– Som å avertere for hjemmebrent

Bekymret: Johan Herbjørn Undem er bekymret over utviklingen til norsk travsport.

Bekymret: Johan Herbjørn Undem er bekymret over utviklingen til norsk travsport.

SKIEN: Fra gården sin ved Fjærekilen har Johan Herbjørn Undem fulgt norsk travsport i en mannsalder. Nå er han redd for framtiden til den inkluderende sporten han er så glad i.

DEL

– Det har blitt trangere og trangere økonomisk for alle som er involverte i trav. Det gjelder hesteeierne, trenerne, kuskene og spillerne. Det er det nok flere grunner til, men det er trist at en så sosial og inkluderende sport skal slite, sier Undem.

69-åringen, som representerer alle de ovennevnte rollene i hestesporten, mener politikerne må ta en stor del av skylda for nedgangstidene til næringen som i dag sysselsetter over 16 000 mennesker.

– Spill på hest er den dominerende inntektskilden til trav, og Rikstoto fordeler pengene tilbake til de involverte og sørger for at banene og grasrota får sitt. Nå vil myndighetene innføre tapsgrenser hos Rikstoto tilsvarende det Norsk Tipping har. Altså 20 000 kr i måneden. Dette gjør de for å hindre folk i å spille seg fra gård og grunn, men sannheten er at de færreste blir avhengige av – og spiller bort store summer på hest, forklarer skiensmannen videre.

Den siste påstanden til Undem er godt dokumentert og i 2019 viste en rapport fra lotteritilsynet at hestesport lå godt nede på listen blant problemspillere. To plasser over pantelotteriet.

– En slik grense vil føre til et markant inntektsfall for Rikstoto og hestesporten generelt. Flere lever av å spille på trav og en liten andel utgjør store deler av omsetningen. Samtidig har vi mange andelslag som spiller sammen og dermed beveger seg over denne grensen. Dette er en stor næring, og jeg skjønner ikke hvorfor ikke den skal få noe tilbake, fortsetter Undem.

Dobbeltmoral

Tidligere har også totalisatoravgift vært en upopulær utgift i travmiljøet. Dette er en avgift av bruttoomsetningen til Rikstoto, men den har vært fryst etter koronasmitten stengte landet. Undem håper at den avvikles når ting kommer tilbake til normalen.

– Slik jeg skjønte det, så skulle totalisatoravgiften gis tilbake til sporten, men slik har det ikke vært de siste årene. Nå er det gode sjanser for at vi slipper den i 2021 også, men jeg ønsker ikke at den kommer tilbake i det hele tatt, oppsummerer travkusken.

Mens hestesporten kjemper i motbakke, irriterer Undem seg over at utenlandske spillselskap reklamerer på norsk TV.

– Vi sliter med forhold som nesten tar knekken på oss, mens spillselskaper på Malta får utfolde seg fritt i de norske samfunnet. De reklamerer stadig på norsk TV og opererer helt utenfor norsk lov. Myndighetene sier at de ikke kan stoppe dem, men de har klart det med alkohol og tobakk. Etter mitt syn blir dette som å avertere for hjemmebrent direkte på norsk TV. Politikerne viser dobbeltmoral, og det er tydelig at pengene rår, tordner Undem.

Ny bane

På tross av tøffe tider har Undem ingen planer om å gi seg med sporten.

– Det er ikke på grunn av pengene at vi er med i travsporten. Det er først og fremst på grunn av et flott sosialt miljø der man blir tatt godt imot uansett om man er kjendis eller fant. Her er alle velkomne, og jeg skulle ønske flere så det, slik at vi kunne fått inn nytt blod til denne flotte sporten, understreker 69-åringen.

Selv om hesteeieren har gått av med pensjon er han sterkt engasjert i sporten. Han avslører at det legges planer om å en ny travbane i området.

– Jeg er med i eiendomsgruppa Klosterskogen og vi ser på mulighetene til å utvikle Klosterskogen, eller om vi rett og slett skal bygge en ny travbane. Det heller nok mot det siste, men det er tidlig i prosessen. Vi får komme tilbake til det når vi har noe mer konkret, avslutter Undem med et smil.

Artikkeltags