastisk. Jeg har aldri vært så sliten, men aldri vært så fornøyd heller. Jeg har aldri følt meg så lett, det var bare å kjøre på. Min beste dag på ski noen gang. Ingenting kan sammenliknes med dette, sa bronsevinner Dønnestad til TA.