– Det var en spesiell sommer i 2018. Vi gjorde mange lærdommer, og måtte håndtere mange små og mellomstore branner samtidig. Det hadde vært tørt over lang tid og lynet satte fyr mange steder, sier brann- og redningssjef Morten Meen Gallefos i Grenland brann og redning til TA.
Det unike for sommeren for fem år siden var at det primært var naturen selv om var brannårsaken.
– 90 prosent av skogbrannene er med bakgrunn i menneskelig aktivitet. Men da var det en ytre faktor, med over 20 branner samtidig i Drangedal, sier Meen Gallefos eksempelvis.
– Siden den tid har vi bygget om beredskapen for å håndtere det på en bedre måte.
Følger med
Med sommeren for fem år siden ferskt i minne, er det med bekymring at brannsjefen følger værvarslet for årets sommer. Ifølge den europeiske værtjenesten Copernicus har de siste åtte årene vært de varmeste som noensinne er registrert i Europa.
Til sommeren spås det varmerekorder flere steder i Europa, også Norge markeres i rødt, ifølge Aftenposten.
– Det har vi fått med oss. Vi forholder oss til meteorologene som sier det blir tørt og varm. Men det har vi fått høre tidligere somre også. Vår beste måte å imøtekomme sommeren er å trene, lære opp og sørge for å ha nok mannskap på jobb, sier Meen Gallefos.
– Vi var tett kontakt med vårt direktorat som samhandler med meteorologene. Men jeg er nok over snittet spent og håper på en normal sommer.
Bekymret
– Når du hører om spådommene for sommeren. Er du bekymret?
– Som brannsjef skal du være litt bekymret. Det handler rett og slett om å være i forkant, men forberedt. Så vi tenker på det her, sier han og legger til:
– Men det er ikke bare skogbrann. Særlig klima og naturhendelser som flom, ekstrem tørke og varme påvirker oss.
Nylig hadde brannvesenet en skogbrannøvelse for å drille seg til årstiden som er like om hjørnet.
– Det var for å imøtekomme sesongen. Men vi har noe i Telemark som ingen andre har, og det er et eget skogbrannvesen som heter Skogbranntroppen i Telemark. Er det større branner bistår vi hverandre, sier han og forteller at de også bidro i slukningsarbeidet sommeren 2018, i tillegg til Sivilforsvaret og Røde Kors.
Tenk deg om
Direktoratet for sikkerhet og beredskap har tatt med seg lærdommen av skogbrannene i 2018. Et av dem er flere helikoptre i slukningsarbeidet.
– Det ble gjort ganske mange endringer etter sommeren 2018. Da hadde vi bare to helikoptre, nå er vi oppe i et 20-talls som kan bidra. Vi har sett viktigheten av å slukke fra lufta, sier Meen Gallefos.
Tross for at det i hovedsak var lydnedslag som var årsaken til samtlige skogbranner for fem år siden, poengterer brannsjefen at det ofte er mennesker som står bak flere branner.
– Man må være varsom med bruk av åpen ild. Det er viktig å huske på at det er bålforbud fra 15. april til 15. september. Ser du røyk, så er det bedre å varsle en gang for mye enn en gang for lite. Skogbranner er utrolig krevende hvis de kommer ut av kontroll, sier han og legger til:
– Man må huske på at man kan bli erstatningspliktig fordi brannvesenet, Sivilforsvaret må ut og jobbe, dersom det blir brann. Det gis også bøter, avslutter Meen Gallefos.