Som trettenåring begynte Lene Østerdal å jobbe i Gvarv bakeri, bakeriet som besteforeldrene, Karin og Johannes Soterud, startet i 1964.

Siden slutten av 90-tallet er det moren, Bente Soterud Østerdal, og tanta, Tove Stenstad, som har drevet bakeriet sammen. Nå er rollen som daglig leder sendt videre i tredje generasjon.

– Jeg synes jeg er veldig heldig som har mulighet til å gjøre dette selv om jeg sa at jeg ikke skulle. Det står i dagboka mi fra første klasse at jeg skulle bli lærer, men så blei det ikke sånn, forteller Lene Østerdal.

Etter hvert som det begynte å bli snakk om hva familien skulle gjøre med bakeriet når moren og tanten ville gi seg fant Østerdal ut at hun ville ta over.

– Før jul sa mamma plutselig «nå kommer jeg til å skrive det over på deg», så det var ikke noe spørsmål om jeg hadde lyst. Da du ringte visste jeg faktisk ikke at jeg hadde blitt daglig leder enda, forteller Østerdal og ler i det TA besøkte henne på bakeriet.

Men selv om hun på papiret er sjef for bakeriet, forteller hun at hun ikke helt er sjefen enda.

– Mamma og tante er her enda. Jeg blir ikke helt sjefen før de gir seg, men jeg synes jeg er heldig som kan stå som daglig leder på papiret og fortsatt ha noen å dele det med. Jeg har visst i mange år at jeg ville ta over, så jeg har tatt del i driften hele tiden, både med regnskap og andre ting, sier hun.

Oppvokst i bakeriet

I omtrent ti år har Østerdal jobbet fulltid i bakeriet. Selv om hun ikke hadde sett for seg å bli baker har hun ikke angret en eneste gang.


– Jeg har enda ikke våkna og ikke hatt lyst til å gå på jobb. Når man er i tjueåra, og alle andre er ute på kveldstid, var det tungt å jobbe om natta, men nå er det ingen problemer og jeg synes det er helt topp. Jeg trives veldig godt, sier hun.

Som Østerdal selv, har hennes tre døtre vokst opp i bakeriet. Nå har også eldstemann begynt å jobbe bak kassa.

– Julia (13) jobber i butikken annenhver lørdag, og jeg tror ho synes det er veldig gøy. De har vokst opp i dette, så de er i sving alle tre, sier Østerdal.

Silje (8) som sitter og spiller dataspill på pc-en på bakrommet nikker i det moren forteller at datteren koser seg i bakeriet og forteller at hun vil bli baker når hun blir stor.

Tradisjonsrikt

Østerdal vil ta bakeriet videre i samme ånd som besteforeldrene startet det på 60-tallet.

– Når vi lager noe nytt så har vi salg på det i starten, og så faser det ut. Kundene vil ha det de pleier å ha, som skoleboller og boller, sier Østerdal.

Alt i bakeriet lages fra bunnen av, og for hånd. Oppskriftene kommer fra Østerdal sin bestefar.

– Oppskrifta på Platekake fikk han med seg da han gikk som lærling i Bø. Den har vi enda, og den skal folk ha. Brisselkake kjenner jeg ikke til andre i området som fortsatt har, men den kommer folk fra både Grenland og bygdene oppover i Telemark for å kjøpe. Ei som driver et utsalg i Vinje var her og kjøpte en hel eske. Det ble utsolgt på en, to, tre, forteller Østerdal.

For to år siden kjøpte de seg for første gang helt nye maskiner til bakeriet.

– Tidligere har vi bare kjøpt brukte maskiner, men da kjøpte vi flunkende ny eltemaskin og deigløfter. Det var som julaften i april, men ellers så tror jeg at sjarmen ligger i at man gjør det for hånd. Jeg synes i hvert fall at det er veldig gøy, og jeg liker fysisk arbeid, sier hun.

Lyser ut stilling

Nå er det Østerdal, med mor og tante, som jobber i bakeriet. Med seg har de to deltidsansatte som jobber i butikken, men Østerdal trenger også en ansatt i hundre prosent stilling som baker på laget.

– Man må like å bake, like nattarbeid og ha innmari godt humør. Og så bør man like å høre på musikk, for det gjør jeg hele tiden, forteller Østerdal.

Målet er å få tak i en konditor som baker.

– Det er vanvittig manko på fagfolk i håndverksyrker, så det viktigste er interessen, sier Østerdal og lover god stemning.

– Jeg har aldri hørt at noen har slutta fordi de ikke har likt å jobbe her. De har slutta fordi de har skult videre i livet eller blitt for gamle, forteller hun.