22. juli åpner overgangsvinduet i Norge. Og selv om det er Ronny Deila som skal være Vålerenga-trener neste sesong, er det avtroppende trener og påtroppende sportssjef Kjetil Rekdal som skal lose Oslo-klubben gjennom sommerens kjøp og salg.

- Rekdal er sjefen og det er han som har siste ord, sier Ronny Deila til Nettavisen.

Men når Deila har tatt over, fra 1. januar 2017, skifter maktbalansen. Spillerlogistikk er normalt under ansvarsområdet til en sportssjef, men det kan både være på vegne av klubben eller på vegne av hovedtreneren.

- Jeg er en involverende leder. Jeg vil at alle skal ha en mening om ting. Det skaper refleksjon. Dét og kommunikasjon må til for å skape utvikling. Men til syvende og sist må jeg ville ha spilleren, hvis det er det du spør om, sier Deila.

- To hoder

Den tidligere Celtic- og Strømsgodset-treneren er ikke så opptatt av hierarki. Han ser fram til å jobbe i Norge igjen, hvor det er vanlig med nokså flat lederstruktur - noe som er langt fra hverdagskost i Skottland.

- Mange er altfor opptatt av hierarki. Det er bedre å jobbe sammen. To hoder tenker bedre enn ett. Noen ganger trenger man at én tar en beslutning, og det har vi i arbeidsbeskrivelsen, sier Deila.

Porsgrunn-karen overtar ikke formelt før 1. januar 2017. Men fram til det vil han være en samtalepartner og støttespiller for Rekdal, og duoen vil garantert prate om stallen. Dette blir naturlig nok også et viktig punkt for det videre samarbeidet etter årskiftet.

- Ronny må absolutt være med på denne prosessen, alt annet blir håpløst, mener Joacim Jonsson, Nettavisens fotballblogger.

- Trenger fire spillere

Med tanke på at det er Deila som skal lede laget fra 1. januar, mener Jonsson at klubben nå må jobbe med å hente Deilas spillere. Jonsson mener Vålerenga hovedsakelig bør se etter fire spillere: En forsvarssjef, en venstreback, en kreativ kantspiller og en spiss.

- Kjetil Wæhler begynner å bli gammel, han må erstattes etter hvert. Venstreback har de ikke hatt i hele år omtrent, så det haster. Og de trenger en målscorer, å sette sin lit til Moa går ikke. Han har vært skadet mer enn han har spilt de siste årene, og må heller være en joker, sier Jonsson.

- De trenger også en kreativ, offensiv spiller. Ghayaz Zahid har stagnert, han trenger et skifte. Om det blir i form av klubbskifte, eller at han nå blir værende i Vålerenga og får ny giv under ny trener, får vi jo se, sier Jonsson.

- Deila, har du fått noen lovnader om spillerkjøp av Vålerenga-eier Tor Olav Trøim?

- Tor Olav er en leder som gir tillit, og nå har han ansatt oss for at vi skal gjøre en jobb, og det skal vi gjøre, sier Deila, som har latt seg imponere av den London-baserte investoren.

- Jeg liker verdiene han står for, han er folkelig og lojal. Og så står engasjementet og kjærligheten til Vålerenga godt fram, og det liker jeg, sier Deila.

Konkret sum?

Både Deila og Rekdal medgir at Vålerenga-eier Tor Olav Trøim har garantert for et visst handlingsrom på overgangsmarkedet. Men det betyr ikke nødvendigvis at det foreligger en konkret pengesum til spillerkjøp i potten.

- Spillerlogistikk er noe vi jobber med hele tiden, ikke bare i vinduet. Og noen ganger dukker det opp muligheter og spillere som gjør at du handler, selv om det ikke var planen, sier Rekdal til Nettavisen.

Deila har ingen planer om å sette sammen et såkalt kjøpelag.

- Jeg er ingen troférytter eller karrierejeger. Jeg skal ikke bruke masse penger, prøve å få en gullmedalje og så stikke av, sier Deila.

Han ønsker å bygge klubb, og med Erik Espeseth inn som daglig leder får Vålerenga to menn som har gjort akkurat dette før, i Strømsgodset.

- Jeg vil bygge en kultur, og Strømsgodset er et prakteksempel der klubben ikke er avhengig av én eller to personer, men hvor sponsorer, supportere og alle står sammen. En klubb som kan stå på egne bein, og ikke er avhengig av at noen må spytte inn redningspenger på grunn av underskudd.

- God nok

Rekdal ønsker ikke å utdype noe rundt spillerlogistikken i Vålerenga overfor pressen.

- Hva som muligens skal skje får bli mellom oss, men det jeg kan si er at det er ikke kvaliteten på spillergruppa som gjør at vi ligger der vi ligger. Den spillergruppa vi har er mer enn god nok til å begynne å vinne kamper, sier Rekdal.

Vålerenga ligger for øyeblikket nest sist på tabellen, med elleve poeng.

- Det er mitt ansvar å få laget over streken, understreker Rekdal.

Nettavisens fotballblogger Jonsson mener Vålerenga-stallen per dags dato bør være et topp seks-lag på papiret.

- Topp fire med den stallen de har akkurat nå er kanskje å ta i litt. Men om de presterer normalt utover nå, så beholder de plassen i Tippeligaen, mener Jonsson.

Deilas målsetting er at Vålerenga skal være et stabilt topplag og at klubben skal stå på egne bein økonomisk i løpet av tre til fem år. Deila har for øvrig ingen klausul, og dersom det skulle bli nedrykk starter han like fullt i januar.

Solgt toppscoreren

Oslo-klubben har nylig solgt Deshorn Brown til den kinesiske 2. divisjonsklubben Shenzhen FC. 25-åringen har skrevet under på en toårsavtale. Ifølge TV 2 tjener Vålerenga rundt 10 millioner på salget av mannen som har vært lagets toppscorer denne sesongen (seks mål). Klubben bekrefter dessuten at de har sikret seg en bonus dersom Shenzhen rykker opp mens Brown spiller der, samt en videresalgsklausul.

- Vi vil kunne bruke av de pengene til spillerkjøp, men det er ikke sikker vi vil bruke hele summen, sier Morten Nydal, avtroppende daglig leder i Vålerenga, til Nettavisen. Klubben går som kjent med dundrende underskudd.

Det ryktes for øvrig også at Sander Berge og Ghayas Zahid kan være på vei bort fra Vålerenga. Hvorvidt onsdagens offentliggjøring av Deila som ny trener eventuelt endrer på dette er ikke godt å si.