Gå til sidens hovedinnhold

Sønnen til Bastian Vasquez kan bli sendt til Norge uten moren

Artikkelen er over 1 år gammel

SYRIA/SKIEN: Kurdiske myndigheter åpner for å skille mor og barn.

Det melder NRK. De har snakket med Abdulkarim Omar, utenrikspolitisk talsmann for de kurdiske selvstyremyndighetene nordøst i Syria.

– Hvis et barn har dårlig helse og ikke kan behandles her, så er det mulig å skille mor og barn hvis mor samtykker skriftlig, sier Abdulkarim Omar til NRK.

Alvorlig syk

Det fire år gamle barnet, som er sønnen til IS-kriger Bastian Vasquez, lider av den alvorlige lungesykdommen cystisk fibrose. Bestefaren som bor i Skien har vært åpen om at han gjerne vil ha barnebarnet hjem slik at han kan få den behandlingen kan trenger.

Gutten har vært i leiren Al Hol i Syria siden mars, sammen med sin mor (29) og lillesøster (3). Moren er under etterforsking av PST, mistenkt for deltakelse i en terrororganisasjon. Hun nekter straffskyld.

Hun har tidligere uttalt at hun er villig til å vurdere flere muligheter, hvis det er til det beste for barna, men om hun vil sende 4-åringen til Norge alene er uklart. Nils Christian Nordhus, kvinnens advokat, råder mot dette og vil at hele familien skal sendes til Norge.

– Vi håper virkelig ikke at Norge vil skille mor fra barn. Hvis man gjennomfører en slik separasjon vil det fort innebære at en gutt på snart fem år har sett sin mor for aller siste gang. Det er et veldig inngripende tiltak og vi håper ikke at norske myndigheter vil legge opp til slik en slik ordning, sier Nordhus til NRK.

Les også

Vil hente hjem barnet til IS-kriger fra Skien

 

Uklart om Norge godtar ordningen

Hittil har regjeringspartiene vært uenige i hva slags løsning som er best for familien, og fordi kurdiske myndigheter så langt har sagt nei til å skille mor og barn har situasjonen vært låst. Nå som de åpner opp for dette er det uklart hva regjeringen vil gjøre.

Statsminister Erna Solberg har tidligere sagt at Norge vil prioritere å hente hjem foreldreløse barn. Samtidig uttalte hun også at Norge kan hente barna til norske IS-kvinner, dersom de gir samtykke til at barna hentes ut alene.

Kjetil Elsebutangen, kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet, vil ikke svare NRK på om norske myndigheter vil tilby kvinnen å overlate barnet eller barna til norske myndigheter.

NRK har møtt kvinnen flere ganger og hun har tidligere sagt at et ville vært svært vanskelig å skilles fra barna, og at det ikke ville føles riktig å gi dem fra seg.