– Et «fuck you» til Fagermo

LOKALE HELTER: Håkon Skogseid, Morten Morisbak Skjønsberg, Andreas Hanche-Olsen, Jeppe Moe er forsvarsfireren fra Bærum som skal redde ny eliteseriekontrakt for Stabæk denne sesongen. Foto: William Fuglset (Nettavisen)

LOKALE HELTER: Håkon Skogseid, Morten Morisbak Skjønsberg, Andreas Hanche-Olsen, Jeppe Moe er forsvarsfireren fra Bærum som skal redde ny eliteseriekontrakt for Stabæk denne sesongen. Foto: William Fuglset (Nettavisen)

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

BÆRUM: Stabæk «kjøpte seg» til medalje under Bob Bradley. Nå er halve laget fra Bærum.

DEL

Det er en grunn til fotoshooten med Stabæk-forsvaret. Denne fireren, bestående av Håkon Skogseid, Andreas Hanche-Olsen, Morten Skjønsberg og Jeppe Moe, har vært førstevalget i forsvar gjennom vinterens treningskamper. Og alle de fire guttene er født og oppvokst et lite steinkast fra Nadderud stadion. Stabæk, som tok gull i 2008 og bronse så sent som for to år siden med en nokså utenlandsk stall, har «gått lokalt».

– Er det et lite «fuck you» til Fagermo, dette her?

– Ja, Inge André Olsen (sportslig leder i Stabæk, red.an.) var i hvert fall veldig bevisst på det, at vi er enda mer lokale enn det Odd er, svarer Håkon Skogseid, når forsvaret er samlet inne på klubbhuset for en prat etter fotosesjonen.

Odd-trener Dag-Eilev Fagermo har både engasjert og provosert med sitt fokus på telemarkinger i troppen, som han ikke akkurat har lagt skjul på i møte med mediene heller.

Men nå er det ikke sikkert at Fagermo kan skryte av Eliteseriens mest lokale lag lenger.

11 av 23 er "bæringer"

En rask kikk på Stabæk-troppen forteller oss at 11 av de 23 spillerne er bæringer. I tillegg er tre av spillerne nabogutter fra Oslo, mens Edvard Linnebo Race fra Moss har tilbrakt sine juniorår i Stabæk. Det vet sportslig leder Inge André Olsen å skryte av.

– Han var raskt ute å melde at vi kom til å ha et forsvar som bare var fra Bærum. Det sa han vel etter at Odd hadde signert Pape Paté Diouf, sier Skogseid, som har vendt tilbake til gamleklubben etter ti år i Notodden, Viking, OB og Lillestrøm.

Forsvarsgjengen er enig om at den lokale satsingen er en bevisst strategi, men også tvunget frem av en vanskelig økonomisk situasjon.

- Men det er også positivt for de unge gutta, for de får ansvar tidlig. Det er ikke positivt at økonomien ikke er bedre enn den er, men det er positivt på andre måter. Unge spillere får sjansen. Det er gøy, sier Skogseid.

Moro

At fansen også syntes det er morsomt, merker lokalguttene godt.

– Ja, man merker det når man går gjennom Bekkestua, at folk synes det er litt morsommere. Det er mer i sesong, da. Nå om vinteren får vi kanskje ikke så mye oppmerksomhet, sier Jeppe Moe.

Stabæk-trener Antoni Ordinas har selv jobbet med andrelaget og juniorlaget i klubben for han tok over hovedansvaret i juli i fjor. Han legger ikke skjul på hva han mener den lokale satsingen betyr for klubben.

– Det er helt essensielt, sier spanjolen til Nettavisen.

– Helt ærlig, så mener jeg vi som fotballklubb har et ansvar for å satse på de lokale spillerne. Til syvende og sist betyr det lojalitet til klubben. For det første har en spiller som er født her en drøm om å spille for Stabæk. For det andre er det enklere for ham å være lojal overfor klubben. Og for det tredje vil familien og vennene hans sørge for å sitte på tribunen når han spiller.

- Men Stabæk tok gull i 2008 og bronse i 2015 med et lag som nesten bare besto av utenlandske spillere, og fansen elsket det?

- Ja, enig. Alle liker en vinner.

- Betyr ikke det at resultater betyr mer enn lokal tilhørighet?

- Jeg tror ikke du trenger å sette det opp mot hverandre. Stabæks mål er å kunne konkurrere i Eliteserien med våre egne spillere. Vi vil være så høyt oppe på tabellen som mulig, men med lokale spillere. Og de vi henter utenfra, skal kunne gi oss det lederskapet vi trenger, sier Ordinas.

- Og det finnes ingen unnskyldninger. Jeg bruker ikke lokale spillere som en unnskyldning dersom resultatene svikter. Da kan jeg bare dra hjem, legger han til.

PS! Saken er laget i forbindelse med Nettavisens tabelltips, der de tror bæringene ender på en 14. plass.

Artikkeltags