Gå til sidens hovedinnhold

Snart åpnes festivalen som varer i to uker

Artikkelen er over 2 år gammel

GRENLAND: Onsdag åpner Klimafestivalen i Grenland på Skien bibliotek, og deretter følger en lang rekke av arrangementer i Skien og Porsgrunn, helt til kalenderen viser februar.

Det er Besteforeldrenes klimaaksjon som har tatt initativet til festivalen som arrangeres flere steder i landet. I Grenland har de fått med seg både Natur og Ungdom, Naturvernforbundet i Grenland, Fagforbundet og Kirken på arrangørsiden.

Foajékonsert i Ibsenhuset

Fylkesordfører Terje Riis-Johansen åpner Klimafestivalen i Grenland om kvelden onsdag 15. januar på Skien bibliotek. Her blir det foredrag av Røde Kors-president Robert Mood, i tillegg til innslag av sang, musikk og dikt. Lørdag 18. januar blir det holdt Klimakonsert i Ibsenhusets foajé, hvor flere lokale musikere og Skien Soul Children deltar.

Torstein Fjeld, som både er med i Besteforeldrenes klimaaksjon og Naturvernforbundet i Grenland, sier at Besteforeldrenes klimaaksjon er en hovedinitiativtakeren til Klimafestivalen.

– Besteforeldrenes klimaaksjon er en landsdekkende organisasjon med cirka 4000 besteforeldre som er bekymra for barnebarna sine i forhold til global oppvarming. Klimafestivalen er rett og slett en festival for å markere viktigheten av å gjøre noe med den globale oppvarminga, sier Fjeld.

Fikser duppeditter gratis

Søndag 19. januar holdes det klimagudstjenester i både Skien kirke og Østre Porsgrunn kirke. I løpet av Klimafestivalen er det en lang rekke arrangementer i Skien og Porsgrunn. Alt fra foredrag og debattkveld til fotoutstilling og aktiviteter for barn og unge står på programmet. Har du en ting, dings eller duppeditt som du trenger å få fikset, kan du også gjøre det under Klimaefestivalen. For lørdag 25. januar arrangeres det «Fiksefest!» på Skien bibliotek, hvor vaktmestere og andre som kan sine håndverk stiller opp. Hele programmet for Klimafestivalen § 112 i Grenland finner en på nettsiden besteforeldreaksjonen.no/grenland/no

At det heter Klimafestivalen § 112, viser til Grunnlovens paragraf 112, hvor det heter at miljøet skal bevares for framtidige generasjoner. Lovparagrafen var nylig tema i en rettssak i Borgarting tingrett i Oslo. Rettssaken var andre runde i saken hvor Greenpeace og Natur og Ungdom, samt partshjelperne Naturvernforbundet og Besteforeldrenes klimaaksjon har saksøkt staten, i det som er Norges første klimasøksmål. Saksøkerne mener at staten bryter grunnloven ved at de tillater ny utvinning av olje og gass i Barentshavet. Saksøkerne tapte første rettsrunde i Oslo tingrett i 2017, og de anket umiddelbart. Nå er andre rettsrunde gjennomført, og partene venter på dommen.