Samarbeider om ferjeruter fra Brevik, Langesund og Helgeroa

Ut på tur: En rekke aktører har samarbeidet for at øyhoppingen i Langesundsfjorden skal bli mulig. Prosjektleder Øystein Lie ber folk ta seg en tur. foto: ellen esborg

Ut på tur: En rekke aktører har samarbeidet for at øyhoppingen i Langesundsfjorden skal bli mulig. Prosjektleder Øystein Lie ber folk ta seg en tur. foto: ellen esborg

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

BAMBLE: Fastboende og turister skal ta skjærgården tilbake, etter at Larvik, Porsgrunn og Bamble startet samarbeidet om lokal øyhopping.

DEL

– Vi snakker mye om Guds frie natur, men vi opplever den kanskje ikke like ofte. Nå får vi muligheten til å ta i bruk så mye friareale rett ved det urbane Grenland. Dette vil gi gode opplevelser for mange, mener Kjetil Østlie i Visit Grenland.

Kommunene Porsgrunn, Bamble og Larvik har lagt hodene i bløt, og slått et slag for ferjesamarbeid mellom ferjene i Brevik og Helgeroa. Resultatet er øyhopping i lokalt farvann.

Denne sommeren kan en dra på oppdagelsesferd i fjorden, med ni forskjellige øyer som destinasjon. Utgangspunktet er ferje fra Brevik, Langesund eller Helgeroa. I praksis kan en ta buss fra Skien til Brevik, ta ferje med samme billett til Løvøya, gå til fots til Sandøya, og ta ferje videre – til Helgeroa med kyststien – eller en tur Langesund. Tidligere har ferjene hatt sommerruter for turister, men nytt for året er at rutene korresponderer, og at all informasjonen er samlet slik at øyhoppingen skal bli enklere.

Utedo på kartet

– Dette er vel første gang vi har et kart der vi ikke ser kommune- og fylkesgrenser, men et nettverk av ferjeruter for et helt område, sier prosjektleder Øystein Lie i Porsgrunn kommune.

– Og kanskje det første kartet i verden der det er markert hvor det er utedo, supplerer Karen Dalevoll, som understreker at kartet inneholder informasjon om campingmuligheter, hytteutleie, fiskeplasser, vannstasjoner og butikker.

Ferjene Løvøy, stasjonert i Brevik, og Skjæløy fra Helgeroa skal trafikkere sommerruta, med oppstart rett over sankthans. 10 000 brosjyrer et trykket opp i første opplag.

– Ja, vi kunne kanskje gjort dette tidligere. Men vi ser at livet på fjorden utvikler seg hele tiden. Ta Langøya som eksempel – vi ser at befolkningen tar skjærgården tilbake mer og mer, og bruker øyene mer og mer, sier Anette Skaugen Guldager i Bamble kommune.

En rekke aktører har vært med i arbeidet, blant annet turistforeninger og botanikere. Forum for natur og friluftsliv står bak «øyvettreglene», og oppfordrer til å pakke sekken med telt og stormkjøkken, og å legge årets sommerferie til et kortreist øymål.

Artikkeltags