Gå til sidens hovedinnhold

Solberg-show ga EM-tittel da Frankrike ble slått i dramatisk finale

Silje Solberg fylte en tom Boxen-arena med herlige redninger da Norge tok EM-gullet i håndball. Tittelforsvarer Frankrike ble slått 22-20 etter en thriller.

Nora Mørk og Sanna Solberg-Isaksen scoret målene som avgjorde etter at Frankrike hadde vært oppe i ledelse på 19-18 og hadde 20-20 et par minutter før slutt.

Mørk ble overveldet av følelser da hun ble intervjuet av Viasat etter kampen.

– Det er helt uvirkelig at vi har spilt denne kampen. Silje var helt rå. Jeg synes vi vant fortjent, sa hun mens hun kjempet med tårene.

– Jeg vil takke alle som har hjulpet meg på veien, sa EMs toppscorer (52 mål).

Silje Solberg, med mange sesonger i Paris bak seg, stoppet på nær 50 i redningsprosent i 1.-omgangen. Det var det største bidraget å vei mot norsk 14-10-ledelse ved pause.

Solberg kom til EM noen dager inn i mesterskapet etter å ha vært koronasyk ukene før. Hennes spill den første halvtimen søndag, var på et nivå ikke mange har gjort før henne.

Hun flørtet med 60 prosent redninger etter vel 20 minutters spill. Til slutt endte hun på 46.

Trøbbel

Norge vasset i tekniske feil i starten av kampen, og det var nesten naturstridig at de norske jentene hang med i kampen. Men Solberg reddet og reddet og ble livlinen inntil utespillerne kom seg tilbake på skinnene i angrep. Forsvarsmessig var 1.-omgangen meget solid av Norge.

En strålende periode for Norge snudde tendensen i finalen. I løpet av seks minutter kom det fem norske scoringer, og 2-4 var plutselig 7-4.

Frankrike ble stresset, startet å gjøre enkle feil og måtte jage for å holde følge.

Solberg startet med å redde Frankrikes to første skudd i andreomgangen. Veronica Kristiansen økte ledelsen til 15-10. Samme høyrehånd ordnet 16-11.

Det ble til 16-15 bare noen minutter senere. En av EMs beste spillere, Stine Skogrand, scoret så på straffe. Frankrike ga seg ikke og kom opp på 17-17 etter 49 minutter.

Dramatikk

Dermed var det klart for ren dramatikk i resten av oppgjøret.

Etter pause kom Frankrikes andrekeeper Cleopatre Darleux inn og stengte nesten fullstendig. Det bidro til at de franske jentene klarte å være med lenge nok til at kampen levde helt inn i sluttfasen.

Zaadi Deuna ga Frankrike lagets eneste ledelse i 2. omgang på 19-18, men mål av Nora Mørk og Henny Ella Reistad vendte til norsk ledelse igjen. Så ble Deuna sendt av banen med rødt kort. Nze Minko satte inn 20-20, men det ble Frankrikes siste scoring.

Mørk og Solberg-Isaksen sørget for at kvelden endte med det åttende norske EM-gullet på 14 forsøk.

Hva venter?

Neste mesterskap for Norge kan bli Tokyo-OL til sommeren. Det venter en overkommelig kvalifiseringsturnering i mars mot Montenegro (vert), Romania og Kasakhstan. De to beste får OL-plass.

I desember neste år avgjøres VM i Spania med 32 lag. Til det mesterskapet er Norge allerede kvalifisert.