- Det er det vakreste jeg har sett

Kiachero Litchi var en av kattene som ble bedømt på arrangementet.

Kiachero Litchi var en av kattene som ble bedømt på arrangementet. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

SKIEN: Det er katteutstilling i Skien fritidspark denne helgen med 300 utstillere og over 25 ulike raser. Noen av kattene fikk superlativene til å hagle.

DEL

I fritidsparken har det samlet seg omkring 300 utstillere med over 25 forskjellige katteraser. Utstillingen blir arrangert av Telemark rasekatt-klubb som har holdt på siden 70-tallet. Her blir kattene bedømt etter utseende og temperament.

Se bilder av de flotte kattene her

- Vi bedømmer etter rasens beskrivelse, i hovedsak kroppsform, øyne og ører, forteller nederlandske Charles Spijker som er dommer ved arrangementet. Han forklarer at siden de følger hver enkelt rases individuelle beskrivelser er det mulig å bedømme forskjellige raser samtidig, noe publlikum ofte blir sjokkert over. Det er perfeksjon de ser etter i hvert individ, og hver katt må stå til standarden. Selv begynte han som katteeier med en maine coon, verdens største katterase, og etter noen år med suksessfulle utstillinger ble han spurt om å være dommer.

- Jeg hadde aldri noen store planer, sier han og beskriver hvordan katteutstillinger er som et virus. Han ble tydeligvis bitt av basillen og står nå som en anerkjent, internasjonal dommer. Han forklarer at det er en ære å bli invitert tilbake til utstillingen i Skien.

- Den vakreste jeg har sett

- Han er den vakreste jeg noen gang har sett, forteller Carina om sin katt Litchi. Somali katten var en av de Spijker bedømte, han var imponert over fargen. Carina forklarer hvordan han har et fantastisk temperament. Det betyr her at han er morsom og tolerant. Katten lever i sin egen boble og skal være vanskelig å bli sint på, selv når det er på sin rette plass. Hun forteller at rasen er fin på en generell basis, men at hun synes Litchi er den peneste av dem.

- Jeg plukket ham ut da han ble født, utdyper hun, han var nummer to av fire katter. Til tross for at katten fortsatt bare er en kattunge har han blitt nominert to ganger før, dette er hans femte utstilling og han har alltid fått noe. Oppdretteren kaller seg Kiachero og har en meget populær instagram-side, med over 7200 følgere i skrivende stund.

- Jeg valgte ham på grunn av utseendet og temperament, forteller Tom Krogdahl om sin katt, Link. Link er en egyptisk mau og Krogdahl beskriver rasen som vill. Det kan tenkes at alle utstillerne har valgt katten sin på samme grunnlag og at det er noe med hver enkelt rase som snakker til personen. 

Artikkeltags