Da jordskjelvet rammet Nepal i slutten av forrige måned, var skienskvinnen Ane Holmberg en av dem som reiste ned for å hjelpe dem som hadde mistet alt.

Holmberg, som er akuttsykepleier ved Sykehuset Telemark i Skien og Porsgrunn plastikkirugi, har vært ute på lignende oppdrag tidligere. Hun hadde akkurat kommet tilbake fra en flyktningleir i Jordan da det ble bestemt at turen skulle gå videre til Nepal.

Da TA snakket med Holberg før avreise til Nepal, sa hun at hun ikke fryktet ikke for sin egen trygghet, men tenkte heller på hva hun kunne bidra med.

Les saken: - Det er noe som sitter i hjertet 

I en mail til TA forteller Holmberg om arbeidet og inntrykkene hun sitter med fra Nepal så langt. 

STORE ØDELEGGELSER

- Vi er nå vel etablert i Choutara, cirka 3,5 time med bil på dårlige veier fra Khatmandu. Sykehuset er nå satt opp, og i full drift med poliklinikker, akuttmottak, operasjon, intensiv og sykehusavdelinger. Vi har jobbet dag og natt, og behandlet cirka 1400 pasienter så langt, forteller Holmberg.

Noen av pasientene som kommer inn på klinikken har store skader som følge av jordskjelvet. Andre igjen har lettere skader eller medisinske lidelser.

- Det er store ødeleggelser i området, og menneskene lider på grunn av dette. Mange bor under åpen himmel og under svært dårlige hygieniske forhold. Vi i Røde Kors var tidlig ute med helsetilbud, og de siste dager har også andre organisasjoner kommet til på andre områder, forteller hun.

- DET KOM SOM LYN FRA KLAR HIMMEL

Onsdag ble landet igjen rammet av et stort jordskjelv. Holmberg befant seg midt oppi det hele.

- Det kom som lyn fra klar himmel, og var så voldsomt at vi ikke klarte stå oppreist. Befolkningen ble på nytt rammet av panikk, store ødeleggelser, døde og mange hardt skadde. Like etter jordskjelvet rykket jeg ut til fots sammen med vår anestesilege for om mulig å yte akutt førstehjelp i området.

Hun forteller videre at det som møtte dem er vanskelig å beskrive;

- Sammenraste hus, døde mennesker og gråtende barn. Det er minner en sent vil glemme. Det søkes fortsatt i ruinene her etter overlevende. Dagen i går var tøff for alle, og ikke minst føler vi sterkt med befolkningen og deres tap. Teamet i Røde Kors står sterke sammen. Det er tøft å være her men godt å kunne hjelpe, avslutter Holberg.