Ådne Søndrål til Skien på snarvisitt

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Hele Norges skøytehelt Ådne Søndrål (34) kommer til Skien i dag og Dickens pub for å delta i et talkshow. Søndrål har klare meninger om dop, idrettstrenere og mye, mye mer.

DEL

Det er den lokale reklameguruen og Ådne Søndråls venn og tidligere medierådgiver Magne Friestad som arrangerer møtet med OL-helten.

Friestad skal intervjue Søndrål i et såkalt talkshow. I tillegg får publikum sjansen til å stille Søndrål spørsmål. Konseptet heter «Klar tale» og har allerede fylt Dickens ved en tidligere anledning.

- Det skal bli moro, det. Moren min er fra Eidanger, så jeg har vært mye i Grenland. Det har riktignok vært mest Porsgrunn på meg tidligere, men dette skal bli hyggelig, tror Søndrål.

Og den Notodden-fødte gullvinneren snakker gjerne både om doping og en treners innflytelse i fotball.

OM ODD

- Odd Grenland sliter litt om dagen. Hva kan en trener gjøre i en sånn situasjon?

- Her om dagen hørte jeg en trener som ble intervjuet. Han sa at hans klubb skulle fortsette å gjøre nøyaktig det samme som de hadde gjort. En annen trener sa at de hadde vært for dårlig på a, b, c og d, og det skulle de rette på. Da skjønner man hvem som kommer til å streve videre, sier Ådne Søndrål.

Han understreker at han ikke er noen fotballekspert, men mener likevel at en trener bør endre noe når det går dårlig.

- Man kan ikke bare sitte der og vente til sykdommen går over. Man må stille en diagnose, ta noen grep for å bli frisk, og så må man gi full gass på den løsningen man velger, sier Ådne Søndral.

SE I SPEILET

Det verste man kan gjøre ifølge Søndrål er å si «vi spiller egentlig bra, men har uflaks».

- Da må man titte i speilet og se hva man kan gjøre bedre. Man må erkjenne at det er en grunn til det når det går dårlig. Om en stor del av forklaringen din på et tap er dommeren, noen gresstuster som ikke lå riktig eller skader, så har du feil fokus.

- Da bruker du krefter på det du ikke kan gjøre noe med. Å vente og håpe at det går over av seg selv fungerer aldri, mener Søndrål.

- Men i bunnen må alltid utøverens egne evner ligge. Resultatene er en miks av trener og utøver, sier 34-åringen.

Mesteren fra Nagano-OL i 1998 har forberedt seg på å snakke om doping i kveld. Det er en viktig del av arbeidet som utøvernes representant i IOC, og senest i går var han på en stor antidopingkongress i Oslo.

Og Søndrål tror sjansene for at en juksemaker lykkes er mye mindre nå enn noen gang.

- Det har aldri blitt tatt så mange som i sommer-OL i Athen i 2004. Det tror jeg først og fremst skyldes at kontrollørene nå puster utøverne i nakken. Det har aldri vært så vanskelig å jukse som i dag, fastslår Ådne Søndrål.

Han ble medlem av IOCs utøverkomité i 2002. Siden den gang mener han det er gjort store framskritt.

Og det viktigste er den omstridte regelen om at toppidrettsutøvere hele tiden skal si fra hvor de befinner seg.

MÅ VÆRE VILLIG

Blant andre Lasse Kjus og Kjetil André Aamodt har vært kritiske.

- Den nye regelen gjør det umulig å gjemme seg bort. Det å måtte opplyse hvor du skal være til enhver tid er en liten pris å betale hvis man kan få en dopfri idrett takket være det. Her må hver enkelt være villig til å bidra, mener Søndrål.

Han bruker de to greske hjemmehåpene som ble tatt dagen før Athen-OL startet i fjor som eksempel.

- Katerina Thanou og Kostas Kenteris hadde aldri blitt tatt hvis det ikke var for de nye reglene. Nå går det ikke an å gjemme seg bort, fastslår han.

Søndrål skryter av IOC-president Jaques Rogge.

- Rogge har vært knalltøff, vist nulltoleranse og nektet å kompromisse i kampen mot doping siden han ble valgt i 2001. Da Thanou og Kenteris ble avslørt var det som om Bjørn Dæhlie og Johann Olav Koss skulle blitt tatt dagen før OL på Lillehammer åpnet, sier Ådne Søndrål.

Artikkeltags