- Jeg er like god som før

v

v Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

-Kroppen er kjempefin, ingenting galt med meg, smiler Frode Johnsen (35). Shimizu S-Pulse-fansen har funnet sin nye yndling i en høyreist nordmann.

DEL

-Hehe, ja men jeg har da ikke gjort så mye ut av meg i denne klubben ennå, smiler Frode Johnsen.

Big in Japan - på alle måter. Supporterne er 100 prosent med. Norske flagg og plakater med Nr.18 Johnsen forteller om en populær spiller. Under kampene høres taktfaste tilrop fra særdeles verbale supportere; «Frå-de John-sen!».

Han har til nå gjort 39 mål på 90 J-League-kamper, hvorav tre nettkjenninger på 13 oppgjør for hvittrøyene. Etter en tilpasningsperiode i starten med sine nye klubb Shimizu S Pulse, har det nå løsnet for Skotfoss-mannen med tre mål siden månedsskiftet. Japanske fotballjournalister mener han er lagets fremste nøkkelspiller, hardtarbeidende som få i ligaen som består av 18 klubber.

TILPASNING

Klubbskiftet ble klart like før jul. Johnsen kom til japansk fotball i 2006, da han forlot Rosenborg til fordel for Gary Linekers gamle klubb Nagoya Grampus Eight. På tre sesonger satte 1974-modellen inn 35 mål på 77 kamper. Det var likevel ikke nok til å få fornyet kontrakten. Etter å ha vurdert retur til Norge og bl.a. tilbud fra Odd Grenland, fikk Shimizu S-Pulse tilslaget. Klubben har spilt fire cupfinaler og fire ligacupfinaler, hvorav én seier i hver. I tillegg sikret Shimizu S-Pulse seg seieren i den asiatiske cupvinnercupen i 2000.

-Det var en tilpasning med spillestil å komme til ny klubb med japansk trener. Det buttet for hele laget i åpningen av sesongen, men nå er vi på gang, smiler Johnsen etter 1-0-seieren borte mot tabelltreer Alibrex Niigata foran 29800 tilskuere. Han er foreløpig eneste europeer i klubben, og den tredje ikke-japaneren: Shimizu S-Pulse mønstrer et ungt mannskap med japanere samt to brasilianere og én sørkoreaner. Treneren Kenta Hasegawa en legende i klubben.

Oppholdet i Japan omtaler Frode Johnsen som et udelt eventyr.

- Det er et fantastisk eventyr dette. Alle mattene er som golfbaner, servicen er unik. Stadionene er flott, mange ble bygd til VM i 2002, støtteapparatet er også førsteklasses. Nivået på de fem beste klubbene er bedre enn de beste i Norge. Vi i Shimizu er foreløpig midt på treet, men på vei opp. Klubbene har store ressurser, brassene våre er for eksempel slett ikke så verst, humrer Johnsen som flyttet fra Nagoya med 2,17 mill. innbyggere til Shiziouka i Chubu-regionen med sine 700000 innbyggere rett etter nyttår.

Atmosfæren er særegen med duskedamer, maskoter og innslag som rituell dragedreping på indre bane som del av underholdningen. Samtlige spillere hilser høflig til publikum, motstandere og dommere med kollektiv nikking og bukking.

TRIVES GODT

Et klubbskifte i Japan var i utgangspunktet utenkelig for Johnsen. Inntil nettopp det ble aktuelt.

-Sosialt har vi litt utfordringer nå i starten på nytt sted, men det gikk kjempefint i Nagoya etter en tid. Jeg trives i klubben og livet i Japan, understreker Johnsen. Han følger godt med gamleklubben Odd Grenland:

-Det er fantastisk hva de har oppnådd hittil denne sesongen. Jeg er ikke overrasket, de har et godt lag med fin miks av unge og rutinerte spillere. Odd var et reelt alternativ for meg før jul. Nå tenker jeg ikke lengre enn dag for dag, kamp for kamp, nær sagt. Jeg har ettårskontrakt og har det supert her. Blir det hjemtur etter det, vet vi ingenting om ennå. Kona Mette trives også i Solens Rike. Sønnen Oskar har det fint i et barnevennlig strøk. Klubben legger det meste til rette, de stiller også en tolk til disposisjon.

Frode Johnsen følger norsk fotball tett via media og kjenninger i Norge. Han forteller om en del interesse fra norske klubber de første årene han spilte i Japan. Nå har det roet seg med henvendelsene. Selv tror han alderen skremmer potensielle beilere. De 35 årene merker han selv lite til.

TENKER IKKE LANDSLAG

Hos Shimizu S-Pulse er Frode Johnsen en av to spisser i 4-4-2 system. Han er mye involvert og så i det oppbyggende spillet. Det er en annen rolle enn de rene avslutter-oppgavene lysluggen hadde i Rosenborg.

-Hva med landslagsambisjonene?

-Jeg er interessert, jeg, men det er stor konkurranse nå. Jeg tenker ikke særlig på det, og var innstilt på at det ville bli vanskelig da jeg dro ned hit. Jeg har ikke blitt dårligere enn tidligere, men jeg tviler på at Drillo dukker opp her eller sender noen speidere til Japan. Det er langt, smiler Johnsen. Han har til nå 30 A-landskamper og 10 mål. I RBK ble det 80 mål på 145 kamper fram til 2006 og 25 scoringer på 97 opptredener for Odd i årene 1993 til 2000.

- Du tjener i Japan?

- Det er bra betalt. Det var en av grunnene til at vi dro nedover i første omgang. I tillegg får jeg uvurderlige erfaringer ved å bo i en kultur som her. Vi har ikke angret en dag på at vi tok sjansen.

Artikkeltags