- Jeg er temmelig skuffet. Men det er sånt som skjer i terrengsykling, sa unggutten.

- Uhellet skjedde i en nedoverbakke der jeg satset alt. Med bremser som bare så vidt virker på grunn av søle og vann, så var det vanskelig. Forholdene var veldig vanskelige, det regnet jo hele natten før konkurransen, så løypa var utrolig sleip, og da skjer det uhell, reflekterer 16-åringen, som nå må se frem mot de mange gode årene og sjansene han har i vente.

- Det gjelder å sette dette i perspektiv. Neste år er Christian junior, og da skal han utvikle seg videre. Han kommer fort over dette, sier trener Michel Fouler.

- Det ble som jeg spådde i onsdagens TA: flaks og uflaks avgjør veldig mye, og i dag var vi noe uheldige med flere løpere. Det må vi bare akseptere, verden kan ikke smile hele tiden, oppsummerte franskmannen.

FØRSTE MEDALJE

Brita Cecilie Mustad er egentlig landeveisrytter, og har den siste tiden oppholdt seg i Frankrike med landeveislandslaget. Imidlertid var det i gårsdagens NM i terrengsykling hun vant sin første sykkelmedalje.

- Medalje har jeg faktisk aldri tatt i NM tidligere. Jeg satser jo hardest på landevei, men dette var moro! Selv om det ikke er sesongen store mål, er jeg selvfølgelig kjempefornøyd. Dette var min første terrengtur i år, og jeg er en skikkelig kløne i skogen, så det ble en del løpeturer i teknisk vanskelige bakker, både oppover og nedover, sier en svært glad Brita Cecilie Mustad.

DRAMATIKK

I veteranklassen fikk Grenland en kjempeoverraskelse i Jørn Fjeldavlie, som vant sølvmedalje. Det skjedde på meget dramatisk vis:

Fjeldavlie lå på en fjerdeplass i ingenmannsland, med lang avstand både opp til medalje, og ned til femte, da de to som knivet om sølv- og bronsemedaljene kom inn til runding for siste gang. Da kom imidlertid sjokket: de to steg av syklene, la seg ned på bakken og pustet ut i den tro at de var kommet i mål til medaljer. En av disse to var Fjeldavlies lagkamerat Pål Winberg. Ikke før Jørn Fjeldavlie hadde passert dem, og fortsatte videre i samme tempo, skjønte de noe var galt fatt. De forsøkte da å ta opp jakten, men mentalt ferdige med løpet var de sjanseløse. For å gjøre uflaksen komplett røk giret for Pål Winberg da han forsøkte å hente inn lagkameraten.

- Jeg så ikke at de la seg ned, og trodde faktisk de fortsatt var foran meg da jeg kom i mål. Så kommer det noen bort til meg og gratulerer med andreplassen. Det var en skikkelig overraskelse, men jeg takker selvsagt ja til en sølvmedalje i NM, sa en forfjamset Jørn Fjeldavlie til TA. Fjeldavlie tok egentlig rundbanen som en treningsøkt før Styggmannen på søndag, hvor han egentlig hadde best sjanser, og også mest lyst til å ta medalje. Klubbkamerat Winberg tok imidlertid ikke like lett på rundbanen.

BITTER

- Jeg er ganske sur akkurat nå. I fire måneder har jeg forberedt meg på fire runder, og trodde jeg hadde spurtet meg til sølvmedalje. Men torsdag var distansen blitt endret til fem runder, uten at noen hadde sagt det til meg, sa en dypt skuffet Pål Winberg.

- Dagens bitreste, det er deg?

- Ja. Dette var skikkelig surt, sa Winberg, før han i god sportsånd gratulerte lagkameraten med andreplassen.

I dag er det utfor uten lokale deltakere, før NM forflytter seg til Gjerpen ungdomsskole, hvor mesterskapet avsluttes med uoffisielt NM i maraton/Styggmannen.

Overlegen Rune Høydahl

Den fortsatt aktive legenden i norsk terrengsykling, Rune Høydahl, tok hjem kongepokalen i kjent stil i fredagens NM på rundbane, til tross for at han syklet de siste meterne uten sykkelsete.

Rune Høydahl veltet og brakk av sykkelsetet på den siste runden av de seks som løypen i Skien besto av. Det gjorde imidlertid intet utslag. Høydahl var for suveren til at hans konkurrenter var i nærheten av å utfordre ham.

Han vant sin tredje kongepokal i tillegg til NM-tittelen. NM-titler har han for øvrig så mange av at han ikke har tellingen selv engang lenger.

- Nei, det må du ikke spørre om, svarer han.

- Jeg følte meg bra i dag, og hadde bra med overskudd. Jeg har ikke kjørt løp på en måned nå, så jeg var spent før start, og la meg på et jevnt tempo hele veien. Jeg tror nok også at den teknisk krevende og regnsleipe løypen favoriserte meg, oppsummerte Høydahl, som nå holder døra på gløtt for OL neste år.

- Vi får se hva det blir til, men uansett er det veldig tøft å kvalifisere seg. Skal jeg klare det må jeg satse på heltid, og for øyeblikket har jeg fullt opp med familieliv og husbygging. Så jeg tviler i utgangspunktet, konkluderer Drammens-syklisten.

Med en virus-syk Gunn Rita Dahle ute av stand til å stille opp i den gjørma som løypen ble etter et kraftig regnskyll natt til fredag lå veien åpen for den svenske jenta Pernilla Egedius. Gjøvik-importen vant i enda mer overlegen stil enn Rune Høydahl, og syntes at det å få sykle med den norske mester-trøyen i ett år var «jättekult».