Gå til sidens hovedinnhold

Historisk sus

Artikkelen er over 14 år gammel

SKIEN: Hvem har ikke spasert fra Odd stadion og strålt av lykke etter 90 minutters festfotball. Eller subbet ut, passert Stevneplassen med hodet senket og bare lurt på hvorfor akkurat jeg er interessert i fotball. Kanskje har det skjedd ofte...

I morgen tar vi farvel med ærverdige Odd stadion hvis ikke det unevnelige skulle skje, at laget havner på kvalifiseringsplass. Men det skjer ikke.

Vi har spurt et knippe sentrale spillere og nøkkelpersoner fra forskjellige tidsepoker om det beste minnet fra stadion og fått følgende svar:

Even Hansen, Odd-spiller 1952 - 1958:

- Jeg vil ikke trekke fram noen enkeltstående øyeblikk, men cupkampene var det store.

Hansen kom til Odd da Storms «betonglag» rykket ned. Han har flere gode minner fra 1950-årene.

- Vi hadde opptil 9000 tilskuere på cupkamper, selv om vi ikke ble norgesmestere i den perioden.

Even Hansen erindrer en omkamp mot Kapp fra Toten. Kapp hadde noen gode år på '50-tallet og stilte med flere landslagsspillere på banen.

- Men vi vant 5-2 foran 8000-9000 mennesker. Den gang var det mange flere kamper med stor publikumstilstrømning i Skien, sier 83-åringen.

Hansen er fortsatt levende opptatt av Odd og ofte å se på treningene på stadion. Han er ikke superoptimist med tanke på innspurten.

Per Jacobsen, Odd-spiller fra 1946-66:

Per Jacobsen har spilt flest kamper for Odd, hele 500. Ikke alle like obligatoriske, kanskje. Men legenden og bohemen har holdt seg borte fra stadion siden 1968.

82-åringen er ikke spesielt imponert over dagens fotball, som han mener stort sett handler om penger.

- Er det en spesiell kamp du husker fra Odd stadion?

- Nei, ikke noen spesiell, sier Jacobsen som etter hvert minnes åpningskampen mot Lyn etter krigen.

- Den betydde jo ingen ting, men Lyn var gode. Vi hadde knapt spilt under hele krigen fordi tyskerne hadde brakker på banen. Men jeg tror vi vant 5-1 og jeg scoret to eller tre mål. Tre var det vel. Jeg husker Tom Blom sa: «Der kommer den jævelungen igjen!»

Humrer Per Jacobsen. Han fnyser av dagens treningsmetoder.

- De trener jo hver dag og gjør ikke annet enn å spille fotball. De kunne hatt full jobb ved siden av. De må jo ha forferdelig mye fritid? Kanskje de er utslitt, for det er jo litt rart at de er så dårlige akkurat nå når de skal opp til eksamen?

Spør Per Jacobsen.

Thor Sem, Odd-spiller 1964-1977:

- Mange kamper i min tid var artige, vi var jo ofte i kvalifisering for å komme tilbake i eliten. Noen artige cupkamper var det også. Da vi etter ekstraomganger slo Vard hjemme i kvartfinalen i 1976 var det ganske heavy på stadion, sier Thor Sem, som samme år var med på å ta skalpen til Lillestrøm med legendariske Tom Lund i spissen.

Sem lot ikke Tom Lund få mange øyeblikks fred, og etter kampen uttalte LSK-spilleren følgende: «Jeg har aldri hatt så iltre vepser på meg noen gang. Og den verste av dem var Thor Sem.»

- Vi kjempet om opprykk nesten hvert eneste år, så da var det ganske mye liv på stadion, men Vard-kampen som ga semifinale mot Brann var nok en av toppene. Det må ha vært rundt 10 000 mennesker på kampen.

Leif Romsdalen, Odd-spiller 1971-1973 og 1976: «Leifen» nøler ikke når han blir spurt om hvilken kamp som står for hans beste minne fra Odd stadion.

- Kvartfinalen mot Vard i 1976. Det er den kampen jeg husker aller best. Etter det jeg mener å huske var det 7000-8000 på tribunen, om det ikke var flere. Det var rimelig fullt, og den gangen hadde vi ingen tribuner, forteller Leif Romsdalen, som gjorde comeback i Odd i '76-sesongen etter to år i Gjerpen-trøya.

- Vi vant 2-1 etter ekstraomganger, og Peder Tørdal scoret det siste målet. På den tiden var cupen den eneste muligheten til å spille på Ullevaal, noe som hadde vært veldig spesielt for oss. Vi fikk jo ikke penger for å spille fotball den gangen, så det å møte de store gutta var noe som vi satte pris på. Den påfølgende semifinalen mot Brann (tap 3-0 i Bergen) har hengt i bakhodet siden den gang som et av mine største øyeblikk, sier Romsdalen, som la opp etter 1976-sesongen.

- Jeg har hatt mange opplevelser på stadion. Jeg går fortsatt på kampene, og at det blir ny stadion er bare positivt. Å komme under tak må trekke flere folk. Å stå på hauger er kanskje ikke det beste i dag. Det burde vært 6-7-8000 tilskuere på Odd stadion, selv om de nå ligger langt nede på tabellen, mener Leif Romsdalen.

Tor Arne Sannerholt, Odd-spiller 1985-1988, 1991-1997 og 1999:

- Det må være da det var rødgrus der, på 1980-tallet, og Harald Huysmann skulle kjøre rundt banen i en racerbil i pausen. Det hadde vært sol i mange dager og det føyk enormt mye støv fra rødgrusen og ut på publikum. Dårlig pauseunderholdning, men samtidig også god underholdning, sier Tor Arne Sannerholt.

I hans første comeback i Odd husker han hvor imponert han var over publikum, som møtte opp i hopetall i øs pøs regnvær for en avgjørende kamp mot Grei i 1991.

- Når det regnet ble alltid den halvdelen av banen mot hovedtribunen veldig tung. Årsaken fant de noen år senere i de svære bjørkene som sto bak klokkesvingen. De hadde grodd inn i dreneringsrørene, og skapte en ordentlig myr, sier Sannerholt.

Tor Erling Hogstad, Odd-spiller 1979-1989 og 1992:

- Mitt største øyeblikk må vel være cupsemifinalen i 1984. Vi var 17 minutter fra Ullevaal, sier «Hoggen».

- Da var det 12-13-14 000 på stadion og en voldsom ramme rundt matchen. Det er det største minnet jeg har. Og i det året slo vi ut ganske mange eliteserielag også.

- Vi gjorde en bra match mot Viking, og kunne vunnet. I omkampen røk vi 4-0 borte, sier Tor Erling Hogstad, som gleder seg over ny stadion på Falkum.

- Det er en lykke med den nye stadion. Tror det kan bli veldig bra. Odd må følge med i tiden om de skal være i toppen, fastslår Hogstad.

Tore Andersen, Odd-spiller 1962-1973, trener 1989-1990. Innehatt alle verv i klubben:

- Det beste minnet må være den dagen vi var klare for opprykk til eliteserien. Det betydde mye. Jeg er jo ikke så gammel at jeg husker mye av forrige gang vi var i eliteserien, så det opprykket var nok det største, sier Tore Andersen om 13. september 1998, dagen Odd slo Raufoss 4-0 og ble klare for eliteserien.

- Jeg husker også semifinalen mot Viking i 1984. Det var så mye folk på kampen og vi burde vunnet. Vi hadde hjemmebane med publikumsrekord og hele pakka, det var helt vilt, minnes Odds styreleder.

Han har jobbet mange timer for å få realisert nye Odd stadion, men synes likevel det er litt trist å si farvel til dagens anlegg.

- Klart det er vemodig. Når lyset slokkes søndag og Odd er klare for eliteserien neste sesong, vil det merkes på enhver. Men samtidig er det noe bra som skal bli enda bedre, sier Tore Andersen.

Ola Larsen, Odd-spiller fra 1983 - 1994: - Det må bli semifinalen mot Viking i 1984. Vi skulle vunnet 2-1 etter at Tom Erik Loraas var alene gjennom. Jeg husker målet de fikk, scoret av Nils Ove Hellvik. Jeg husker de brente straffe. Gary Goodchild skjøt vel utenfor, minnes Ola Larsen, som har vært helt sentral i forbindelse med ny stadion.

Og her er det byggestart om kort tid.