Ville du betalt 76 000 kroner for en busleik?

GOD BLANDING: Interessen for antikviteter går i bølgedaler, men de sjeldne og spesielle objektene vil alltid være etterspurte, hevder Christian Eek hos Eek auksjonsforretning i Skien. Busleiken (innfelt) gikk for 76 000 kroner.

GOD BLANDING: Interessen for antikviteter går i bølgedaler, men de sjeldne og spesielle objektene vil alltid være etterspurte, hevder Christian Eek hos Eek auksjonsforretning i Skien. Busleiken (innfelt) gikk for 76 000 kroner.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Er du villig til å betale 76 000 kroner for en busleik? Eller skal det være et gravert glass til 122 000 pluss salær? Unike, dekorative gjenstander kan fort få en god pris på auksjon.

DEL

Trender og moteluner gjenspeiler seg i antikvitet- og auksjonsbransjen, men de fineste og sjeldneste objektene holder seg bra i pris, uavhengig av hva som er in til enhver tid.

Hos Eek auksjonsforretning i Skien ble et gravert glass fra Nøstetangen, datert cirka 1750, solgt for 122 000 kroner under juleauksjonen. Prisantydningen var 45 000. «Værtens skaal vi drikker först, som skal lædske voris törst» står det  på baksiden av glasset. Gamle glass i god stand fra Nøstetangen og Hurdals verk er noe av det fineste man kan få tak i av glassvarer, ifølge daglig leder Christian Eek. En liten karaffel ble solgt for 9500 kroner. Prisantydningen lå på 2500 – 3000.

Eek auksjonsforretning arrangerer cirka fem faste auksjoner i året.

- EN SJELDENHET

Etterspørselen etter antikviteter og gamle møbler har gått i bølgedaler. Etter noen år med synkende interesse, peker pila igjen oppover. Stadig flere yngre mennesker med minimialstiske hjem er ute etter møbler som kan gi litt piff og farge til innredningen.

– Nå går det rett vei, og fjoråret ble et bra år, forteller Christian Eek.

Tradisjonelle bondemøbler og -antikviteter hadde et oppsving på 90-tallet, men går ikke for spesielt høye priser i dag. Noen spesielle objekter kan likevel oppnå en god pris. Mange av samlerne som blar opp på auksjoner kommer fra Oslo, men det var en telemarking som sikret seg en såkalt busleik hos Eek i fjor sommer.  Gjenstanden hadde en prisantydning på 30 000 – 35 000 kroner, men gikk for 76 000 pluss salær.

En busleik er en sjeldenhet, og få vet hva det er. Det er en liten saltkule, og i hulrommet hadde budeiene salt som de brukte når de lokket buskapen til og fra setra.

Under neste auksjon som  går av stabelen i mars, kan Christian Eek tilby et hjørneskap fra 1795, dekorert av rosemaler Olav Hansson. Prisvurderingen ligger på 40 000 – 50 000 kroner. Gode arbeider signert anerkjente rosemalere som Thomas Luraas og Olav Hansson står alltid på ønskelista til Christian Eek.

SMAK I ENDRING

Når det gjelder kunstmarkedet har mye forandret seg de siste 15 årene. Internett får mye av skylda.

– Tilbudet er så stort nå, og folk kan velge mellom tusenvis av bilder. Vi har mye kunst til salgs, ofte 50 – 100 bilder av anerkjente norske kunstnere på hver auksjon.

Etterspørselen har begynt å dreie mer mot moderne kunst, og de klassiske, gamle naturmotivene står ikke like høyt i kurs lenger.

Folk som har ting å selge kontakter gjerne auksjonsforretningene selv, og Christian Eek reiser rundt og kikker gjennom alt fra dødsbo til  flyttelass. Det er den mest spennende delen av jobben. Tilgangen på varer er stor, men de unike objektene er det langt mellom.

FOR MANGE SPISESTUER

Tunge spisestuemøbler fra første halvdel av 1900-tallet finnes i overflod på markedet.

– Vi får mange henvendelser fra folk som vil selge spisestuer. Store eikemøbler, for eksempel, er ikke helt i tida nå, påpeker Eek, og tilføyer at kvaliteten ofte kan være god.

Mange sitter med eldre gjenstander eller møbler som de har et kjært forhold til, ting de kanskje har arvet og blitt bedt om å ta godt vare på. Verdien på markedet derimot, er kanskje ikke så høy som mange forventer.

– Det bør helst være i god stand, særlig hvis det er glass. Straks det kommer en sprekk, blir det en helt annen pris.

Artikkeltags