Gå til sidens hovedinnhold

Slagrammede Jens (70): - Alle burde vært med på en sånn tur

Artikkelen er over 5 år gammel

SKIEN: Slagrammede Jens Natvig Halvorsen (70) hadde ikke vært på ordentlig fjelltur på ti år.

Men i sommer ble han med til Hardangervidda med Rubens tur. For fjerde år på rad arrangerte Ruben A. Smith og Telemark turistforening Rubens tur, en fjelltur for funksjonshemmede.

– Etter at jeg hadde et lite hjerneslag så har jeg litt problemer med balansen. Jeg går og sjangler litt, så det kan se ut som om jeg er full. Og jeg orker heller ikke like mye som før, sier Halvorsen, som er storfornøyd over turopplevelsen.

– Virkelige ildsjeler

– Hele hjelpeapparatet stiller opp gratis, så dette er virkelige ildsjeler. Jeg hadde ikke vært på ordentlig fjelltur med sekk på ryggen på 10 år. Nå var vel jeg en av de minst funksjonshemmede, så jeg fikk også virkelig tid til å nyte naturen. Alle mennesker burde vært med på en sånn tur, men alle kan jo ikke det, sier Halvorsen, som konstaterer at han nå tør å dra på en fjelltur alene igjen.

– Nå har jeg begynt å gå med staver, noe som er et godt hjelpemiddel, sier Halvorsen.

Årets utgave av Rubens tur startet fra lørdag 25. juli til lørdag 1. august. Den første og siste natta var på Haukelisæter fjellstue, mens fem netter var i lavvo. Hver dag ble mellom tre og fem kilometer tilbakelagt.

– I år var vi seks deltakere og vi var 14 totalt med lege, turleder og hjelpemannskap. I år var det tre nye deltakere, og det er noe vi fokuserer på hvert år, sier Ruben A. Smith.

Han forteller at deltakernes turglede og glede over egen mestring betyr mye.

– Det gjør at det er verdt all jobbinga med søknader om støtte og rapportskriving etterpå. Ei fra Buskerud hadde gledet seg i et halvt år og brukt mye tid på trening med fysioterapeut. Så var hun uheldig og falt og slo seg rett før turen, men ble med allikevel. Og hun blomstret opp og fikk mer og mer tro på seg selv, sier Smith.

Til årets tur fikk de sponsehjelp av Telemark fylkeskommune, Skien kommune, DnB Skien, CP-foreningen Telemark, Made for movement, Jakt og Fjellsport i Skien, Fondet friluftsliv for funksjonshemmede, Spar Siljan og Kiwi Risingvegen.

– Turen har et budsjett på mellom 60 000 og 70 000 kroner, så bedrifter som ønsker å støtte neste års tur må gjerne ta kontakt, sier Smith.