Skiensmannen ble pågrepet i en stor politiaksjon på øya Munken i Norsjø onsdag. Da hadde politiet lett etter ham i to uker. Etter det TA erfarer skal det dreie seg om salg av et parti med kokain. Mannen skal ha kjøpt dette, men ikke gjort opp for seg.

Så kom gjengen fra Oslo til Skien onsdag 15. april for å ordne opp. Det endte med skuddveksling mellom de to grupperingene.

– Det skal dreie seg om et gjeldsforhold, bekrefter politiadvokat Odd Skei Kostveit.

Han vil ikke bekrefte at det dreier seg om kjøp av narkotika.

LES OGSÅ: Har funnet kulehull i to biler – jakter fortsatt på flere gjerningsmenn

Skjøt for å drepe

Politiet mener mannen de nylig pågrep, som er i slekt med den andre skiensmannen (27) som allerede er fengslet i saken, skjøt mot Oslo-mennene for å drepe. Han er siktet for drapsforsøk, mens de fem andre er siktet for grove trusler med skytevåpen.

– Vi mener det er skjellig grunn til å mistenke han for det, opplyser Kostveit.

Politiet baserer blant annet dette på tekniske undersøkelser som er gjort på åstedet, der de blant annet har beregnet hvor de tre som skjøt sto. Politiet har fastslått at det ble brukt tre ulike skytevåpen på stedet.

Slapp nettopp ut av fengsel

Skiensmannen som ble arrestert onsdag er en kjenning av politiet. Så sent som i februar i år slapp han ut av fengsel etter å ha sonet en dom på over seks år som han fikk i Agder lagmannsrett i 2013. Den gangen ble han dømt for vold.

Etter det TA erfarer kan nettopp det at mannen nylig hadde sluppet ut av fengsel vært et tema, og at den siktede slektningen (27) skal ha forsøkt å dekke opp for den andre.

Mannen i 30-årene blir framstilt for fengsling i Nedre Telemark tingrett i dag.

Fire av de andre siktede har også vært i fengslingsmøter, og vil senere i dag bli framstilt. En av de siktede Oslo-mennene er løslatt fra varetekt.

LES OGSÅ: Bekrefter at gjengmedlemmer var med på skytingen – politiet må finne ut av hvem som skjøt først

Siktet ble løslatt

– Vi har gjort en konkret vurdering for bevisforspillelsesfare knyttet til han, opplyser Kostveit, som årsak til at denne siktede nå er løslatt.

Han er imidlertid fortsatt siktet i saken.

TA har forsøkt å få en kommentar fra hans forsvarer, advokat Thor Bache-Wiig.

– Nei, beklager, er svaret fra forsvareren.

Kostveit opplyser at enkelt av de siktede har forklart seg om saken, mens andre har valgt å ikke si så mye om skytingen og foranledningen til dette.

LES OGSÅ: Fengslet Skien-mann (27) tidligere dømt – knakk fortennene på eksen og truet venninnen med å «rive ut kjeven hennes»

I dekning sammen

Da skiensmannen i begynnelsen av 30-årene ble arrestert på øya Munken onsdag, pågrep politiet også en porsgrunnsmann i 20-årene som da var på vei bort fra øya. Politiet mener denne mannen har oppholdt seg sammen den siktede i perioden han har forsøkt å holde seg skjult for politiet.

– Han ble påtruffet på vei bort fra området. Han er siktet for befatning med narkotika, opplyser han.

Politiadvokaten opplyser at denne narkotikasaken enn så lenge ikke er knyttet til skytesaken. Porsgrunnsmannen blir ikke framstilt for fengsling.

Kostveit vil ikke si om det er gjort beslag av narkotika i forbindelse med åstedet i Munkelia, eller i forbindelse med arrestasjonene av de nå seks siktede mennene i saken.

TA forsøkte å følge fengslingsmøtene i skytesaken, men dommeren avgjorde torsdag at fengslingene skulle gå for lukkede dører.

Fengslingskjennelsene ble også unntatt offentlighet. Retten besluttet at tre av de siktede skal holdes i varetekt i to uker – en av dem med brev- og besøksforbud. De fire andre har brev- og besøkskontroll.

To av de siktede ble fengslet i fire uker.