Vil skape bærekraftig vinter-OL

GAUSTATOPPEN: Planer for et OL i Telemark 2026 ble presentert på toppen av Gaustatoppen tirsdag. Jonny Pettersen er Leder og initiativtaker for planene. Han representerer Notodden Idrettsråd. Tarjei Gjelstad ( ordfører i Kviteseid) og Veslemøy Wåle ( politiker for Høyre) sitter også i komiteen og var med på pressekonferansen.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

GAUSTATOPPEN: Planer for et OL i Telemark 2026 ble presentert på toppen av Gaustatoppen tirsdag. Jonny Pettersen er Leder og initiativtaker for planene. Han representerer Notodden Idrettsråd. Tarjei Gjelstad ( ordfører i Kviteseid) og Veslemøy Wåle ( politiker for Høyre) sitter også i komiteen og var med på pressekonferansen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Telemark vil tilbake til vintersportens røtter og inviterer andre fylker med på å skape OL-fest i 2026.

DEL

Tirsdag ettermiddag presenterte fylket sine OL-planer på spektakulære Gaustatoppen. Arven etter Sondre Norheim, «skisportens far», bør fortsette i Telemark, mente initiativtakerne.

– Vi har en stolt tradisjon. Vi vil ta OL tilbake til folket. Det er idrettsgleden og idrettsfesten, slik vi så på Lillehammer (OL i 1994), vi ønsker, sa Veslemøy Wåle fra Notodden Høyre.

Enkelt og billig

Sentralt i Telemarks OL-planer er ambisjonen om at vinterlekene skal kunne arrangeres bærekraftig og billigere enn dagens olympiske leker. Kjerneområdet skal etter planen være Notodden og Rjukan, men fylket ønsker å invitere med Vestfold og Buskerud på idrettsfesten.

– Vi har ikke plassert et eneste anlegg ennå, med vitende vilje. Vi vil invitere hele regionen. Og vi kan også være villige til å tenke større. På halvannen times avstand fra Notodden når du Oslo, og da når du også 1,5 millioner mennesker, sa Jonny Pettersen, en av de lokale initiativtakerne, som representerer Notodden idrettsråd.

– Vi skal være alternativet til et gigantarrangement. Og det skal vi klare med bærekraftig teknologi og enkle løsninger. Vi skal skape et nært, ekte, raust og bærekraftig OL, lovet Pettersen videre.

Milliardprosjekt

Telemark er enn så lenge tidlig i prosessen med å utarbeide en OL-søknad. Først må man gjennom en mulighetsstudie, og etter det er veien fortsatt lang mot et mesterskap på norsk snø i 2026.

– Vi har bevisst startet med blanke ark. Vi ønsket ikke å utfordre folk med et prosjekt som ville sende folk ned i skyttergravene, men invitere dem med, sa Geir Berge Nordtveit, leder i Telemark Idrettskrets.

Spørsmål om pris og finansiering dukket selvsagt opp på pressekonferansen.

– Vi har ikke regnet på det, men for Oslo (2022-søknaden) ville det vært snakk om en pris på rundt 22 milliarder kroner. I tillegg har det vært signalisert at IOC vil ta 10 milliarder. Da begynner det å komme ned mot summen som Lillehammer-OL kostet, sa Pettersen.

Artikkeltags