Klippet ned Morten Olsen

Artikkelen er over 16 år gammel

SKIEN: Trøya til den danske hardhausen Søren Busk er et av Ulf Moens (45) beste minner fra fotballkarrieren. I heksegryta av en VM-kvalifiseringskamp i 1984 klippet Skotfoss-kjempen også ned den nå værende danske landslagssjefen Morten Olsen - og ble pepet ut i Idræ tsparken.

DEL

Muskelbunten som var en spisstype dagens Odd-lag skriker etter, kom fra det store intet og 1. divisjon til landslagsdebut i Parken for 19 år siden.

- Jeg var sikker på å få straffespark da jeg én gang slapp til i det danske feltet. Der ble jeg klippet ned av Busk, sier Ulf og mimrer over de 45 minuttene han spilte som innbytter for Pål Jacobsen i kampen som endte med norsk 0-1 tap.

Men etter kampen bytta de trøyer, og etter en liten jakt i kjelleren kunne Ulf vise fram Busks trøye.

ADRESSE FALKUM

Muskelbunten som fortsatt bor noen få steinkast fra Odd stadion på Falkum, glemmer heller aldri at han klippet ned den nåværende danske landslagssjefen Morten Olsen rett etter å ha kommet på banen.

- 44 000 dansker ropte; «Ut med nummer 20», og det var selvsagt meg. Visst var det en røff tackling, og visst var jeg seint ute - men Olsen reiste seg han. Preben Elkjær styrtet også til for å ta meg! Det endte med at jeg tok tak i ham! Jeg var vesentlig større enn Elkjær, for å si det sånn, flirer Moen og skrur tiden tilbake.

Og det er rammen og stemningen den tidligere Odd-spilleren først og fremst husker.

HEKSEGRYTE

- Jeg husker ikke først og fremst Idrætsparken fordi det var debuten min på landslaget, men på grunn av selve opplevelsen. 44 000 tilskuere laget en helt utrolig heksegryte.

- Har du vært der siden?

- Nei, selv om jeg har vært i København flere ganger har jeg aldri vært i Parken etterpå. Tenk at det er 19 år siden, det er smått utrolig, sier mannen som i sin tid var Norges dyreste fotballspiller da han gikk fra Odd til Bryne for 130 000 kroner.

- Nå får du knapt en 12-åring for den summen. Skal si fotballen har forandret seg.

- ET SJOKK!

Men overgangen for Ulf fra 1. divisjon til den internasjonale arenaen den gang var også enorm.

- Det var et sjokk. Tor Røste Fossen ba meg gå ut og gjøre det samme som jeg gjorde hjemme eller et eller annet i den gata. Det var ikke like enkelt, nei. Tempoet var like elektrisk som stemningen.

Hele rammen rundt med en haug dansker - alle med hver sin Tuborg-sekk godt plantet på ryggen på vei til kamp - sitter godt klistret i hukommelsen fortsatt:

- Det var en eventyrlig lystig stemning, en stemning bare dansker får til. Her hjemme er vi ikke i nærheten av noe sånt.

- Når var du sist på landskamp?

- Si det! Det er ikke ofte, men nå har jeg faktisk tenkt meg på Romania-kampen på onsdag. Det gleder jeg meg til.

CAREW NØKKELEN!

- Hvordan går det i Parken denne gang?

- Jeg tror det går bra. Hvis Norge har den gutsen de later til å ha, tror jeg vi vinner 2-1. Carew blir en nøkkelmann. Han har noe de andre ikke har, med sånn fysikk og fart. Så du hvordan han holdt Henning Berg unna på treninga her om dagen, sier mannen som trolig er den siste som har akslet landslagstrøya med samme rå muskelstyrke som Carew.

Ulf mener han stoppet på sju A-landskamper (det står fire i statistikken), og glemmer ikke hvordan det tok slutt.

LANG KARRIERE

- Jeg meldte forfall til en landsakamp mot Sverige fordi jeg var sliten. I stedet gikk korsbåndet på Bryne-trening, dermed var toppfotballkarrieren min forbi.

Siden har han vært i regnskapsbransjen - og i Økonomihuset Grenland har han en lenger karriere bak seg enn han fikk i Odd.

- Jeg får med meg en del av hjemmekampene til Odd, men fotball er ikke alt for meg. Jeg har hatt min karriere på banen, og det var det. Men bevares - det er imponerende det som er skjedd i klubben, mener Ulf Moen.

PS! Ulf Moen spilte 124 kamper og scoret 36 mål for Odd fra 1977 og ut 1984-seosngen. Han spilte også for Skotfoss, Storm, Bryne, Pors og Drangedal.

Artikkeltags