Gå til sidens hovedinnhold

Snøskred flyttet hytte fem meter

TELEMARK: På en observasjonstur for Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) oppdaget Jostein Aas et snøskred som hadde flyttet en hytte fem meter.

Under en observasjonstur for NVE og Snøskredsvarslinga til varsom.no oppdaget Jostein Aas at et snøskred hadde tatt med seg en hytte og flyttet den fem meter.

– Det er en av DNT sine sikringsbuer. Det gikk en del skred under uværet forrige uke, men det har roa seg etter det, forteller Aas.

Skredet gikk trolig under uværet i forrige uke. Kommunikasjonsrådgiver og pressekontakt i DNT, Mari Stephansen, forteller at sikringsbua som ble flytta er en del av DNT Sør sin hytte Staveskar.

- Sikringshytta er en nødbu som ikke kan overnattes i, men kun brukes til opphold ved nødsituasjoner oppstått med hovedhytta. Siden sikringshytta nå ikke lenger er operativ så vil Stavskarhytta være stengt ut vintersesongen. Det er derfor ikke mulig for noen å være på Stavskarhytta i vintersesongen. DNT Sør vil nå gjøre vurderinger for å ivareta trygghet og sikkerhet i området på best mulig måte, skriver DNT på sine nettsider.

Generelt sett like forhold i Telemark

Aas forteller at det forskjellige steder i Telemark for tiden er ganske like forhold.

– Så lenge det holder seg kaldt og stabilt får vi lite forandring i skredproblematikken fram til det kommer et værskifte. Vi har vedvarende svak skredfare langt nede i snødekket som er vanskelig å påvirke. Det er klart at skredfaren er høyest over skoggrensa. Under skoggrensa er det noe annet. Der er det ganske trygt og stabilt, forklarer Aas.

Han forklarer at dersom det først går et skred kan skreda bli store.

– Er man mange personer som går sammen, eller kjører med snøscooter vil man få en stor tilleggsbelastning på snødekket, sier Aas.

Tips

Aas råder de som skal ut og ferdes i fjellet til å bruke varslene på varsom.no som et hjelpemiddel.

– Det er ingen fasit, men et hjelpemiddel. Man må gjøre egne vurderinger, og det viktigste er å gjenkjenne om noe løsner og snøskredterreng, forklarer han.

– Mange velger å gå rundt snøskredområder. Dersom man velger å gå i snøskredområdene må man gjøre egne vurderinger på om det er trygt, men jeg anbefaler også å bruke varsom.no som et hjelpemiddel til egne vurderinger.