Ingrid og Kristin ble kastet ut av Marokko

Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

MAROKKO/SKIEN: Ni nordmenn er deportert fra okkuperte Vest-Sahara. To av dem er Ingrid Rabbe Larsen og søsteren Kristin Larsen fra Skien.

DEL

De to jentene som er oppvokst på Bakken i Skien, kjemper for Vest-Saharas selvstendighet. Søndag ble de stoppet av politiet i Marokko.

- Vi ble stoppet på første grensepost og stilt en masse spørsmål, forteller Ingrid på telefon fra en taxi i Marokko.

Stort engasjement

Kvinnene var på vei til okkuperte Vest-Sahara for å kreve at det avholdes en folkeavstemning om Vest-Saharas selvstendighet.

Gruppen til SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond) skulle besøke arbeidsløse ferdigutdannete studenter som de siste ukene har protestert mot arbeidsløsheten i byen. Foruten gruppen fra SAIH, var det en håndfull andre studenter som også skulle til byen samme dag.

Ingrid Rabbe Larsen er student i sosialt arbeid ved Universitetet i Stavanger, og ble kjent med Vest-Sahara-konflikten gjennom sitt verv i ledelsen i Fellesorganisasjonens studentorganisasjon FO-studentene. Larsen skulle besøke et senter for handicappede saharawier i de okkuperte områdene, sammen med sin søster Kristin Larsen, student i psykologi ved NTNU.

- Ganske ubehagelig

De reiste alle med motiv for å sette søkelys på det saharawiske folks rett til en folkeavstemning der de skal kunne bestemme sitt lands framtid.  

Når TA snakker med henne sitter hun i en taxi som grensepolitiet har rekvirert. Sammen med Kristin kjøres de tilbake til byen Agadir. Da Ingrid ringer har taxituren vart i åtte timer, og hun regner med at det er to timer igjen til Agadir. Der håper de å kunne ta en annen rute til en annen grensepost for å komme seg over grensen til Vest-Sahara.

- Det var ganske ubehagelig. De stilte mange spørsmål på fransk. Deretter ble vi beordret av bussen. De tok ut alt av bagasje og satte oss deretter i et rom sammen med andre nordmenn. En av de andre jentene ble fratatt mobiltelefonen fordi hun hadde gjort lydopptak. Vaktene slettet innholdet før hun fikk den igjen.

Ikke redd

Det er til sammen 16 nordmenn som er kastet ut i dag, sier Ingrid som ikke er redd. Dersom de klarer å ta seg inn i Vest-Sahara kan det bli problematisk å smugle video og foto tilbake over grensa.

Aktivistene har en uke på seg før flyet går tilbake til Norge neste lørdag.

Artikkeltags