Hvis du har vært på biblioteket og lånt en bok, har du sikkert lagt merke til at det ligger et tykt lag med plast utenpå boka. Å beskytte bøkene med plast har lenge vært en fast rutine på alle bibliotek. Nå har Skien bibliotek sluttet å binde inn bøkene på denne måten. Målet er å spare miljø, tid og penger. Bakgrunnen er at lokalpolitikerne har bestemt at kommunen skal jobbe for å bli en mest mulig plastfri kommune.

Litt spente

Biblioteksjef Henriette Stoltz og bibliotekar og nestleder Agnete M. Hafskjold ønsker å legge til rette for en mer bærekraftig drift, men de er samtidig spente på hvor stor slitasjen på de mest populære bøkene vil bli uten beskyttende plast rundt. – Vi regner med å måtte kjøpe inn noen flere eksemplarer av de bøkene som oftest er utlånt, bekrefter Henriette Stoltz. Satt opp mot det de sparer, kan likevel regnestykket gå opp i opp. Skien bibliotek kjøper inn cirka 6100 bøker i året.

– Vi er dessuten vant til at folk behandler bøkene våre veldig fint, så vi er ikke så bekymret, fastslår biblioteksjefen.

Agnete M. Hafskjold legger til at de har vært i kontakt med et bibliotek i Finland hvor de har gode erfaringer med plastkutt. Nå vil også deres kolleger vite mer, og skiensbiblioteket skal blant annet bidra med et innlegg om temaet på Norges største bibliotekkonferanse.

Bibliotekene baserer seg på utlån, og er dermed bygget på delingsøkonomi og gjenbruk, men biblioteket i Skien tar nå flere miljøgrep enn bare å fjerne plasten rundt bøkene. De slutter også å tilby brukerne kjøp av plastposer, og plastkopper er i ferd med å bli helt ut.

– Vi ansatte har tatt med nett, opplyser Agnete Hafskjold, som samtidig oppfordrer folk å komme med sine handlenett.

Fiksefest og foredrag

Videre skal drikkevann til bibliotekbrukerne tappes direkte fra krana, noe som vil gjøre plastdunker fraktet med bil fra Oslo overflødige. Det handler om å gjøre alt fra store grep til bittesmå ting i hverdagen, melder biblioteksjefen. Men folkebiblioteket har mer på tapetet framover. Det vil bli arrangementer med fokus på klima, miljø og bærekraft utover hele 2020.

– I januar er vi for fjerde året på rad med på Klimafestivalen §112, og i 2020 girer vi opp og har hele ti arrangementer for alle aldre i forbindelse med denne festivalen – fra foredrag til fiksefest. Vi vil blant annet få besøk av president i Røde kors, Robert Mood og, ikke minst, av vaktmestere i kommunen! melder biblioteket i et presseskriv.På programmet står blant annet familielørdag på Gulset bibliotek 11. januar, og familiesøndag på hovedbiblioteket 12. januar. Line Renslebråten vil tegne og fortelle fra boka «Under polarisen». Det blir boklunsj med klimakatastrofedikt 29. januar og opprørsforedrag om kvelden. Sistnevnte, i regi av Extinction Rebellion, tar for seg psykologien bak fornektelsen av klimaendringer, og kan også oppleves på Skien bibliotek 14. januar.

Men hvor kommer vaktmestrene inn? Jo, lørdag 25. januar blir det fiksefest med reparasjoner av stort og smått. Vi stiller med vaktmestere og andre som kan sine håndverk, melder biblioteket. Selve åpningsarrangementet 15. januar er det Besteforeldrenes klimaaksjon som står bak.