Kan bli Odds Shearer

Artikkelen er over 12 år gammel

AYIA NAPA: I fjor scoret han 29 mål på 27 kamper i USA. For Odd har han scoret i sine to første kamper.

DEL

Født og oppvokst i Newcastle akkurat som sitt store forbilde Alan Shearer og med store likheter i spillemåten er det lov å håpe Odd har fått sin målmaskin.

Christopher - eller Chris, som han helst kalles - Joyce er som alle andre gutter som er født og oppvokst i Newcastle en stor tilhenger av byens stolthet.

- Jeg hadde sesongkort i 10 år og så alle hjemmekampene i løpet av den tiden, forteller Chris og blir nærmest rørt når vi kommer inn på at spillet hans ikke er helt ulikt en viss Alan Shearer.

- Alan Shearer er gud i Newcastle. En fantastisk fotballspiller og et fantastisk menneske. Han har en mental styrke og en innstilling ingen er i nærheten av. Enhver sammenligning med den mannen er en stor ære, sier Chris, som spår Shearer som manager i Newcastle innen ett til to år.

Alan Shearer scoret over tretti mål tre sesonger på rad i Premier League. Ingen har gjort det etter ham. Joyce' målstatistikk er også fantastiske tall, selv om nivået hans scoringer har kommet på er ganske annerledes.

29 mål på 27 kamper i fjor. 22 året før og rundt 20 i sesongene før i universitetsligaer. Tygg på det den som vil. En goalgetter vet hvor målet står uansett nivå. Mot Sveriges nest beste lag, IFK Gøteborg, scoret han et fantastisk mål mot forsvarere i landslagsklasse mandag - og viste at nivået foreløpig ikke byr på problemer for ham.

VRAKET AV NEWCASTLE

Veien fram til Odd startet i Newcastle som 11-åring da han ble hentet inn på akademiet. Der spilte han blant annet sammen med Shola Ameobi som i dag er en av Newcastles stjerneangripere.

16 år gammel var han en sped liten gutt som ble vurdert som overflødig når videre kontrakter skulle skrives. Overraskende nok gikk ikke dette hardt inn på Chris.

- Slik modellen var under Kevin Keegan - uten reservelag - var det ingen ideell plass for unge spillere, forteller Chris som i stedet endte opp på Loughborough University der han spilte i tre år og scoret rundt 20 mål hver sesong som spiss.

- Ved siden av universitetslaget spilte jeg på et non-league-lag kalt Blyth Spartans. Nivået var slett ikke dårlig, sier Chris og ber om å bli trodd.

Sammen med studiene gikk turen videre til Franklin Pierce College der 24-åringen ble den store goalgetteren. Sist sesong scoret han 29 mål på 27 kamper og året før noterte han seg for 22 fulltreffere.

VILLE TIL ODD

Etter endt utdannelse ble han involvert i samme stall som Olivier Occean under samme agent. FC Dallas tilbød ham kontrakt etter prøvespill, men magefølelsen til Joyce fortalte ham at han var ute etter noe annet og forhåpentligvis bedre.

- Da Odd kom på banen var jeg ikke i tvil om at jeg ville spille for dem etter å ha rådført meg med mine nærmeste. Spillestilen i Norge passer meg bra og veien hjem til Newcastle er ikke lang. Etter å ha vært i klubben et par uker må jeg si meg veldig imponert av opplegget og spillerne. Spillere som Tommy Svindal Larsen og Fernando de Ornelas holder høy klasse, sier Joyce, som ikke finner treningen for hard.

- Det er større intensitet i treningen, men jeg er vant til å trene mye, så det er bare morsomt.

At Olivier Occean var den store stjernen i Odd har engelskmannen fått med seg.

- Occean hadde en stor stjerne innen universitetsfotball i USA. Flere av mine lagkamerater har fortalt meg om ham og alt er positivt. Selv så jeg han i Royal League-kampen mot Djurgården i forrige uke og det var ikke vanskelig å se at han har vært en suksess i Odd, sier Joyce.

- ET STEG OPP FOR MEG

Om forventningspresset som en av de som skal score mål i Odd sier han følgende:

- Jeg setter meg mål innen alt. Det kan jeg love dere, men målsettingene vil jeg aldri dele med andre. En ting er i hvert fall sikkert og det er at jeg kan love å gjøre mitt beste i hver kamp for Odd. Dette er utvilsomt et steg opp for meg og jeg vil bevise for meg selv at jeg duger. Klarer jeg det, så vil jeg også ha gode sjanser til å innfri forventningene supporterne har til meg, sier Joyce.

Briten har etter fire og et halvt år på universitet skaffet seg en meget god utdannelse som kunne gitt han en toppjobb innen økonomi på dagen hjemme i Newcastle.

Han legger ikke skjul på at han føler trygghet i forhold til fremtiden på bakgrunn av det.

- Jeg vil ikke skryte på noen som helst måte, men det er en høy utdannelse, forteller Chris.

Helt til slutt gir han oss et innblikk i drømmen sin, selv om han er rask til å legge til at han håper på en lang Odd-karriere.

- Drømmen har alltid vært å løpe ut på St. James' Park som Newcastle-spiller. Den drømmen skal få leve videre, men akkurat nå er jeg overlykkelig over å få sjansen i Odd, avslutter den jordnære og svært hyggelige Chris Joyce.

Artikkeltags