(rb.no) – Vi synes det var veldig fint. Jeg synes det var verdig for han. Jeg tror han hadde syntes det var fint, selv om han ikke ønsket noe oppstyr og jobb rundt det.

Slik beskriver Solvor Hofseth bisettelsen til sin avdøde ektemann Olav (78).

Sammen med Verd begravelsesbyrå hadde familien lagt opp til en personlig kirkelig seremoni i Råholt kirke. Den inneholdt innslag av minner og effekter som beskrev Olav godt.

Crossykkel og blå kiste

Ullensaker-karen Olav åndet for motocross som utøver selv, men også som mentor og mekaniker for sønn og barnebarn. I bisettelsen sto blant annet motocrossykkelen til barnebarnet Madelen Hofseth Pedersen ved siden av den Yamaha-blåfargede kisten. Rett innenfor kirkedørene var hans mest trofaste mekanikerverktøy, en gammel motocrosshjelm og nye og eldre bilder av Olav utplassert.

– Det var litt spesielt, men også veldig fint å få inn ting han likte. Cross var en stor del av livet hans, forteller barnebarnet Madelen.

Hun beskriver han som hjelpsom, omtenksom, blid og alltid positiv. Barnebarnet fikk et tett forhold med Olav. Som aktiv motocrossutøver reiste Madelen Europa rundt for å delta i ulike løp og turneringer. Nesten alltid var Olav med.

– Vi har levd sammen store deler av livet. Vi var veldig mange døgn borte sammen, forteller Madelen.

– Da han ble pensjonist tok reisinga helt av, mimrer Solvor.

(Saken fortsetter under bildet)

– Alltid aktiv

Nesten samtidig som koronaen rammet Norge, begynte Olav å føle seg dårlig.

– Olav hadde nettopp vært to måneder borte med Madelen. Han ønsket ikke å gå til legen. Han trodde jo han bare var sliten, forklarer Solvor.

Etter hvert som året gikk ble Olav dårligere. Til slutt fikk han påvist bukspyttkjertelkreft. Likevel ga ikke Olav opp.

– Det er ikke lenge siden han tok av takplatene på huset, og la på nye selv. Jeg trodde ikke han skulle bli så dårlig. Han har jo alltid vært aktiv, men nå var han tross alt nesten 80 år, forklarer Solvor.

9. mai sovnet han inn på Gystadmyr bo- og aktivitetssenter.

– De siste ti dagene var han lagt inn på senterets akuttavdeling. Da var han ikke helt gjenkjennelig, sier Solvor.

Blitt mer vanlig

Etter bortgangen var familien enige om at bisettelsen skulle gjenspeile Olavs liv.

– Jeg synes det er fint og modig at de velger å gjøre det sånn. Det gjorde seremonien så unik. Vi fikk sydd det sammen og hadde et godt samarbeid, forteller gravferdskonsulent Ole Andreas Tellugen ved Verd Begravelsesbyrå Eidsvoll.

Solvor er enig med Tellugen.

– Vi ble veldig godt mottatt av Verd. Vi har fått så god støtte før, under og etter seremonien, sier Solvor.

Begravelsesbyrået har holdt til i grunnlovsbygda i halvannet år. Tellugen opplyser at det er blitt mer og mer vanlig med personlige kirkelige seremonier.

– Det er fortsatt langt fra majoriteten. Selv om det er en kristen seremoni i regi av Den norske kirke, så kan man personliggjøre den med å trekke inn egne effekter i kirkerommet, forklarer Tellugen.

– Det kan være alt fra å legge et mye brukt hodeplagg på kisten til blomsterdekorerte langrennsski, legger gravferdskonsulenten til.