Gå til sidens hovedinnhold

Slutt på godværet - nå kommer regnet

Artikkelen er over 1 år gammel

Pinsehelga var solfylt og fin. Nå kommer kjøligere og mer ustabilt vær - og mye regn.

(Nettavisen) Etter en flott pinsehelg i hele Norge, kommer det nå en kaldfront inn fra havet som betyr kjøligere og mer ustabilt vær for noen, varslet Meteorologisk institutt på Twitter tirsdag.

Samtidig er det ventet tordenbyger i indre strøk av Innlandet og Trøndelag.

Høytrykket svekkes

Allerede søndag var statsmeteorolog Marit Berger ute med en kalddusj til de som hadde håpet at sol og høytrykk skulle vedvare:

- Torsdag og fredag blir det nok mer grått og vått i sør, i tillegg til lavere temperaturer, advarte hun overfor Nettavisen.

Årsaken er at høytrykket som har ligget over Skandinavia den siste tiden blir svekket:

- Det svekkes utover i uken. Da blir det litt mer ustabilt vær. Det blir et veldig klart skifte, særlig i sør, uttalte Berger.

NVE har sendt ut flomvarsel

Det er ventet mye regn når finværet forsvinner torsdag. NVE har derfor sendt ut flomvarsel for deler av Trøndelag og Østerdalen, melder NTB tirsdag.

Både tirsdag og onsdag er det forventet høye temperaturer, men fra torsdag vil store deler av Sør-Norge få en god del regn og fallende temperaturer.

Flomvarselet fra NVE er oppgradert til oransje nivå, det nest høyeste og gjelder indre Trøndelag og øvre deler av Østerdalen. Ifølge NVE er det varslet kraftige byger med mye regn, opp mot 10 millimeter per time og opp mot 40 millimeter i løpet av torsdag.

Siden det på grunn av snøsmelting allerede er høy vannføring og flere steder flom i elvene, vil kombinasjonen av mye regn og vedvarende snøsmelting vil gi ytterligere økende vannføring, særlig der bygene treffer.

Reguleringer vil i noen tilfeller virke flomdempende, og varselet vil derfor ikke nødvendigvis gjelde i alle regulerte vassdrag, understreker NVE.