Orkla er matvaregiganten som står bak en lang rekke kjente merkenavn som Grandiosa, Nidar, Kims, Nugatti, Nora, Omo, Milo og Blenda.
I fjor tok topp-sjefen et oppgjør med pristrikset krympflasjon. Han sa det er ugreit og uetisk.
Bare dager før prisene skal settes opp i matbutikkene er det uklart om Orkla har sluttet med krympflasjon.
Merkelig!
Forbrukerrådet synes det er merkelig at Orkla ikke kan si ja eller nei på spørsmålet om de har sluttet med det skjulte pristrikset.
Tips oss gjerne om krympflasjon!
– Når Orkla ikke kan være tydeligere enn det de er nå, så må jeg si vi i Forbrukerrådet blir litt skeptiske. Mente de det de sa i fjor høst eller mente de det ikke?, sier Olav Kasland. Han er avdelingsdirektør i Forbrukerrådet.
Tips oss gjerne om krympflasjon og andre dagligvaresaker!
Krympflasjon ble årets nyord i fjor og betyr at mengden på en vare du kjøper blir mindre, mens prisen enten øker, eller forblir den samme. Ofte ser pakken nesten helt lik ut slik at det kan være vanskelig og oppdage.
– Vi forbrukere blir lurt. Det ser tilsynelatende likt ut, og når man da oppdager at man har fått mindre for pengene så føler man seg lurt, sier Kasland i Forbrukerrådet.
Orkla krympet pakkene
I fjor høst ble Orkla konfrontert med flere varer som hadde krympet.
- Bamsemums hadde krympet fra 250 til 220 gram.
- Smørbukk hadde krympet fra 192 til 150 gram.
- Lakrisbåter hadde krympet fra 250 til 200 gram.
I oktober på NRK Dagsrevyen ga topp-sjef i Orkla, Nils Selte, klar beskjed om at krympflasjon er uakseptabelt.
– Dette er ikke fair og dette er ikke greit og dette er noe vi kommer til å dukke inn i og forstå og så skal vi justere hvis vi har utnyttet den måte å øke marginene våre på eller øke inntjeningen vår.
Selte mente til og med at krympflasjon er uetisk.
– Jeg synes det er skjult, jeg synes ikke det er etisk riktig å på en måte å justere for økte kostnader på den måten.
Krympflasjon hett tema
Nå er krympflasjon igjen et hett tema. 1- februar er det såkalte prisvinduet i dagligvarebransjen. Da justerer butikkene prisene etter å ha forhandlet med leverandører i månedene før. Nå er det ventet at prisene skal gjøre et skikkelig byks. Flere har snakket om 10 prosent, og enda høyere på enkeltvarer. Det er knyttet spenning til om aktører som Orkla og andre vil bruke krympflasjon i stedet for å skru prisene kraftig opp.
– Vi kommer til å følge nøye med og påpeke alle tilfeller vi ser av krympflasjon. Vi vet at media vil følge veldig nøye med, og vi får også mange meldinger fra forbrukere som også følger med, sier Kasland i Forbrukerrådet.
Rema 1000 vil merke varer som krymper - Spent på å se pakka
«Jeg er ikke kjent med…»
De siste ukene har Nettavisen vært i kontakt med Orkla med et hovedspørsmål: Har Orkla sluttet med krympflasjon eller ikke?
Vi har også spurt om det er flere Orklaprodukter enn Bamsemums. Lakrisbåter og Smørbukk som ble krympet i 2022.
– Jeg er ikke kjent med at det er noen av våre merkevarer som i løpet av 2022 har blitt mindre ut fra fenomenet «krympflasjon», skriver kommunikasjonsdirektør Håkon Mageli. Han legger til at alle de tre godteriproduktene ble krympet før 2022.
– Vil det være krympflasjon på noen av Orklas produkter som skal lanseres om kort tid?
– Jeg kjenner ikke til lanseringer i februar-vinduet som kan defineres som dette.
– Vi antar at dere har hatt produkter som har gått ned i størrelse det siste året. Har alle disse også gått ned i pris?
– Det kan være mange årsaker til at vi gjør pakningsendringer. Enten det er å møte økt etterspørsel etter mindre forpakninger, eller miljøgrep vi tar for å optimalisere emballasjen med mindre luft og redusert plastbruk. Det er dagligvarekjedene som fastsetter prisene i butikk.
– Du skriver at dere ikke setter pris i butikk. Men skjer det krymplasjon fra dere til Orkla sine kunder, altså butikkene? Eller er det alltid slik at en mindre pakke hos Orkla også vil føre til en prisreduksjon?
– Som jeg presiserte: Jeg er ikke kjent med at det er noen av våre merkevarer som i løpet av 2022 har blitt mindre ut fra fenomenet «krympflasjon».
– Hvorfor skriver du «jeg er ikke kjent med»? Vet du ikke om Orkla har drevet med krympflasjon eller ikke? Og vet du ikke sikkert om det vil skje krympflasjon nå i februar? I formuleringen «jeg er ikke kjent med» ligger det er forbehold om at det kan ha skjedd, men at du ikke er klar over det. Siden krympflasjon er et viktig tema for Orkla, antar vi at dere ønsker å være tydelig også på dette?
– Orkla er en stor virksomhet med mange tusen varelinjer fordelt på mange selskaper. Jeg har gjort undersøkelser i organisasjonen vår og er ikke kjent med at vi hadde noen lanseringer i 2022 som handler om krympflasjon, ei heller planlagt nå i februar-vinduet.
Siden kommunikasjonsdirektøren kunne svare klart på om Orkla har sluttet med krympflasjon ba vi om å få et intervju med toppsjefen, Nils Selte. Det var Selte som stemplet krympflasjon som ugreit og uetisk. Vi ga beskjed om at vi ønsket å stille disse spørsmålene:
- Har Selte endret syn på krympflasjon, eller mener han fortsatt det er uetisk?
- I hvilken grad har Orkla brukt krympflasjon?
- På hvilken måte har Orkla jobbet for å forhindre krympflasjon?
- Hvorfor kan ikke Orkla svare uten forbehold på om dere har hatt tilfeller av krympflasjon i 2022?
- Og hvorfor kan dere ikke garantere at det ikke vil forekomme krympflasjon framover?
Først får vi beskjed om at Selte ikke kan stille fordi han er i Davos. Når vi da ber om et telefonintervju får vi følgende beskjed fra kommunikasjonsdirektøren:
– Nils har ikke noen kommentarer til dette utover de jeg har gitt.
Matbransjen sjokkerer: – Kjøttprisene må kraftig opp
– Alle må drive etisk
Forbrukerrådet har fått se svarene fra Orkla. De er skuffet over at Orkla ikke kan gi et klart svar på om de har sluttet med krympflasjon.
– Når Orkla har vært så tydelig og sagt at de ikke skal lure kundene sine så er min forventning at de må kunne si at krymflasjon ikke skal skje, sier avdelingsdirektør i Forbrukerrådet, Olav Kasland.
– Det er jo ikke noe å gå på her. Vi forventer at alle bedrifter i Norge driver etisk. Orklasjefen sier jo at man driver uetisk hvis man driver med krympflasjon. Du kan ikke gjøre det. Hva slags omdømmebygging er det fra Orkla da?, sier Kaslandi Forbrukerrådet.
Forbrukerrådet mener Orkla og andre må merke pakkene tydelig om de krympes, slik at folk ikke blir lurt.
– Orkla er dominerende på merkevarer, de tjener veldig gode penger, de er et svært konsern. De er en bjellesau, så hvis Orkla tuller med dette så er det lettere for andre aktører å gjøre det samme. Symboleffekten av at Orkla er ordentlige betyr veldig mye for resten av markedet, sier Kasland.
Han er ikke ikke imponert over forklaringen om at det er vanskelig for Orkla å svare på krympflasjon siden de har mange varer.
– De må jo ha kontroll på varene sine. De må ha kontroll på alt av innhold og alle produksjonslinjene de selger. De har et ansvar for det de selger. Hvis de ikke har kontroll på krympflasjon har de kontroll på innholdet i det de selger. Det kan jo være direkte skadelig. Jeg forutsetter at de har kontroll på alt det de selger, selvsagt, sier Kasland.
Det er bare dager til prisene skal settes opp i matbutikkene. Hvis Orkla eller andre forsøker å ta ut prisøkning ved å bruke krympflasjon lover Forbrukerrådet å ta grep.
– Nå er dagligvaremarkedet meget høyt på agendaen til politikerne. Det er ikke vanskelig for oss å få gehør hos politikerne. Alle har ørene på stilk, det er lett å få oppmerksomhet om dette. Vi vet at bedriftene er opptatt av et godt omdømme, så de bør ha en egeninteresse av å kutte ut krympflasjon, sier fagdirektør i Forbrukerrådet Olav Kasland.