Så glad er Asllan for å slippe 15 års fengsel

Artikkelen er over 5 år gammel

Så lettet er en mann som nettopp har unnslippet 15 års fengsel for smugling av opp mot 400.000 brukerdoser med heroin.

DEL

Han trodde det var snakk om en bagatell da politi fra Larvik hentet ham i Sveits, men snart innså Asllan (44) at han var viklet inn i et av norgeshistoriens største heroinsmuglingssaker. På en av de 41 pakkene med heroin var hans DNA.

– Det kom ganske overraskende på meg, forteller Asllan (44) til ØP.

Vi møter han på forsvarerens, advokat Kåre Jølbergs, kontor i Larvik sentrum torsdag kveld. Tidligere på dagen sto han plutselig på utsiden av murene på Ringerike fengsel – uten penger, uten pass, uten noen ting. Etter fire måneder i varetekt, siktet i en av norgeshistoriens største smuglersaker for heroin, ble han løslatt over natta.

TYVERIER

– Beskyldningene var alvorlige og om noe jeg aldri har hatt noe med å gjøre, hevder Asllan, som innrømmer at han er en tyv.

I Nederland og Sveits er han dømt flere ganger for vinning. Da politiet hentet han i Sveits i fjor høst, sonet han en dom på seks måneder for tyveri. De gangene han er tatt, har han tilstått. Dommene er hentet inn av Jølberg som dokumentasjon i saken, for å styrke påstanden om at Asllan aldri har hatt befatning med narkosaker.

DNA

Likevel dukket hans DNA på ei pakke med heroin, skjult i et hemmelig rom som var laget under en Citroën. På den glatte siden av en teipbit på en av de 41 pakkene, ble det funnet DNA. Først var han «Mr. X», men da politiet sjekket utenlandsregisteret under ankesaken mot kureren, dukket navnet hans opp.

– Alle lurer på dette – hvordan kunne ditt DNA havne på ei pakke med heroin som ble smuglet til Norge?

– Det er et vanskelig spørsmål å besvare. Det spørsmålet har jeg stilt meg selv tusen ganger, men jeg har ingen svar på det. Det er mange måter å forplante DNA-et sitt på. Jeg har stått fast på at jeg aldri har hatt noe med dette å gjøre, understreker Asllan.

Skien-mannen (59), som er dømt til 13 års fengsel for smuglingen, ble vist bilde av Asllan i Agder lagmannsrett under 59-åringens ankesak i fjor. Han nekter han for å kjenne Aslan og ristet på hodet av både bildet og navnet.

HEMMELIG LUKE

Mens pakkene med heroin blir avdekket av tollerne på kaia i Larvik den 4. juni 2013, koser Asllan med sin nyfødte sønn hjemme i Kosovo. Han aner ikke at han ikke vil se sønnen ta sine første skritt, og at det vil gå lang tid før han ser barnet og kona igjen.

I Larvik finner tollerne fram til den hemmelige luka under bilen som nettopp har kjørt i land fra Superspeed 2. Ei luke i det som ser ut til å være en del av bunnpannen på bilen, men som er møysommelig sveiset på for å gjemme under narkotika.

BRUKERDOSER

Det er ikke småtteri de finner. I de 41 pakkene er det cirka 20 kilo heroin. Det betyr et sted mellom 200.000–400.000 brukerdoser med heroin. Salgsverdien er på mellom 15 og 20 millioner kroner–enorme summet for et lite lager under en bil.

Det er ikke første gangen Skien-mannen blir tatt for å smugle. I 1997 ble han dømt for å ha smuglet inn 32 kilo hasj. Han har tatt båtturen før, og har også vært stoppet av tollerne tidligere. De vet at han er dømt for narkosmugling.

BANKEROTT

I saken er 59-åringen også tiltalt for å ha smuglet 12 kilo hasj i det samme hemmelige rommet under bilen en gang på vårparten i 2012. Han er personlig bankerott med store kredittkortkrav, skilt, og har et sterkt behov for å få fikset bilen som har fått mangellapper på i EU-kontrollen. Han sier ja til å smugle, men hevder han trodde det var hasj. Han blir ikke trodd.

Mens bilen blir preppet i Rotterdam i mai 2013, venter han på Best Western hotell.

I gåavstand fra dette hotellet har Asllan bodd, men han har ikke vært der siden 2001. Han har aldri satt sine bein på hotellet, hevder han.

– Vi har prøvd å grave fram alle omstendigheter for å vise at han ikke har noe med dette å gjøre, forklarer Jølberg.

Forsvareren har funnet fram til en rekke bilder som kan bevise at Asllan befant seg i Kosovo med sitt nyfødte barn i hele perioden.

– Han har bilder fra hele mai og juni, fastholder Jølberg.

De mener også å kunne bevise at Asllan ikke har vært i den samme byen som Skien-mannen besøkte i forbindelse med smuglerturen, en by på den andre siden av Kosovo fra der Asllan var med sin familie.

Det er ikke funnet fram til felles venner, telefonforbindelser, likheter i omgangskrets eller annet som kan knytte Asllan til Skien-mannen og heroinen.

BLE HENTET

Mens smuglersaken etterforskes i Larvik, er Asllan fortsatt i Kosovo med babyen og kona. Han må sone en dom på seks måneder i Sveits for tyverier han har begått. Asllan har ikke plettfritt rulleblad, for siden han flyttet til Nederland i 2000, har han vært innblandet i småsaker rundt tyverier og bedragerier. Han må sone flere ganger. En måned før han i oktober blir hentet av norsk politi i fengselet der han soner dommen, får han beskjed av sin sveitsiske advokat at politiet i Larvik vil snakke med han i forbindelse med en narkotikasak.

– Jeg trodde det måtte være en bagatell. Jeg har aldri vært innblandet i narkotikasaker og aldri brukt det, understreker han.

NEDBRUTT

På kontoret til Kåre Jølberg torsdag kveld er det smil og glede over et glass Pepsi Max og noen sjokoladebiter, men han er bitter over at han sittet i fengsel i Norge i fire måneder.

– Jeg kan takke advokaten min veldig. Han har jobbet som en helt for meg, roser Asllan, og klemmer Jølberg.

For de få pengene han fikk som nødhjelp torsdag, kjøpte han togbillett til Larvik og ei flaske vin til forsvareren sin.

Når ØPs lesere får denne historien, er Asllan på god vei hjem til Kosovo for å treffe sønnen sin og kona. Han er lykkelig, selv om han er bitter på at han havnet i uføret. Han er nedbrutt etter fire måneder i fengsel i uvisshet om hva som kom til å skje ham.

– Jeg håpet alltid at det norske rettssystemet ville tro på min uskyld, men noen ganger tenkte jeg det andre, at jeg ville bli dømt til 15 års fengsel, sier Asllan.

KAN SLITE MED Å FINNE BEVIS FRAMOVER

Det kan bli vanskelig å straffeforfølge utlendinger i smuglersaker, selv om DNA-et deres blir funnet i narkopartier.

Det mener påtaleansvarlig ved Larvik politistasjon, politiinspektør Magnar Pedersen.

– Lærdommen er at slik er loven å forstå, men det kan bli vanskelig i andre saker, sier politiinspektør Magnar Pedersen ved Larvik politistasjon.

Larvik-politiet har etterforsket saken mot Asllan. Siden han er utlending og eventuelt har hatt befatning med pakken i utlandet, kan han ikke straffeforfølges i Norge. For politiet blir det vanskelig å bevise at han var involvert i pakking, eller at han visste at stoffet skulle smugles til Norge. Pedersen understreker at de ikke vet hvor heroinen ble pakket, om det var i Nederland eller i Kosovo, der den smuglerdømte Skien-mannen også var før han ble tatt med varene i Larvik i 2013.

– Vi risikerer at flere går fri, sier Pedersen, som tar Riksadvokatens beslutning om henleggelse av saken til etterretning.

– Vi hadde rettens medhold i pågripelse, opplyser Pedersen.

Statsadvokaten i Vestfold og Telemark må henlegge saken etter beordring fra Riksadvokaten denne uken.

– Riksadvokaten vurderer det som at det ikke er ført tilstrekkelig bevis, påpeker statsadvokat Per Halsbog.

Han påpeker at det ikke er tvil om DNA-beviset, men at det ikke kan bevises noe mer rundt sporet.

Magnar Pedersen frykter at lovgivningen ikke holder tritt med utviklingen i Europa og resten av verden med tanke på folks forflytning.

– Er det ingen land som kan straffeforfølge han? Skal det være slik? Holder rettsutviklingen tritt med globaliseringen?, er spørsmål Pedersen stiller etter henleggelsen.

Ingen andre personer er siktet i smuglersaken. Dommen mot 59-åringen på 13 år for kurerrollen, er rettskraftig.

Artikkeltags