I forrige uke kunne TA melde om den fire år gamle jakthunden Ronja, som ble funnet død i skogen etter å ha vært med på jakt med matfar. Det ble tatt for gitt at hunden var blitt skutt, men nå vise undersøkelser noe annet.

Les saken: Fant hunden skutt i skogen 

- TATT AV ULV

Miljøkoordinator ved Telemark politidistrikt, Olav Lia, opplyser til TA at hunden ikke var skutt, men tatt av dage av rovdyr. 

- Sammen med en veterinær har vi gjort undersøkelser av hunden på Rising dyreklinikk i Skien. Det er helt utelukket at hunden er skutt. den har flere bittmerker, og vi har også tatt røntgen av hunden uten å finne spor etter kuler, sier Lia til TA.

Ifølge rovviltansvarlig i Statens naturoppsyn, Espen Marker avslørte obduksjonen av den døde hunden kraftige bitemerker som tyder på ulv.

- Den hadde også store indre skader, sier Marker til TA mandag.

ULV I OMRÅDET

Ifølge Marker har det vært ulv i det aktuelle området i desember.

- Mye kan tyde på at det er ulven som ble fotografert på et viltkamera i Lardal  i Vestfold før jul som også har befunnet seg i området hvor hujnden ble funnet, forteller han.

Det er ikke endelig bekreftet, men de første prøvene viser at dette var en ulvetispe.

- Dette er bemerkelsesverdig, det har ikke vært bekreftet ulvetisper i vår region siden 2001, legger han til

Naturoppsynet vet ikke om ulven fortsatt befinner seg i området.

-Dette er streifdyr, vi vet ikke hvor ulven befinner seg nå, sier han.

IKKE LENGER POLITISAK

Saken ble anmeldt da det først ble trodd at hunden var skutt, men etter de nye opplysingene er ikke denne saken lenger en jobb for politiet, opplyser Lia.

- Vi har rovdyr her i fylket, og slike ting må man derfor regne med at skjer. Det er uansett godt å tenke på at det ikke var folk som gikk rundt å skjøt andres hunder, sier Lia.

KAN SKYTES

Det har siden oktober vært lisensjakt på ulv i Telemark og resten av rovdyrregionen.

- Så langt har det ikke vært organisert ulvejakt på grunn av at jegerne ikke har hatt spor å gå på, avslutter Espen Marker.

Statens naturoppsyn er interessert i opplysninger om ulvespor.