Det er en helt vanlig torsdag ettermiddag og TA har fått litt av Dag-Eilev Fagermos kostbare fritid. For en gangs skyld er Odd-treneren hjemme hos familien på Akkerhaugen før klokka 16. Han elsker jobben sin, men setter familien framfor alt.

TA har lyst til å la leserne blitt litt mer kjent med mennesket Dag-Eilev Fagermo, 41-åringen de fleste kjenner som en frittalende fotballtrener med suksess uansett klubb.

Nå er det Telemarks stolthet, Odd Grenland, som skal nyte godt av Fagermos kompetanse når det gjelder det fotballfaglige, og ikke minst få glede av hans entusiasme og utstråling.

BRYR SEG

Dag-Eilev Akkerhaugen Fagermo, som er hans fulle navn, skaper liv og røre rundt seg. Han prater mye, og han prater fort. Helst om fotball, men han er også et menneske som bryr seg om lokalsamfunnet og mennesker - spesielt barn.

- Der verste jeg vet er når unger har det vondt. Ingen unger fortjener det. Det skal ikke skje, og er den verste forbrytelsen jeg vet om. Når jeg hører om unger som blir slått og mishandlet blir jeg sint, sier han.

I hjemmet har vi nå fått selskap av både kona Hege og de to døtrene Anne (9) og Line (12).

Torsdag er fotballtid for de yngste og både Dag-Eilev og kona er engasjert som trenere. Denne dagen skal far i huset trene Lines lag i gymsalen på Akkerhaugen, mens mor Hege drar med Anne til trening på Nordagutu. Hele familien er opptatt av fotball, og Dag-Eilev var til og med trener for Hege da han trente Kjapps damelag.

- Hege var god og kunne spilt i toppserien, men hun var ikke så ambisiøs, sier han som senere har trent Skarphedin, Pors, Notodden og Strømsgodset.

- DEN FINESTE

Dag-Eilev Fagermo og Hege har vært et par siden 1985. Det var også året Dag-Eilev kom til Telemark og Akkerhaugen. Da tok den 18 år gamle Dag-Eilev kontakt med søskenbarnet Tone og sa hun måtte hjelpe ham å finne den fineste dama i Sauherad.

- Det var litt på fleip da, men Tone sa jeg måtte se på Hege. Hun er jo fantastisk fin. Jeg la inn aksjene der, og det gjorde jeg bra. Vi har vært gift siden 1992. Sier han, og fortsetter:

- Hege er det beste valget jeg har gjort. Hun er stabiliteten i familien og en fantastisk motpart til meg. Jeg vet jeg er krevende - og jeg lever krevende. Uten Hege hadde jeg aldri vært der jeg er i dag. Hun skjønner fotballens kontekst og at jeg av og til må jobbe til ni om kvelden eller reise til La Manga 14 dager, eller at jeg aldri har vinter- eller sommerferie.

Juleferie har derimot Dag-Eilev Fagermo mer av enn mange andre. Ifølge Hege er han om mulig enda bedre på å kjøpe julegaver enn til å handle spillere. Det er i alle fall han som kjøper alt av julegaver.

- Jeg har jo så god tid da, men jeg liker å shoppe, sier Dag-Eilev.

Til jul i år hadde han kjøpt sengesett fra Strømsgodset til døtrene. De måtte han levere inn og heller kjøpe to Odd-sengesett.

- Slik er det å ha en pappa som bytter jobb litt for ofte, smiler han, og forteller nok en gang at han var vinglete da interessen fra Odd dukket opp.

Eldstedatter Line begynner å venne seg til at det nå er Odd som er klubben, mens Anne for lengst har fått seg ny favorittklubb.

- Hva var det du hadde skrevet på pc-en da jeg byttet til Odd, Line? spør pappa Dag-Eilev.

- Tren Godset, ikke Odd, svarer Line og smiler.

- Familien er alltid med og bestemmer når viktige avgjørelser skal bli tatt. Denne gangen var også foreldrene mine med på familieråd. Men det måtte bare bli Odd, fortsetter Dag-Eilev.

- KJØTT ER MAT

Tiden går fort når vi prater med Dag-Eilev. Jentene i huset tar seg en brødskive, mens Dag-Eilev prater videre og legger et frossent rundstykke i ovnen. Døtrene spør om pappa skal være med på trening, han svarer ja, og lurer på om rundstykket snart er ferdig. Hege tar ansvar, noe Dag-Eilev oppdager og sier han gjerne vil ha på fleskepølse.

- Fisk er fisk og kjøtt er mat, smiler han.

Uoppfordret trekker Dag-Eilev fram det han kaller sin sterkeste egenskap.

- Jeg er tydelig!

De som har møtt mannen sier seg neppe uenig i det.

- Folk må først og fremst stille krav til seg selv. Det er mitt livsmotto. Først når det er gjort kan man stille krav til andre. Det gjelder både på fotballbanen og ellers i livet.

INGEN FISKER

Fisking er en av de få tingene Dag-Eilev misliker. Bestekamerat Kittil Lindheim forteller om den ene gangen Dag-Eilev Fagermo var med på fisketur. Han satt bare og pratet og det skal være grunnen til at resten av gjengen ikke fikk fisk.

- Jeg kasta stein i vannet også, ler Dag-Eilev Fagermo, og fortsetter:

- Det er én ting til jeg ikke liker, og det er gjerrige mennesker.

- Dag-Eilev er raus mot alle, men han kan sitte hjemme i mørket for å spare strøm, skyter kona inn.

- Ja, det stemmer, det. Jeg kan være gjerrig på dopapir og strøm, men det blir noen annet, svarer mannen.

Drømmejobben har han, og Dag-Eilev Fagermo vil bruke dagene på den og familien. At han er vararepresentant til kommunestyret tenker han lite på.

- Jeg kommer ikke til å møte opp. Når jeg ikke følger med ville det vært useriøst. Jeg sto langt nede på lista til Høyre, men ble kumulert opp. Tidligere var jeg politisk engasjert, men slik er det ikke lenger. Det er altfor lite som skiller de mange partiene, mener 41-åringen, som likevel er engasjert i lokalsamfunnet og blant annet har stått på for å beholde skolen på Akkerhaugen.

- Jeg er også glad for at kampen mellom Hørte, Gvarv, Akkerhaugen og Nordagutu har roa seg ned. Sauherad er en fantastisk kommune å bo i, men vi trenger alle disse tettstedene.

SAMHOLD

Dag-Eilev Fagermo ble født i Bærum, og bodde også en periode i Stavanger hvor faren både jobbet og spilte håndball på toppnivå. For Dag-Eilev ble det tidlig fotball og han var et stort talent. Fagermo-familien flyttet etter hvert til Raufoss og Dag-Eilev var med på landslagssamlinger og ble tatt opp i A-stallen som 17-åring. Det var også på Raufoss han debuterte som trener da han trente miniputtene som 15-16-åring.

- Da foreldrene mine skulle flytte til Akkerhaugen var det et vanskelig valg for meg. Jeg valgte å bli med, og har aldri angret på det.

Vonde akilleser satte til slutt en stopper for den store karrieren som spiller, men han spilte blant annet for Snøgg og Kjapp og minnes med glede turer til både Åmdal/Tokke og Fyresdal.

- Jeg hadde gode år som spiller i Kjapp. Turene med sixpacken på plass glemmer jeg aldri. Miljømessig er det ikke stor forskjell på Tippeliga og 5. divisjon. Det å være god sammen med andre er fotballens store styrke. Ingen suksess er så god som den du opplever med andre.

Dag-Eilev Fagermo skryter av mange mennesker han har møtt. Fra fotballivet trekker han fram Alexander Aas, tidligere Odd-spiller og nå kaptein i Strømsgodset.

- Alex er et av det aller fineste menneskene jeg har møtt. En fantastisk snill gutt.

Assistenttrener Jan-Frode Nornes får også skryt:

- Jan Frode er det beste valget jeg er tatt, sier han.

- Du sa Hege var det beste?

- He, he. Jan-Frode er det nest beste valget jeg har tatt, korrigerer Dag-Eilev.

ULTIMATE JOBBEN

Han er ikke langt unna en mastergrad i idrett og økonomi, og ser ikke bort fra at den kan komme.

- Kanskje hvis jeg får sparken en gang og har litt ekstra tid. Vi får se. Men jeg har uansett en bra utdannelse, og en av grunnene til at jeg valgte Odd var at det er fylkets beste merkevare. Både elsket og hatet. Det er den ultimate jobben som skaper et enda bedre kontaktnett og en jobb jeg tror er bra hvis jeg velger noe annet enn fotball i framtida.

Dag-Eilev og familien har bygd seg hus på tomta til foreldrene på Akkerhaugen. Huset ligger idyllisk til et halvlangt innkast fra Norsjø.

- Vi selger aldri dette stedet, men selv om jeg har drømmejobben nå kan jeg aldri utelukke at vi må flytte på oss en gang. Men vi vil alltid ha dette som vårt hjem.

Etter studiene ble Dag-Eilev Fagermo «headhuntet» til Nidar Bergene av Morten Brennemo.

- Men nedskjæringer der gjorde at jeg byttet over til Freia. Det var en fin tid, men det gjør noe med kroppen når du alltid har 10 kartonger med sjokolade stående hjemme. Det samme gjelder vel for de som jobber på Vinmonopolet, ler Dag-Eilev og viser sitt humortalent og strålende humør.

Han elsker å være sosial - først og fremst med familie og gode venner, men han sier heller ikke nei når mer eller mindre edru mennesker vil prate fotball på puber eller restauranter.

- Stort sett er det bare hyggelig, og jeg snakker med de fleste. Det viktigste er å være folkelig. Odd-logoen skal være for alle.

Da jobben som kretsansvarlig i Telemark fotballkrets ble ledig etter Teddy Moen i 1998, søkte Dag-Eilev Fagermo. Han bygde opp et apparat og et system som etter hvert gjorde Telemark til landets største leverandør av unge landslagsspillere. Fortsatt brenner han for talentarbeidet, og han har mange tanker om hva som må gjøres framover. Men det får komme senere. Nå handler det om å få Odd tilbake til eliteserien på første forsøk. Og det handler om å nyte livet. Hver dag.