Ønsker Håndlykken som NFF-sjef

FÅR SKRYT: Einar Håndlykken lanseres av Frode da Costa-Lia (innfelt) til toppjobben i NFF.

FÅR SKRYT: Einar Håndlykken lanseres av Frode da Costa-Lia (innfelt) til toppjobben i NFF. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

SKIEN/OSLO: Josimar-redaktør Frode da Costa-Lia er så imponert over jobben Einar Håndlykken har gjort i Odd, at han håper 39-åringen stiller som kandidat til presidentvervet i NFF kommende vinter.

DEL

Det anerkjente fotballmagasinet har i lang tid vært sterkt kritiske til mye av det som har skjedd under Yngve Halléns presidentperiode i Norges fotballforbund (siden 2010, red.anm.). Nå vil redaktør Frode da Costa-Lia ha en endring. Han håper noen vil utfordre den sittende presidenten. Og han tror en skiensmann er rett mann for jobben.

Tidligere i sommer la bladet ut denne meldingen på Twitter: «Hvem skal forandre FIFA? Men minst like interessant, hvem skal forandre NFF? Vi tror Einar Håndlykken kunne vært en bra mann.»

Overfor TA utdyper Josimar-redaktøren:

– Jeg er veldig imponert over det Einar har fått til i Odd. Det er først og fremst de strukturelle endringene han har gjort - og spesielt den såkalte telemarksmodellen. Det er ikke bare en veldig fin modell faglig sett, men det er også godt politisk håndverk. Jeg tror han har evner som kan passe i en rolle som NFF-president. Det handler om norsk fotball, og veien videre. Talentutvikling og tverrfaglighet er stikkord, sier da Costa-Lia til TA.

– Jeg tror absolutt han har den erfaringen og holdningene som skal til for å gjøre det norske folk stolte av sitt egen forbund igjen.

– Mange feilskjær

Josimar har gjennom både grundige artikler og ledere satt søkelys på de mange «blemmene» som har vært gjort i NFF sentralt de siste årene.

– Hadde det vært én ting, så kunne vi kalt det et feilskjær. Men det er en del som går på demokrati, åpenhet og strategiske veivalg vi er kritiske til. At de eksempelvis forsøkte å snikinnføre investorkontroll i norske klubber, en mer engelsk modell, har vi veldig liten tro på. Der er det konkurser på konkurser.

– Også har vi for eksempel sparkingen av Drillo som landslagssjef og hvordan det ble gjort på. Der har man altså løyet for eget styre. Det er en rekke liknende saker og generelt mye hemmelighetskremmeri. Håndteringen av tv-avtalen er en annen ting. Den har vært en katastrofe for norsk fotball. Alt det har skjedd under Halléns styre, sier han.

– Og selv om vi nå har vunnet to landskamper og de norske lagene gjør det bra i europacupene, så kan man ikke si at norsk fotball har utviklet seg særlig i løpet av de siste fem årene. Det må også Yngve Hallén ta en del av skylda for, selv om han ikke er alene om det.

– Jeg vet ikke, men jeg tror noen vil utfordre Hallén ved valget til vinteren. Vi har følere på at det ulmer i grasrota. At Hallén ikke ble valgt inn i idrettsstyret i sommer gir kanskje et forvarsel på hva som er i vente.

– Er det realistisk at en mann som Håndlykken kan komme inn og vinne over Hallén?

– Det har jeg ingen forutsetninger for å si. Altfor mye blir avgjort i det skjulte rom der få har tilgang.

Yngve Hallén har for øvrig svart på denne kritikken gjentatte ganger i flere ulike medier - også i Josimar. Hvordan sparkingen av Drillo skjedde, har han tatt selvkritikk på.

– Uaktuelt

Einar Håndlykken selv, som fortsatt er relativt fersk i toppfotballen, sier han er smigret over ordene fra Josimar-redaktøren.

– Det er veldig hyggelig, selvfølgelig, men det er også overraskende. For meg kommer dette helt ut av det blå, sier Håndlykken til TA.

– Når jeg hører hva da Costa-Lia sier, så må jeg jo si at mye av rosen må tilfalle Odd som klubb og teamarbeidet innad i klubben. Mye var igangsatt før jeg kom inn, selv om jeg har vært med på å drive det fram i nært samarbeid med andre. Det er mer skryt av klubben, enn meg personlig.

Det er også uaktuelt å utfordre Yngve Hallén i februar.

– Det kunne sikkert vært gøy å jobbe med fotball i NFF sentralt eller noe liknende - en eller annen gang, men akkurat nå har jeg altfor mye jobb igjen å gjøre i Odd. I tillegg er det uaktuelt å pendle til Oslo for å jobbe, sier Håndlykken som heller ikke har så mye å si om den sittende presidenten.

– Vi i Odd må også ta stilling til hva vi mener inn mot forbundstinget, men det blir en diskusjon vi må ta etter hvert.

Artikkeltags